70 yıldır kullanılıyor

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açılan ve yara, yanık ve karbonmonoksit zehirlenmesi başta olmak üzere pek çok hastalıkta hızlı iyileşme sağlayan hiperbarik oksijen tedavi merkezi hizmetine devam ediyor.

70 yıldır kullanılıyor

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Hiperbarik Merkez, kronik iyileşme problemi olan yara, yanık ve karbonmonoksit zehirlenmesi başta olmak üzere pek çok hastalıkta hızlı iyileşme sağlıyor. 

Malatya İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Halime Akyüz, Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Selçuk Sinanoğlu, Başhekim Yardımcıları, Hastane Müdürleri ile beraber hastane bünyesinde hizmet veren hiperbarik oksijen tedavi merkezi ziyaret ederek faliyetler hakkında bilgi aldı. 

Malatya İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Halime Akyüz, tıpta hiberbarik oksijen tedavisinin modern tedavi yöntemlerinden biri olarak kabul gördüğünü söyledi. 

Hiperbarik oksijen tedavisinin basınç odasında tümüyle basınç altına alınan hastaya maskeyle veya özel başlıkla yüzde 100 oksijen solutulması esasına dayanan tıbbı bir tedavi yöntemi olduğunu anlatan Akyüz, yöntemin 70 yıla yakın bir zamandır tıpta kullanıldığını söyledi. 

Hiberbarik oksijen tedavisi uygulanan basınç odalarında dalgıçlara basınç testi uygulamaları, dalgıç eğitimi, dalış simülasyonları, vurgun ve gaz embolisi tedavisi için kullanıldığını dile getiren Akyüz, Türkiye'de bu merkezlerin sayısının giderek arttığını ifade etti. 

Akyüz, merkezde hiperbarik oksijen tedavisi uygulanan hastalıkları şöyle sıraladı: “Karbonmonoksit zehirlenmeleri (soba-şofben zehirlenmeleri), yara iyileşmesini güçleştiren ve uzuv kaybı riski taşıyan enfeksiyonlar, şeker hastalarının iyileşmeyen yaraları, gazlı kangren, ciddi kronik kemik iltihapları, ani görme kaybı, ani işitme kayıpları, bazı beyin apsesi türleri, termal yanıklar, ezilme yaralanmalarında uzuv kaybı riskinde, aşırı kan kayıpları, radyoterapiye bağlı iyileşme problemli doku hasarları ve yaralar” 

Oksijenle tedavi için her geçen gün hasta sayısının arttığını dile getiren Aktürk, Hiparbarik Tedavi Ünitesinin şu an Malatya’da kamuda açılmış ilk ünite olduğunu aktardı.

Depremzede vatandaşlara da fayda sağladık 

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Selçuk Sinanoğlu, Malatya Eğitim ve Araştırma Hiperbarik Tedavi Ünitesinin yaklaşık 1 yıldan bu yana hizmet verdiğini söyledi.

Sinanoğlu, hiperbarik tedavinin hastaların özel bir alana alınarak oksijen solutulmasıyla uygulandığına değinerek, “En çok bildiğimiz damar hastalıkları olan diyabetik ayak dediğimiz şeker hastalığına bağlı dolaşım bozukluğu bulunan hastalarda, duyma kaybı ve karbonmonoksit zehirlenmelerinde tedavide birinci basamak olabilecek bir yöntem. Hastanemiz, Malatya ve çevre illerde bu tedaviye ihtiyaç duyan hastalar için yeni bir umut kapısı, yeni bir tedavi alanı olacak.” diye konuştu.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem nedeniyle yaklaşık 10 depremzede hastaya hizmet verdiklerini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Sinanoğlu, “Hastanemizde depremden sonra ivedilikle cihaz bakımı yapılmış ve hiperbarik oksijen ünitesi hasta kabulüne başlamıştır. Acilen tedaviye alınan hastalarda tama yakın klinik iyileşme olmuştur. Ayrıca şehir dışından da hasta kabul edilmiştir.” şeklinde konuştu.

Son teknoloji cihazları, 1 uzman doktor ve alanında yetişmiş 7 sağlık personeli ile hastaların tedavisini sağlayan bir merkez olduğunu ifade eden Sinanoğlu, Hiperbarik Oksijen Tedavisi ile tedavi edilebilecek hastalığı olan hastaların diğer illere gitmesine gerek kalmadan tedavileri sağlanacak.