2020 herkesi etkiledi

2020 yılı değerlendirmesini yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, 24 Ocak'ta yaşanan ve Malatya'nın şiddetli bir şekilde etkilendiği Elazığ depremi sonrası ve koronavirüs (kovid-19) pandemisi sürecinin Malatyalıları olumsuz etkilediğini ifade ederek, AKP iktidarının uygulamaları ve izlediği politikalarının da kötü gidişatı tetiklediğini söyledi.

2020 herkesi etkiledi

2020 yılına ilişkin değerlendirmede bulunan Kiraz,  24 Ocak’ta Elazığ’ın Sivrice İlçesi’nde 6,8 büyüklüğünde meydana gelen depremde Malatya’nın büyük oranda etkilendiğini kaydederek, “24 Ocak depreminde Malatya’da 4 kişi hayatını kaybederken, 7 bin bina ise ağır hasar gördü. İlimizde birçok ilçede büyük hasar meydana geldi. Deprem sonrası TOKİ’nin evleri yıkılan ve ağır hasar gören depremzedelere konutları yapılarak, kış gelmeden hak sahiplerine teslim edileceği açıklamaları yapılmıştı. Bu süreçte depremzedelerin mağdur edildiklerine şahit olduk. Özellikle virüs salgınının da yaşanmasıyla depremzedelerin ikinci plana atıldığını gördük” dedi.

Ekonomide sıkıntı yaşandı

Malatya’nın depremin ardından virüsle birlikte ekonomide ciddi anlamda sıkıntı yaşadığını ve bu sıkıntıların bir türlü çözüme kavuşturulamadığını vurgulayan Kiraz, “21 Ağustos 2020’de “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” ile Malatya’nın faydalandığı 6.bölge teşvikleri sona erecek ve 4.bölge teşviklerine geçeceğine dair bir kararname ile açıklandı. Oysa 6.bölge teşvikleri ile sanayici ve yatırımcılar yararlanacak, Malatya’nın sanayinin de bir adım öne çıkması sağlanacaktı. 4.bölgeye girmesi halinde sanayicinin ve yatırımcının önünün kesileceğini ifade ettik. AKP hükümeti her alanda olduğu gibi bunda da tam bir ikiyüzlülük yaptı. 6.teşvik bölgesinin 2021 yılına kadar uzatıldığını açıkladılar” ifadelerini kullandı. 

Kayısı üreticisi yine perişan

Malatya çiftçisini depremin, virüsün ve AKP hükümetlerinin politikalarının vurduğunu kaydeden Kiraz, şunları söyledi: “Çiftçiye, kayısı üreticine maalesef yeterli destek hiçbir zaman verilmedi. Malatya çiftçisinin her yıl yaşadığı mağduriyet giderek derinleşiyor. Üreticileri don ve dolu ile birlikte AKP’nin politikaları da vurmaya devam ediyor. Daha geçen hafta buğday, arpa ve mısırdaki gümrük vergisi sıfırlandı. Çiftçi niye eksin arpayı, buğdayı? Dışarında tahıl, saman ithal ederek, çiftçiyi iyice bitirdiler. Bu yıl kayısı da yaşanan Monilya hastalığı sonrası üreticiye gönderilen 10 milyon TL’lik destek ödemesinin nasıl gerçekleştirildiğini açıklasınlar. İlçelerde kimlere ne kadar verildiğini isim isim açıklasalar, mahcup olurlar. Tarım için önemli olan sulamada da sınıfta kalan AKP’de milletvekilleri göletleri baraj olarak değerlendirmektedir. Gerçi baraj ya da gölet fark etmez yeter ki hizmet gelsin.”

Belediyelerin rant anlayışı zarar veriyor

Kiraz, Malatya’nın sürdürülebilir gelişiminin önünde önemli sorunların olduğunu ifade ederek, “Dönemin Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı 2014 seçimlerinden sonra yaptığı açıklamada, 13 ilçenin grup yollarının asfalt çalışmalarını 2017 yılında, mahalle bağlantı yollarının 2018 yılında tamamen bitirileceğini açıklamıştı. Faizli paralar alındı, borçlanıldı. Paralar başka yerlere kullanıldı ama hala mahalle bağlantı yollarının asfaltlanması tamamlanamadı. 2014’ten buyana içme suyuna alternatif bir depolama tesisi inşa edemediler. Mevcut Çat Barajına gözünü diktiler. Zaten Çat Barajında bugüne kadar hedeflenen su depolanmadığından kısıtlı sulama yapılmaktadır. Malatya’da kayıp kaçak oranı yüzde 40’ın üzerindedir. Bu oran çok yüksektir ve kayıp kaçak oranı yüzde 20’nin altına alınmalıdır. Planlama anlayışındaki yetersizlikler, yapılan imar planlarının kentleşmesinin gerisinde kaldığı görülmektedir. Günümüzde Malatya kentinin ihtiyaçlarını karşılayacak ve sorunlarına çözüm üretecek planlama yapılmadığı gibi ‘Yeşil Malatya’ olarak bilinen bu kentin hem yeşil dokusu hem de tarihi ve kültürel dokusu yeterince korunamamıştır” diye konuştu. 

Rakamlarla çözdük diyorlar

İşsizlik oranının her geçen gün yükseldiğini ve üniversite mezunlarının ‘karın tokluğuna’ çalışmak için İŞ-KUR önünde beklediğini anlatan Kiraz, “Rakamlarla Malatya’nın sorunlarını çözdüklerini sanıyorlar. TÜİK’in büyüme oranları gerçeği yansıtmıyor. Enflasyon yükseliyor. Sudan mercimeğe, peynirden zeytine kadar her şeye zam geliyor. İşçi, memur, emekli, esnaf, çiftçi ekonomik olarak perişan halde. 2020 yılında çiftçiye verilen desteğin önemli bir kısmı 2021 bütçesinde yok çünkü dışarıdan alıyoruz. Kısacası ekonomi kötüye gidiyor” ifadelerine yer verdi. 

Malatya ulaşımda da sınıfta kaldı

Malatya’nın ulaşımda da sınıfta kaldığını dile getiren Kiraz, "Ulaşım, yıllardır Malatya’nın kanayan yarası hatta birinci sorunu haline gelmiştir. AKP her konuda olduğu gibi ulaşımda da sınıfta kalmıştır. Kuzey Çevreyolu’nun yapımı yıllardır yılan hikayesine döndü. Bunun yanı sıra büyükşehir olmamıza rağmen uçak seferleri azaltılmıştır. Sivas-Malatya Hızlı Tren ve Mavi ren seferleri olmayan bir demiryolu anlayışı var. AKP milletvekillerinin ‘dağları delip yol yaptık’ sözlerine karşın yapılan yollar tel tel dökülüyor. Yeni hizmete açılan Karahan Tüneli çökmeler nedeniyle aylardır ulaşıma kapalı” dedi.  AK Parti’nin eğitimde de yanlış uygulamalarıyla öğrencileri mağdur ettiğini kaydeden Kiraz, “Özel okullara devam eden öğrenciler, bu süreçte devlet okuluna giden öğrencilerden farklı eğitim aldılar. Uzaktan eğitim, sosyo-ekonomik eşitsizliğin belirgin bir şekilde ortaya çıkmasına neden oldu. Yani eğitim ve eğitime erişim hakkı kovid-19 salgınından dolayı önemli oranda etkilenmiş ve etkilenmeye devam etmektedir” diyerek, sözlerini tamamladı.