45 kişi gitti 2 kişi döndü
CHP Yeşilyurt Meclis Üyesi Günnur Tabel, Yeşilyurt Belediyesi'nin, 'Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği' üyeleri ile birlikte, 15 Şubat 2020 ile 27 Şubat 2020 tarihleri arasında, Almanya'da faaliyet gösteren 'Mega Kilit GMBH' şirketi tarafından düzenlenen 'Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek' adlı proje kapsamında Almanya'ya 45 kişilik gezi düzenlediği, bu gezi katılan 45 kişiden belediyenin iki elemanı dışındaki 43 kişinin ülkeye dönmediğini öne sürdü.
Yeşilyurt Belediye Meclisi Nisan Ayı I. Oturum Toplantısı Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar başkanlığında gerçekleştirildi. Yeşilyurt Belediyesi Gedik Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıda gündem maddelerinin görüşülmesine geçmeden önce söz alan CHP Yeşilyurt Meclis Üyesi Günnur Tabel, Almanya'nın Hannover şehrinde faaliyet gösteren bir firmanın "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" adlı proje kapsamında Malatya'da faaliyet gösteren Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği üyeleri ile birlikte, gezi düzenlediğini, geziye katılan 45 kişiden 43'ünün ülkeye dönüp dönmediğinin belirsiz olduğunu savundu.
Hizmet pasaportu düzenlendi
İddialarla ilgili konuşan Tabel şu ifadeleri kullandı; "Geçtiğimiz yılın Şubat ayı meclis oturumunda; Almanya'nın Saksonya Eyaleti Hannover şehrinde faaliyet gösteren Mega Kilit GMBH şirketi tarafından "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" adlı proje kapsamında 15/02/2020 ile 27/02/2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan çevre, eğitim ve kültürel inceleme gezisine Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği üyeleri ile birlikte düzenlenecek olan ve 53 kişilik bir kafilenin katılmasının planlandığı gezi için belediyemizi de temsilen bir heyetin gönderilmesine, yol, konaklama ve iaşe bedelleri gibi tüm masrafların ilgili firma tarafından karşılanacağı inceleme gezisine belediyemizi temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Özer, Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş'un katılmalarının kabulüne yapılan oylamada katılanların oy birliği ile karar verilmişti. Ardından bu karara dayanarak, belediyemizin İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün 03.09.2020 tarihinde Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazdığı yazıda 24.08.2020 tarihinde ilgili dernekle belediye arasında bir protokol imzalandığı, buna göre toplam 45 kişinin 07.09.2020 ile 16.09.2020 tarihlerinde bu geziye katılacağı, bu nedenle de bu kişilere hizmet pasaportu düzenlenebilmesi için gerekli valilik onayının alınarak gönderilmesi istenmiştir." Tabel, yanıtlaması için meclise şu soruları sordu; 1) Bahse konu dernekle imzalanan protokolün içeriği nedir? 2) Belediyemizin gerek bu şirket ve gerekse de bu dernekle bağı nedir? 3) Bu geziden iki belediye elemanı dışındaki 43 kişinin ülkeye dönmediği doğru mudur? 4) Eğer dönmüşlerse de giriş-çıkış yapanların tam listesini görmemiz mümkün müdür?
Belge varsa yazılı cevap vereceğiz
Konuyla ilgili konuşan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, "Soru olarak mı soruyorsunuz, belediye açısından herhangi bir eksiğimiz yok. Sorduğunuz sorularla ilgili elinizde belge varsa size yazılı olarak cevap vereceğiz" dedi.
16 milyon TL müspet fark var
Gündemin 13. Maddesi 2020 Yılı Faaliyet Raporunun görüşülmesi ile ilgili söz alan CHP Yeşilyurt İl Meclis Üyesi Tayfun Yüce, faaliyet raporunu incelediklerini belirterek, "Bu seneki raporda dikkat çekmek istediğimiz birkaç tane husus var. Onlarla ilgili de hem sözlü hem de yazılı talepte bulunuyoruz. Şimdi 2015’den beri devreden bir rakam var. KDV kaleminde bir rakam var. Bu rakam 2018,2019 ve 2020 yılında hiç değişmeden aynen devroluyor. Bu rakam Maliyeden naklen veya mahsupla alınabilecek bir rakam mıdır? Kanunu olarak alınamamasında bir engel var mıdır? Bunun yanında geçen sene 9 milyonluk vergi ve yasal yükümlüktük rakamı birikmişti, ödenemeyen bu rakam 2020 yılı sonunda 16 milyon TL’ye çıkmış, bu rakamları biz neden ödeyemiyoruz? Bütçemiz fazlalık vermesine rağmen bu rakamlar neden gecikme faizine bırakılıyor? Bu faiz yapılandırılmış mıdır, ödenecek midir? Onun dışında 2 tane kalemimiz daha var. Bir tanesi stoklar kalemi, 2019 yılında 2 milyon küsurla devreden bir rakam 2020 yılı sonunda 5 milyon küsura çıkmış. Gelir- gider bütçesinin artan oranına bakınca nispeten daha düşük bir rakam olması lazım ama bu rakam yükselmiş, bir de gelir-gider bütçemizde 16 milyon TL müspet fark var. Bütçede fazla vermişiz bu fazlaya rağmen kredi kullanmaya devam etmişiz. Bir önceki yıla göre daha fazla faiz ödemişiz, hem de maliye gibi borçlarımızı ödeyememişiz. Bu bizim için tutarsızlık gösterisi bunlarla ilgili izahat talep ediyoruz" diye konuştu.
