2022 Arslantepe yılı olsun

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne alınan Arslantepe'nin Malatya'ya tanıtım ve turizm potansiyeli açısından çok önemli bir atılım sağlayacağını söyledi. 2022 yılının Arslantepe yılı olması için yapılan çalışmalara destek vereceklerini belirten Ağbaba, 'Arslantepe'nin hem Malatya'nın hem de Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlaması için başta bakanlığımız olmak üzere tüm yetkilileri katkı sunmaya davet ediyorum' dedi.

2022 Arslantepe yılı olsun

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulunda UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi’ne alınan Arslantepe ile Malatya’nın tarihi eserleri, doğal güzellikleri ve sorunlarından bahsettiği bir konuşma yaptı. 

Arslantepe eşsiz bir tarihi hazine

Ağbaba meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada, hep Malatya'nın sorunlarını gündeme getirdiğini bugün ilk olarak Malatya'nın ve Türkiye'nin yaşamış olduğu bir güzelliği paylaşmak istediğini dile getirerek,  "Anadolu topraklarının zengin tarihini, kültürünü yansıtan ilk şehir devletinin kurulmasına sahne olan Arslantepe Höyüğü 26 Temmuz tarihinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne alındı. Arslantepe'de erken devlet sistemiyle beraber bürokratik bir mekanizmanın kurulduğu, toplanan ürünün belirli bir muhasebe sisteminin kullanılarak kayıt altına alındığı, çalışanların emeğinin ise ürünle ödendiği ortaya konulmuştur. Arslantepe, dünyada bugüne kadar bulunabilmiş en eski kılıçların yer aldığı eşsiz bir tarihî hazinedir. Arslantepe'yi değerli ve önemli kılan sadece ilk şehir devleti ve dünyanın ilk kılıçlarının bulunduğu yer olması değil, Arslantepe aynı zamanda laikliğin temelinin atıldığı yerdir. Saray yapılmadan önce, ürünler ilk önce dinî merkezlerde yani tapınaklarda dağıtılırken, Arslantepe'de saray inşaatı sonrası dağıtım saraydan yapılmaya başlanmıştır. Bu nedenle uzmanlar, laik sistemin başlangıcı olarak Arslantepe'yi göstermektedir" dedi. 

Çalışmaları destekliyoruz

Arslantepe'nin UNESCO Dünya Kalıcı Mirası Listesi'nde yer almasının, Malatya'ya tanıtım ve turizm potansiyeli açısından çok önemli bir atılım sağlayacağını vurgulayarak, "Arslantepe'nin hem Malatya'nın hem de Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlaması için başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmak üzere tüm yetkilileri katkı sunmaya davet ediyor, 2022 yılının ulusal ve uluslararası Arslantepe yılı olması için çalışmalara destek vereceğimizi belirtmek istiyorum. Arslantepe’nin Dünya Kalıcı Miras Listesine alınmasında emeği geçenlere teşekkür ederim. Özellikle höyükte otuz yıl kazı başkanlığı yaparak emekli olan Profesör Doktor Marcella Frangipane'ye burada huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Ayrıca, Arslantepe'nin Dünya Kalıcı Miras Listesi'ne katılmasında emeği olan başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere, tüm milletvekillerimizi, Malatya Valisini ve emeği geçen herkesi huzurlarınızda kutlamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Malatya tarım, turizm ve önemli bir tarih kenti

Ağbaba, Milattan önce 1200 ile 700'lü yıllarda yapılmış Kadim Arslantepe'nin Koruyucu Aslanları’nı kürsüde göstererek “Malatya önemli bir turizm kenti, önemli bir su şehri, dünyanın en güzel kayısılarının yetişmiş olduğu bir kent ama önemli bir tarih kenti de olduğunu burada huzurlarınızda belirtmek istiyorum” dedi.

