2023 enkazların arasında geçti! Sallantılı bir yıl

2023 yılı, Dünya, Türkiye ve Malatya için önemli gelişmelerin yaşandığı uzun bir sene oldu. Türkiye 6 Şubat'ta asrın en büyük felaketiyle sarsıldı. Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti. Yaşanan depremlerde binlerce insan enkaz altında kalırken binlerce bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Malatya'da bin 237 vatandaş hayatını kaybederken 6 bin 444 kişi de yaralandı. 2023 yılının dünyayı derinden sarkan olay ise 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail'in Gazze'de yaptığı soykırımda 21 bin 320 insan katledildi. 

2023 enkazların arasında geçti! Sallantılı bir yıl

50 bin 783 vatandaş hayatını kaybetti

2023 enkazların arasında geçti! Sallantılı bir yıl

2023 yılı geride kalırken Dünya yepyeni bir yıla hazırlanıyor. Dünya, Türkiye ve Malatya gündemi 2023 yılında yaşanan gelişmelerle çok hareketli geçti. Şubat ayında "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin acısıyla sarsıldık. Kahramanmaraş merkezli depremlerde binlerce insan enkaz altında kalırken, 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti, 100 binden fazla vatandaş yaralandı. Yaklaşık 15 milyon kişinin yaşadığı illerdeki deprem nedeniyle Türkiye, uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verdi, ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edildi. 

OHAL ilan edildi

2023 enkazların arasında geçti! Sallantılı bir yılKahramanmaraş'ın yanı sıra Malatya, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana ve Elazığ'da etkili olan deprem nedeniyle bu illerde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Türkiye'ye 70'e yakın ülke arama kurtarma ekibi ve yardım malzemesi gönderdi. Depremzedeler için tüm kurum ve kuruluşlar ile gönüllüler seferber olurken yardım için yola çıkanlar araçlarıyla kilometrelerce kuyruk oluşturdu.  

Malatya büyük bir yıkıma uğradı

2023 enkazların arasında geçti! Sallantılı bir yıl

Deprem, Malatya’da da büyük yıkıma yol açtı. Kentte, 3 bin 899 bina tamamen yıkılırken, 28 bin 914 konut, 14 bin 379 ticarethane ise yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Malatya’da hayatını kaybedenlerin sayısı, 27 Şubat’ta Yeşilyurt merkezli yaşanan depremle birlikte bin 237’ye ulaştı. Yaşanan depremlerde üniversiteler online eğitime geçti. Malatya Valilik binası, Büyükşehir Belediye binası, Malatya Adliye binası ve birçok kurum, STK ve siyasi parti binası depremlerde yıkıldı veya ağır hasar aldı.  Malatya'nın sembolü tarihi Yeni Camii depremde yıkıldı.  Onlarca cami ağır hasar aldı. Malatya çarşı merkezindeki binlerce iş merkezi yıkıldı ve ağır hasar aldı.  Yaşanan depremlerden dolayı gazetemiz, hasar aldı, 25 gün sonra baskıya geçti.   Malatya’da okullar 27 Mart’a kadar tatil edildi. Sultansuyu Barajı tedbiren kademeli olarak boşaltıldı.    Yeni Malatyaspor'da forma giyen kaleci Ahmet Eyüp Türkaslan'ın enkaz altında kalarak hayatını kaybetti.  28 Şubat’ın simge yapılarından olan Akpınar’da bulunan El- Medine Mescidi, ağır hasar aldı. Depremlerle birlikte Malatya’nın suyu bulanık aktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem sonrası Malatya’yı iki kere ziyaret etti.  Deprem bölgesinde 3 ay OHAL ilan edildi.  Malatya’da depremlerde kentte 101 bin vatandaş kargo uçağıyla, 121 bin vatandaş minibüslerle, 70 bin vatandaş da 3 gün sonra açılan demiryolları aracılığıyla, 30 bin vatandaş da feribotlarla il dışına çıkarıldı. Yaşanan depremler sonrası kentte yıkım çalışmaları sürerken yeniden inşa çalışmaları devam ediyor.  Malatya'da ağır hasarlı bina 35 bin 680 binadan 26 bin 476’sının yıkımı gerçekleştirildi ve yıkım oranı yüzde 74’de ulaştı. 113 binin üzerinde vatandaş konteyner kentlerde barınıyor. 