Niye reddediyorlar
Rapor oylanırken ret oyu kullanan CHP'lilere tepki gösteren Çınar, "Niye reddediyorlar nedenini öğrenebilir miyim? Biz bu şehri beraber yönetiyoruz ve siz bütün komisyonlarımız da yer alıyorsunuz, bütün her şeyden de haberiniz var. Bu reddin nedenini de biz size sormuş olalım. Bize onu bir açıklayınız?" diye sordu.
Faaliyet raporunuzu reddediyoruz
Bunun üzerine söz alan Tabel, "Başkanım bizim kafamıza takılan bir sürü problemler var. Mantıklı görmediğimiz için biz faaliyet raporunuzu reddediyoruz. Sorumuza cevap verme gereği duymadınız, açıklama bile yapmadınız. Hem sözlü hem yazılı sorduk" şeklinde konuştu.
Piyasaya bir kuruş borç bırakmadık
Tekrar söz alan Başkan Çınar, "Değerli arkadaşlar, 2 yılımızı doldurduk. 5 Nisan 2019 yılında mazbatamızı almıştık. 2 yıldır, Yeşilyurt’umuza hizmet ediyoruz ve tek kuruş kredi almadık. Kredi alındı diye bir söylem konuşuldu. Ben gerçekten üzüldüm. Yap-işlet-devret modeline göre işlediği için Güneş Enerjisi Santrallerine kredi kullanma durumumuz oldu. Pandemi sürecindeyiz, pandemi sürecine rağmen bütçemizi 2 yıl boyunca her yıl bütçemizi yüzde 25 oranında artırıyoruz. Piyasaya bir kuruş borç bırakmadık. Ciddi anlamda da borç stokumuzu azalttık. Geçmişten gelen ve hala devam eden ödemelerimiz var. Depremden dolayı yapılandırmalar oldu. Pandemi nedeniyle de belediyemize gelecek olan ödemelerin gelmemesi bir de var olan ödemelerin ötelenmesi devletin kurum işleyişiyle ister istemez farklılıklar oldu. Ama 31 Ocak itibariyle belediyeye ait ne kadar kamu borcu varsa hem Maliye hem SGK hem de kültür katkı payından diğer borçlara kadar hepsini yapılandırdık ve şu anda belediyemizin yapılandırmadığımız bir kuruş borcu yok. Bende rahat bir şekilde kredi alırdım. Sizde bize bu yetkiyi verirdiniz. Bizde çok hızlı ve seri çalışırdık" dedi.
Talebimiz belirsiz olan durumları aydınlatmanız
Tekrar söz alan CHP Yeşilyurt İl Meclis Üyesi Tayfun Yüce şu ifadeleri kullandı; "Başkanım alınganlık buyurmayın, biz verdiğiniz emeklere saygı duyuyoruz. Altını çizmek istediğimiz husus şu hem geçen yıl hem de bu yıl üzerinde durduğumuz ve bu hususta merak ettiğimizi sormak bizim en doğal hakkımız, yoksa sizin vermiş olduğunuz hizmetlerin birçoğuna bizde burada el kaldırıyoruz. Şu an faaliyet raporuna reddetmemizi yaptığınız hizmetlere karşı bir ret olarak algılamayın. Sonuçta belirsiz olan durumları aydınlatma bizim talebimiz. Onlar aydınlansa içimize sindirsek bizde göğsümüzü gere gere el kaldırırız. O yüzden alınganlık buyurmayın. Biz hakkınızı teslim ediyoruz ve teşekkür ediyoruz."
Milletin vermediği hakkı vermemek lazım
Ak Parti Meclis Nebi Yiğit ise, muhalefetin reddetmesi doğal karşıladığını belirterek, "Benim Başkanımıza buradan özel bir istirhamım var. Meclis üyeleri komisyona seçildiğinde milletin vermediği hakkı vermemek lazım, bende şahsım olarak bundan sonra CHP’li meclis üyelerini reddedeceğim" dedi. Yeniden söz alan Tabel, "Meclis üyeliği bizim yasal hakkımız, illa komisyondayız diye her şeye evet dememiz gerekmiyor" ifadesini kullandı.