5 bin 893 kişi başvurdu

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) 21. Bölge Malatya Bölge Birliği Başkanı İsmet Bayram, esnafa 50 bin liraya kadar 5 yıl faizsiz kredi verilmesiyle ilgili şimdiye kadar ESKKK'ya 5 bin 893 başvuru olduğunu belirterek, 65 esnafa kredi kullandırdıklarını söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
5 bin 893 kişi başvurdu

ESKKK 21. Bölge Malatya Bölge Birliği Başkanı İsmet Bayram, depremden sonra açıklanan faizsiz krediler hakkında basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Bayram,  faizsiz kredide her kafadan bir ses geldiğini dile getirdi.

Herkes bir çeşit açıklamalarda bulunuyor

24 Ocakta meydana gelen depremden dolayı Malatya ve Elazığ'da devletimizin, zarar gören esnaflar için çeşitli girişimlerde bulunulduğunu anımsatan Bayram, "İç İşleri, Çevre Şehircilik, Ticaret Bakanlığımız depremin olduğu günden bugüne kadar çalışmalarını devam ettiriyorlar. Bakanlıklarımızın, talimatları doğrultusunda bizde Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) olarak gelen genelgeleri esnaflarımıza, ulaştırmaya çalışıyoruz. Ancak görüyoruz ki piyasada bilgi kirliliği var. Her kafadan bir ses geliyor. Yani herkes bir çeşit açıklamalarda bulunuyor. Genelgeler doğrultusunda işin özünü söyleyecek olursak; ESKKK üzerinden kredi kullanacak arkadaşlarımız, ESKKK'ya gidecek. Mutlaka daha önce oradan kredi kullanmış olması gerekiyor. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinden kredi kullanmayan arkadaşlarımızda, Halk Bankasına yönlendiriyoruz. Halk Bankasının elbet onlardan istedikleri evraklar olacaktır. Sadece vergi levhasını eline alıp, ben bankadan 50 bin liralık kredi almaya geldim demekle, şüphesiz ne banka nede kooperatif kredi vermez. Çünkü bunun bir de geri dönüşü var. Elbette bizim de isteyeceğimiz temel belgeler olacaktır. Fazla istediğimiz bir şey yoktur. Yine önceki gibi kefilini, ipoteğini getirecek, bizde kendilerine, kredilerini sağlayacağız. Daha önce istediğimiz belgelerin hepsini istemiyoruz. Daha azaltılmış ve kolay şekilde istiyoruz.  Elimizden geldiği kadar tüm esnaflarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Tabi mutlaka yerine getirilmesi gereken kriterler var" dedi. 

Bölgede ticaret hacminin düşmemesi için yardıma gidildi

Sicili bozuk olan esnaflarımız var. Onlara kredi verilmeyecek mi? Sicil affı gündeme gelir mi? sorusuna cevap veren Bayram, "Şuanda çalışmalar devam ediyor. Hatta bugün itibariyle bir genelge geldi. Adıyaman'ın Sincik ve Gerger ilçeleri deprem kapsamına alınıp, oradaki esnaf arkadaşlarımızın da bu krediden faydalanma sağlayacak çalışmayı Bakanlığımız ile Halk Bankası yapıyor. Bunun dışında ESKKK'ya borçlu olan esnaflarımızın borçlarını, faizsiz bir yıl erteliyoruz. Bugüne kadar ülkemizde bu tür afetlerde her dönem destek geldi ama bu kadar destek gelmemişti. Daha çok esnafın yanında olundu. Daha çok imkan sağlanmaya çalışıldı. Bugün Malatya ve Elazığ'da depremden zarar görmeyen esnaflara da faizsiz kredi vermeye başladık. Esnaflarımız haklı. Deprem korkusuyla, ticaret hacminde daralma olacaktı. İnsanlar gidip alış veriş yapmayacaktı. Zaruri ihtiyaçlarını giderecek alış veriş yapacaklardı. Diğer esnaflarımızda etkilenecekti. Gerekli çalışmaları yaptık. Bölgede ticaret hacminin düşmemesi için böyle bir yardıma gidildi" diye konuştu.

İki memur diye bir şey yok

Bayram, kefil olarak iki memur istendiğinin asılsız olduğunu vurgulayarak, "Kesintinin olduğu ve iki memur un kefil olarak istendiği dile getiriliyor? Kefil olayında ille memur olacak diye bir kaide yoktur. Evet, bir bilgi kirliği var. İki tane memur diye bir şey yoktur. Bir memur bir esnafta olabilir. Bir esnafta olabilir. Biz, şunlarla karşılaşıyoruz; Rastgele duyduğu şeylerle gelip, diyor ki, benim kefilim, ipoteğim yoktur. Netice itibariyle burası babamızın dükkanı değil.  Biz burada kafamıza göre uygulama yapamayız. Bakanlığımız ve genel merkezimizin gönderdiği genelgeler ve elimizdeki yasalar doğrultusunda, hareket etmeye çalışıyoruz. Bu dönem esnek davranmaya çalışıyoruz. Esnaf geliyor diyor ki, 'Başkanım benim kefilim de, ipoteğim de yok. İki yıldan beri borcumu ödeyemiyorum,  bana da kredi verin.' Siz verdiniz krediyi, bir yıl sonra ödemeler başladı. Ödeyemediler. Ödemedikleri taktirde bizim takip oranımız yükselecek, yükseldiği taktirde, ne olacak? Bizim finansmanımız kesilecek. 30, 40,50 kişinin yüzünden bin kişi kredi kullanamayacak. Hatta biz onlara diyoruz ki, gidin borçlarınızı yatırın, yardımcı olalım. Adam, iki yıldan beri borcunu yatırmamışsa, hala de yatırmıyorsa ve hiç bir zararı yoksa talimatları yerine getirmeye çalışsınlar. Diyelim iki yıldan beri yatırmamışsa ve dükkanı yıkılmışsa biz buna yardımcı olmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

10 bin 743 başvuru bekliyoruz

ESKKK 21. Bölge Birliği'ne yapılan başvuru sayısı ile rakamları paylaşan Bayram,  Elazığ'dan, başvuru sayısı 3 bin 458, kullandırılan 600, tahmini gelecek 2 bin 600, toplam 6 bin 58 başvuru bekliyoruz. Malatya'da ise, başvuru sayısı 2 bin 435, kullandırılan 5, tahmini gelecek 2 bin 250, toplam 4 bin 685 başvuru bekliyoruz. Bölge olarak toplamda ise, 10 bin 743 başvuru bekliyoruz" ifadelerini kullandı.