Depremin maliyeti 100 milyar doları aşıyor

2023 enkazların arasında geçti! Sallantılı bir yıl

Türkiye, 2023’e ekonomik olarak bir önceki yılın getirdiği yüklerle girdi. Uygulanan ekonomi politikaları sonucunda faiz yüzde 9’a kadar düşürüldü ancak bu süreçte enflasyon ve döviz rekor üstüne rekor kırdı. 2023’ün ikinci yarısından itibaren Türkiye’nin ekonomi politikası keskin bir şekilde değişti. Deprem, seçim, faiz, değişen ekonomi yönetimi, borsa, halka arzlar derken Türkiye’nin ekonomi gündemi 2023’te epey yoğun geçti. 2023’ün henüz ikinci ayında, yaşanan depremin Türkiye ekonomisine de büyük etkisi oldu. Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı Türkiye sorumlusu Louisa Vinton da depremin Türkiye’ye ekonomik maliyetinin 100 milyar doları aşacağını söyledi.

Erdoğan yüzde 52, 18’lik oyla cumhurbaşkanı seçildi

2023 enkazların arasında geçti! Sallantılı bir yıl

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Deprem felaketinin ardından yürütülen çalışmaların hız kazandığı mart ayında, 18 Haziran 2023'te yapılması gereken Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin tarihi 14 Mayıs 2023 olarak açıklandı. YSK, cumhurbaşkanı adaylarının alfabetik sırayla Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan olduğunu ilan etti. Türkiye mayıs ayında, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile parlamento üyelerini seçmek için sandık başına gitti, ilk turda cumhurbaşkanı adaylarının yeterli çoğunluğu alamaması nedeniyle Türkiye tarihinde ilk kez cumhurbaşkanı seçimi için ikinci tur oylama yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarıştığı 28 Mayıs'ta yapılan ikinci turda Erdoğan, yüzde 52,18'lik oy oranıyla yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Türkiye'de son 53 yılın en sıcak ikinci ağustos ayı yaşandı

Filistin’de 21 bin 320 insan katledildi

2023 enkazların arasında geçti! Sallantılı bir yıl

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili olarak dünya liderleriyle telefon diplomasisi yürüterek, tüm aktörleri barışın tesisi için adım atmaya çağırdı. Filistin'de çoğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehide duyulan saygının gereği olarak Türkiye'de 3 günlük milli yas ilan edildi. İsrail'in saldırılarının ardından Gazze için başlattığı barış diplomasisini sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 ülkelerinin liderlerini de iki devletli çözümün tesisinde inisiyatif almaya çağırdı. İsrail'in saldırılarının sürdüğü Gazze'den Mısır'a geçişleri sağlanan yaralılarla ilgili Sağlık Bakanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucu, Kasımda 88 Gazzeli tedavi için uçaklarla Türkiye'ye getirildi. 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail’in Gazze’de yapmış olduğu vahşette 21 bin 320 insan katledildi.

Özgür Özel CHP’nin 8. Genel Başkan oldu

2023 enkazların arasında geçti! Sallantılı bir yıl

CHP 38. Olağan Kurultayı'nda, 13 yıldır genel başkanlık görevinde bulunan Kemal Kılıçdaroğlu'nun yerine Özgür Özel seçildi.

12 asker şehit edildi

2023 enkazların arasında geçti! Sallantılı bir yıl

2023 yılının son haftasında, Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesindeki bir üsse sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada 12 asker şehit oldu. MSB, Irak ve Suriye'nin kuzeyine düzenlenen hava harekatlarıyla bölücü terör örgütü tarafından kullanılan 29 hedefi imha etti, operasyonlarda üç günde 56 terörist etkisiz hale getirildi.