8 yıldır kuşak yolu bitmedi
Yeşilyurt ilçesi Çarmuzu Mahallesi Muhtarı Hacı Korkmaz, 'Kuzey kuşak çevre yoluna 2010 yılında başlandı. Şehir mezarlığının girişine asılan tabelada bitiş tarihi 2013 yılının Ağustos ayı olarak görülmekteydi. 2018 yılı bitti bitecek hala kuşak yolu bitmedi' dedi.
Korkmaz, gazetemize yaptığı açıklamada, Malatya’nın trafik sorununa çözüm olarak üretilen Kuzey Kuşak Yolu projesinin 8 yılı aşkın süredir bitmemesinin vatandaşın tepkisine neden olduğunu belirterek, “Bitsin artık bu yolumuz” dedi. Çarmuzu Mahallesi Muhtarı Hacı Korkmaz ile yaptığımız röportajdan kesitler:
NETHABER: Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
HACI KORKMAZ: Ben Çarmuzu Mahallesi Muhtarı Hacı Korkmaz. 1951 yılı Yazıhan Cavuş köyü doğumluyum ve 1976 yılından beri Çarmuzu Mahallesinde oturmaktayım.1998 ara seçimlerinde ilk kez muhtar oldum ve halen devam etmekteyim.
NETHABER: Muhtar olarak amacınız nedir ve Nasıl muhtar oldunuz?
HACI KORKMAZ: Amacımız mahallemizi geliştirmek kendi halimizde bir şeyler yapmak. Fakat mahallemiz hem köy hem de merkez mahalle olduğundan sıkıntılar biraz daha fazla. Araziler bulunmakta biz bu sorunları halledebilmek için bu yola baş koyduk inşallah en iyisini mahallemiz için yapacağız.
NETHABER: Külliyedeki davete katıldınız mı?
HACI KORKMAZ: Malatya’dan ilk giden muhtarlar arasında yer aldım. Sayın Cumhurbaşkanımızın yanına ilk gitmek farklı bir duygu tecrübeli olduğumuzdan bürokrasiyle daha içli dışlı olduğumuz için ilk gidenlerden olduğumuzu düşünüyorum.
NETHABER: İhtiyar heyetini seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
HACI KORKMAZ: İhtiyar heyeti seçerken her kesimin önde gelenlerinden seçmeye özen gösteriyorum.
KÖYLÜYLE ŞEHİRLİNİN BİR ARADA OLDUĞU MAHALLEYİZ
NETHABER: Mahallenizin hane sayısı ve nüfusu ne kadardır. Mahallenizde yabancı ülke vatandaşı var mı?
HACI KORKMAZ: Mahallemizdeki hane sayısı bine yakın. Beş bin nüfusumuz bulunuyor. Fazla yabancı uyruklu yoktur. Üç dört ev Suriyeli aile var. Onlarla herhangi bir sorun bugüne kadar yaşamadık. Emniyet ve Göç İdaresi yardımcı olmaktalar.
NETHABER: Mahalle halkının genel olarak geçim kaynakları nelerdir. Halkın refah seviyesini yüzdelik dilimlerle anlatabilir misiniz?
HACI KORKMAZ: Mahallemiz hem köy hem de merkez mahalle olduğundan her meslekten vatandaş yaşamaktadır. Emekli, işçi, memur ve çiftçilerin yoğunlukta yaşadığı bir mahalle. Refah seviyesi daha çok orta ve alta sevidedir. Kısacası köylüyle şehirlinin bir arada olduğu mahalle.
NETHABER: Görevleriniz nelerdir? Muhtar olarak insanlara ne gibi yardımlarda bulunuyorsunuz?
HACI KORKMAZ: Muhtaç, yaşlı, sakat, kimsesizlere yardım etmek. Cadde, sokakların eksiklikleri varsa elimden geldiğince uğraşıyorum. Garipleri sevindirmek için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Sosyal yardımlaşma kurumuna yönlendiriyoruz kurumlar ellerinden geleni yapmaktadırlar.
ACINACAK DURUMDAYIZ
NETHABER: Mahallenizin problemleri nelerdir? Ulaşım, su, kanalizasyon, yol, elektrik gibi problemleri var mı?
