180 bine yakın numune çalışıldı
Covid-19 salgınıyla ilgili Malatya'daki son durum hakkında bilgiler paylaşan Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, kentte, günlük 2 binin üzerinde numune alındığını belirterek, ' Bugüne kadar 180 bine yakın numune çalışılmıştır. Sonucu pozitif çıkan hastalarımızın evlerine ilaçlarını götürmek, temaslılarından numune alınmasını sağlamak ve hastanede yatması gerekenlerin sevk edilmesini planlamak için ilimiz genelinde toplam 200 filyasyon ekibi oluşturulmuştur' dedi.
Çin'in Vuhan kentinde başlayan tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkili olan covid-19 salgınıyla ilgili Malatya'daki son durum hakkında bilgiler veren Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, tüm yurtta olduğu gibi koronavirüs hastalığı ile mücadele çalışmaları, ilimizde de tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Bentli, "Mart ayında ilk vakanın görülmesi ile beraber filyasyon çalışmaları yapılarak sonucu pozitif çıkan vakaların kaynağı ve temaslıları tespit edilmeye çalışılmış, böylece salgın kontrol edilebilir bir şekilde artışına devam etmiştir. Numune sonucu öğrenilir öğrenilmez hastalarımızın evlerinde ilaçları götürülmüş; evde tedavi alamayacak durumda olanlar hastanelerimizde tedavi altına alınmışlardır. İçinde bulunduğumuz yeni normalleşme sürecinde, düğünler, taziyeler, asker uğurlamaları gibi toplu etkinlikler vatandaşlarımızın maske ve mesafe kurallarında gevşeme göstermesi gibi nedenlerle vaka sayılarında artışı yaşadık. Son günlerde yeni pozitif vaka sayılarındaki yükselen eğilim, daha sabit bir çizgi halini aldı. Toplu etkinliklerin azalması, maske ve mesafe duyarlılığının artması bu durağanlığı sağlasa da; grafikte aşağı doğru düşüşü görmemiz için daha fazla hassasiyet göstermemiz gerektiği açık " diye konuştu.
Malatya'da günlük 2 binin üzerinde numune
Malatya'da günlük 2 binin üzerinde numune alındığını açıklayan Bentli, "Bakanlığımızın hazırladığı rehber doğrultusunda ilimizdeki sağlık kurumlarından düzenli olarak Covıd numunesi alınmaktadır. Hekimlerimiz numune alınacak kişileri belirlerken Bilim Kurulunun önerileri ve bakanlığımızın talimatlarını göz önünde bulundurarak hareket etmektedir. Pandeminin başından beri İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesindeki Mikrobiyoloji Laboratuarında çalışılan numuneler, artık Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Covıd laboratuarında da çalışılmaktadır. Önümüzdeki hafta içinde Bakanlığımız tarafından ilimize tahsis edilen 2. PCR cihazı da geldiğinde daha hızlı sonuç verilebilecektir. Pandeminin başlarında 24-36 saati bulan numune alınması ile sonuç verilmesi arasındaki süre, şuanda yaklaşık 10 saat’e kadar gerilemiştir" şeklinde konuştu.
180 bine yakın numune çalışıldı
İlimizde, her gün 2 binin üzerinde numune alındığına dikkat çeken Bentli, "Bugüne kadar 180 bine yakın numune çalışılmıştır. Sonucu pozitif çıkan hastalarımızın evlerine ilaçlarını götürmek, temaslılarından numune alınmasını sağlamak ve hastanede yatması gerekenlerin sevk edilmesini planlamak için ilimiz genelinde toplam 200 filyasyon ekibi oluşturulmuştur. Valilik Makamınca kurumumuza tahsis edilen araçlarla birlikte toplam 92 araçla günde ortalama 80 ekiple filyasyon çalışmalarını yürütmekteyiz. 15 Ağustostan itibaren İnönü Üniversitesi Aile Hekimliği ve Halk Sağlığı Anabilim Dalları ile ortak çalışma yürüterek toplam 19 hekimimizi, evde takip edilen 65 yaş ve üzeri hastalarımızın kontrolleri için görevlendirdik. Bugüne kadar toplam 665 hastamızı evinde ziyaret ettik. 610 tanesinden kan numuneleri alıp, 61 tanesini hastaneye sevk ettik. Bu hastalardan 41 hastamızın hastanede yatırılarak tedavisine devam ettik. Evde izlemde olan hastalarımızdan kan sulandırıcı iğnelerini kendileri yapamayacak durumda olan vatandaşlarımız için 2 farklı ekip görevlendirip vatandaşlarımızın bu ihtiyaçlarını da gidermeye çalıştık" dedi.
Test sonucu pozitif olup evde tedavi edilemeyecek durumda olan hastaları hastanelerde takip ettiklerini anlatan Bentli, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, T.C Sağlık Bakanlığı Turgut Özal Üniversitesi Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet hastanelerimizin yoğun bakım servislerinde Covıd hastaları için ayrı odalar planladıklarını ifade etti.
144 yoğun bakım yatağından 114 tanesini Covıd hastaları için
Bu hafta itibariyle İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi ve MAEH hastanelerinde 12’şer yoğun bakım yatağını daha faaliyete aldıklarını kaydeden Bentli, kentteki, kamu hastanelerinde bulunan toplam 144 yoğun bakım yatağından 114 tanesini Covıd hastaları için kullanmak üzere planlandığını vurgulayarak, "Geri kalan 30 yatağımızı Covıd dışı nedenlerle yoğun bakım ihtiyacı olan hastalar için kullanıyoruz. Covıd yoğun bakımlardaki doluluk oranımız 69,2 iken Covıd dışı yoğun bakımlardaki yatak doluluk oranımız % 40’dır. Kamu hastanelerindeki yoğun bakım ünitelerinde 77 hekimimiz görev yapmaktadır. Turgut Özal Tıp Merkezindeki Covıd hastaları için ayrılmış toplam 45 yoğun bakım yatağındaki doluluk oranları % 82 civarındadır. Salgın bu haliyle kontrol edilebilir özellikte devam etmektedir" açıklamalarında bulundu.