Ulu Cami, Somuncubaba, Taşhoron Kilisesi

Malatya’nın Arslantepe dışında da tarihi ve kültürel eserlere sahip olduğunu kaydeden Veli Ağbaba “Malatya'da, İran'dan Büyük Selçuklu cami geleneğinden, Anadolu'daki tek örneği olan Battalgazi Ulu Camisi'yle, Darende Somuncu Baba Külliyesi'yle, geleneksel Beşkonaklar'ımızla, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'yla, Taşhoron Kilisesi'yle ve güzellikleriyle Malatya önemli bir kentimizdir. Malatya, yetiştirmiş olduğu siyasetçisi, devlet adamı, sanatçısıyla da önemli bir kenttir” ifadelerini kullandı.

Arapgir sanki başka ülkenin ilçesi gibi

Konuşmasının devamında Malatya’nın bazı sorunlarını ele alan Ağbaba “Malatya'mızın önemli ilçelerinden birisi Arapgir ilçemiz. Arapgir ilçemizin Malatya'ya yaklaşık 120 kilometre civarında bir yolu var. Arapgir aslında Malatya'nın Kemaliye'ye, İliç'e ve Erzincan'a da açılan bir kapısı ama maalesef, Arapgir sanki bir başka ülkenin ilçesiymiş gibi, defalarca dile getirmemize rağmen arabalar hâlâ zar zor yan yana geçebiliyor. Arapgir'in 54 kilometrelik yolu âdeta köy yolu gibi, AKP bu dönemde duble yollarla övünüyor ama Arapgir yolu maalesef yapılabilmiş değil, bunu da milletvekillerimizin ve ilgililerin dikkatine sunmak istiyorum. Çok zor bir şey değil değerli arkadaşlar, bu Arapgir yolu hem Elâzığ'ı Arapgir'e, Keban'ı Arapgir'e, Kemaliye'yi Arapgir'e bağlıyor hem de Malatya'yı Arapgir'e bağlıyor, bunu da dikkatlerinize sunmak istiyorum.” şeklinde konuştu.

Bu millî servetin yok edilmesine izin vermeyin

Ağbaba, göletlerle ilgili sıkıntıyı da dile getirerek “Doğanşehir Söğüt Göleti yıllardır su tutmuyor. AKP'nin bu döneme kazandırmış olduğu önemli şeylerden birisi; gölet var, su yok, bakın, gölet var, su yok. Bu paraya yazık, harcanan paraya yazık, emeğe yazık, maalesef bu gölette hâlâ bir adım atılabilmiş değil. Diğer bir garabet ise, Malatya Erkenek beldemizde yıllardan beri her seçim döneminde Erkeneklileri kandırılan bir gölet meselesi var. Orada da gölet var, ama su yok. Her dönem "Sızıntı var." diye oyalıyor insanları ama maalesef, hâlâ Erkenek'in göleti bitirilebilmiş ya da su verilebilmiş değil. Âdeta, deprem olmuş gibi derin çatlaklar var, Erkenek Göleti çürümeye bırakılmış. Buradan, Erkeneklilerin adına size söylüyorum: Lütfen, bu millî servetin yok edilmesine izin vermeyin” dedi.

Hekimhan-Kuluncak arası köy yolundan beter

Hekimhan ile Kuluncak arası yol köy yolundan daha beter, defalarca söylememize rağmen hâlâ yapılabilmiş değil. Ayrıca, Kuluncak ile Darende arası da çok kötü durumda. Geçtiğimiz günlerde Ayvalı beldemize gittik -ki Ayvalı Darende'nin en büyük beldesiydi, belediyenin kapatılması sonucunda Ayvalı'ya selam veren siyasetçi kalmadı- Ayvalılılar "Oyları AK Parti’ye veriyoruz ama oy verdiklerimizden selam dahi alamadıklarını ifade ediyorlar. Ayvalı’nın yolu da hakikaten çok kötü durumda. Bu sorunların çözülmesi için uğraşacağımızın bilinmesini istiyor, herkesi saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.