HACI KORKMAZ: 2010 yılında daha Malatya Belediyesi büyükşehir olmadan önce imara sokuldu. Bu yolu yapıp bir an önce hizmete açmak istiyorum. Kuzey kuşak çevre yolu vardı 2010 yılında başlandı. Şehir mezarlığının girişine asılan tabelada bitiş tarihi 2013 yılının ağustos ayı olarak görülmekteydi.2018 yılındayız hala devam etmekte. Ergenekon köprüsünde başlayıp Battalgazi’de son bulmaktadır. Çalışma bitmemesine rağmen trafik çok fazla. Buralar çukur olduğu için bazı yerler dolgu yapıldı. Aydınlanma sorununun halledilmesi gerekmekte. Vatandaş araçlarıyla gelip durmaktalar geceleyin kimdir bilinmiyor. Işık olmadığından ne yaptıklarını bilemiyoruz. Bura bir nevi köy olduğundan dolayı özellikle çapa motorları ve bisikletler gece ışık olmadığından çok kaza meydana gelmektedir. Acilen Melekbaba Mahallesine kadar olan bölümün aydınlanma sorununun halledilmesi gerekmektedir. Çarmuzu en eski mahalle olduğundan altyapı sorunu bulunmaktadır. Drenaj kanalı yok. Mahallenin imara girdiği söyleniyor. Ama hizmet yapılmıyor. Bu durumdan dolayı ne içme suyu şebekemiz değiştiriliyor. Diğer altyapı hizmetleri getirilmemektedir. İmar 2010’da bitti ama beş kat ara sokaklara üç kat verildiğinden müteahhitler girmiyorlar. Çarmuzu sahipsiz açınacak bir durumda.
NETHABER: Görev süreniz içinde mahallenize neler kazandırdınız?
HACI KORKMAZ: Muhtar evi yaptık. İmara uygun olay sokaklarımıza doğalgaz verilmeye başlandı. Okullarımızı tekrar elden geçirip bakımını yaptık. Semt konağı yaptık. Şuanda Yeşilyurt Belediyesi yeni bir park yapmakta. Yeşil bir top sahası yapımına da başlandı. İnşallah en kısa zamanda hizmete açacağız.
NETHABER: Bilişim ve iletişim araçlarını kullanır mısınız?
HACI KORKMAZ: Yeşilyurt Beleyesinin bizlere verdiği bilgisayarı kullanıyorum. Telefonum sürekli açık. Başka da pek anladığım yok. Vatandaşla sürekli iç içe olmaya gayret ediyoruz. Hasta ziyareti, taziye, düğünlerde yer almaya gayret ediyoruz.
NETHABER: Çevreyi koruma konusunda ne düşünüyorsunuz?
HACI KORKMAZ: Dediğim gibi mahallemiz hem köy olduğundan yeşil alan oldukça fazla. Belediye elinden geleni yapmaktadır. Çim bakımı konusunda ne zaman ararsak geliyorlar. Temizlik konusunda belediyemiz çok iyi kendilerine teşekkür ediyoruz.
SAĞLIK OCAĞIMIZ BİR AN EVVEL YAPILMALI
NETHABER: Mahallenizde cami, okul, sağlık ocağı ve park gibi sıkıntılarınız var mı?
HACI KORKMAZ: Cami sıkıntımız bulunmuyor. 4-5 mahallenin ortak kullandığı Sağlık ocağımızın bir an önce yapılmasını istiyoruz. Sağlık ocağı boşaltıldı yakında yıkılıp en kısa zamanda yerine yapılması planlanıyor. Bize söylenen şekilde yapılmasını istiyoruz.
NETHABER: Büyükşehir veya ilçeniz belediyesinden beklentileriniz nelerdir?
HACI KORKMAZ: Herhangi bir hizmet almadık. Büyükşehir Belediyesinden. Yeşilyurt Belediyesi ellerinden geleni yapmaktalar. Büyükşehir Belediyesi 2010 yılından beri kuzey kuşak çevre yolunu bitiremedi.
NETHABER: Devletin size ödediği maaş ihtiyacınızı karşılıyor mu? Tekrar muhtar adayı olmayı düşünüyor musunuz?
HACI KORKMAZ: Devletin bize ödediği maaş fazla bile oluyor. Biz maaş için değil hizmet için yapmaktayız. Tekrar aday olmayı düşünüyorum. Vatandaşların takdiri tekrar bizi bu göreve layık görürlerse devam edeceğiz.
İMAR YOLLARIMIZ BİRAN ÖNCE AÇILMALI
NETHABER: Son olarak sizin eklemek istedikleriniz?
HACI KORKMAZ: Biz postacılardan yana şikayetçiyiz evde olmayan vatandaşların evraklarını buraya bırakmaktalar. Kendini bilmeyen vatandaştan azar işitmekteyiz muhtarın niye getirmedin diye. Bu konuda yetkililerden gerekeni yapmalarını istiyoruz. Muhtarlardan alınması gerekmekte. Zaten herkesin telefonuna mesaj gelmektedir. İmar yollarının biran önce açılması, Kuzey kuşak çevre yolunun aydınlanması. Kuzey kuşak çevre yoluna kasis sistemi istiyoruz. Arabalar çok hızlı gitmekteler. Sürekli kazalar meydana gelmektedir. Kasis yada kırmızı ışık takılması için illa birilerinin ölmesi mi gerekiyor. Çarmuzu sağlık ocağının biran önce yıkılıp yapılmasını yetkililerden istiyoruz.