5 milyon yıl önce oluşmuş

6 Şubat'ta Doğu Anadolu Fayı üzerinde yaşanan ve 11 ili etkileyen depremlerin, 5 milyon yıl önce Avrasya ve Arap levhalarının sıkışması nedeniyle oluştuğu ortaya çıktı. 

5 milyon yıl önce oluşmuş

Minnesota Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre; 6 Şubat’ta meydana gelen ve Türkiye ve Suriye’de 59 binden fazla insanın ölümüne yol açan depremin kaynağı olan Doğu Anadolu Fayı’nın, 5 milyon yıl önce Avrasya ve Arap levhalarının sıkışması nedeniyle oluştu. Yapılan araştırmaya göre; Fayın oluşması, Kuzey Anadolu fayından Ölü Deniz fayına kadar olan kabuğu çatlattı ve Anadolu levhasını Avrasya levhasından ayırarak yeni bir tektonik levhanın doğuşunu sağladı. Bu durum Doğu Anadolu Fayı’nda, 6 Şubat saat 04.17’de 7,8 büyüklüğünde ölümcül bir depreme yol açtı. Yaşanan depremin 9 saat geçmeden Doğu Anadolu ana fayından ayrılan farklı bir fayda 7,6 büyüklüğünde yeni bir deprem yaşandı. Minnesota Üniversitesi’nde yer bilimcisi olan çalışmanın yazarı Donna Whitney, “Depremleri tahmin etmek imkansız olsa da fayın daha derinlemesine anlaşılması, araştırmacıların fay sisteminin hangi bölümlerinin gelecekteki kırılmalara karşı savunmasız olduğunu ve bunun nedenini anlamalarına yardımcı olabilir” yorumunda bulundu.  Whitney, Anadolu plakasının nasıl oluştuğunu araştırmak için çok disiplinli bilim insanlarından oluşan bir ekibe liderlik ettiklerine vurgu yaparak, araştırmacıların bölgeyi incelemek için deprem dalgalarını veya uyarılan titreşimleri kullanarak yeraltı yüzeyini görüntüleyen sismik araştırmalar ve kayaların yaşını belirlemek için mineral tarihlemesi de dahil olmak üzere çeşitli yöntemler kullandıklarını belirtti. 

5 milyon yıl önce her şey birbirine bağlıydı

Araştırmada, levhanın birbirini yavaşça iten Avrasya ve Arap levhalarının çarpışması sonucu oluştuğu vurgulandı. Whitney, “Buna Ege deniz tabanından batıya doğru bir miktar genişleme veya uzanma da eklenince Anadolu temelde batıya doğru ilerlemek zorunda kaldı. Avrasya ve Arabistan levhalarını parmak olarak, Anadolu levhasını da çekirdek olarak düşünürsek, bu biraz karpuz çekirdeğinin iki parmak arasından kaymasına benzer. 5 milyon yıl önce her şeyin birbirine bağlıydı” ifadelerine kullandı.