15 Temmuz bir darbe değil İç savaş provasıydı

Malatya'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma programı düzenlendi. Programda konuşan Malatya Valisi Hulusi Şahin, 15 Temmuz darbe girişiminin tam bir darbe olmadığını belirterek, yaşanan olayın bir iç savaş provası olduğunu belirtti. Şahin, '15 Temmuz'da yaşadığımız yenilir yutulur bir şey değildi. Kelimenin tam anlamıyla ülkeyi uçurumun eşiğine getiren bir kalkışmasıydı' dedi.

15 Temmuz bir darbe değil İç savaş provasıydı

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü tüm Türkiye’de anılıyor. 15 Temmuz  darbe girişiminde hayatını kaybeden 251 şehit, Malatya Valiliği ve İnönü Üniversitesi tarafından düzenlenen programda anıldı. Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen ve İnönü üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın açılış konuşması yaptığı programa çok sayıda katılım sağlandı. Programda konuşan Malatya Valisi Hulusi Şahin, düzenledikleri programlarla 15 Temmuz Darbe girişimini hatırlatmak istediklerini söyledi. Şahin, “Hedefimiz 15 Temmuz’da yaşamış olduğumuz büyük hain kalkışmayı unutmamak, unutturmamak ve yeni nesillere de tekrar bir daha aynı felaketin yaşanmaması için kulaklarını bir nevi bükmek ”ifadelerini kullandı.

Yaşadığımız yenilir yutulur bir şey değildi

İnsanların yaşadıkları olayları çabuk unuttuklarını belirten Şahin,  şehit ailelerinin 15 Temmuz’u unutmadıklarını ve ateşin düştüğü yeri yaktığını söyledi. Şahin, şöyle devam etti: “15 Temmuz’u  251 şehidimizin aileleri tabi ki unutmuyor. Onlar içlerinde yaşıyor ama kamuoyu gündemlerle meşgul oluyor. Hâlbuki bizim 15 Temmuz’da yaşadığımız yenilir yutulur bir şey değildi. Kelimenin tam anlamıyla ülkeyi uçurumun eşiğine getiren bir kalkışmaydı.”

Yaşanan iç savaş provasıydı 

15 Temmuz darbe girişiminin tam bir darbe olmadığını vurgulayan Şahin, yaşanan olayın bir iç savaş provası olduğunu belirtti. Şahin, “Suriye’ye benzer bir operasyondu. Ülkenin kendi kaynaklarını birbirine kırdırarak, ülkeyi tamamen güçsüz hale getirip, onun üzerinde rahat rahat operasyon yapabilecek hale getirmekti. Yabancı güçler genelde böyle bir yöntem izliyor. Kendi ordusunu göndererek savaş yapması maliyetli. Niye hedef Türkiye? Bunu anlamak için haritaya yeterli aslında. Türkiye, dünyanın merkezinde yer alan bir ülke. Biz 15 Temmuz’da öyle bir uçurumun eşiğine geldik ki kendi hava alanımızı bombalamak zorunda kaldık. Kendi silahlarımızı yine kendimiz bozmak zorunda ya da imha etmek zorunda kaldık” şeklinde konuştu.

Dini değerler istismar edildi

Programda konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise 15 Temmuz hain darbe girişimini yapanların toplumun dini değerlerini istismar ettiğini belirterek, şunları kaydetti: “Bu değerleri alçak darbe girişimini alet ederek, toplumsal yapı üzerinde çok ağır bir tahribat yarattılar. Darbeleri sadece bir iktidar hırsı olarak görmemek gerek. Darbecilere rağmen bugün Türkiye bölgesel bir güç,  küresel siyasette etkili bir aktördür. Kısacası 15 Temmuz darbe girişimi bölgesel bir güç haline gelen, küresel ölçekte uluslararası siyaseti etkileme kapasitesine ulaşan ülkemizin önüne geçme çabasıdır.”