12 bin yıl sonra 11 ili yıkıp geçti

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerde en fazla zarar gören illerden olan Malatya'da büyük depremlerden sonra küçük depremler ve artçı sarsıntılar olmaya devam ediyor. 12 bin yıldır uyuyan Çardak Fayı, Malatya'da şehir merkezinde büyük çaplı yıkımlara neden oldu.

12 bin yıl sonra 11 ili yıkıp geçti

Türkiye iki büyük deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor. İlki 7, 7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya’da büyük yıkıma yol açtı.  Malatya’yı en fazla etkileyen ve yıkımın fazla olduğu 13.24’te meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki Çardak Fayı oldu. İlk yaşanan depremde az kayıp ve yıkım olurken öğlen meydana gelen depremde ise birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. 

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7,6'lık ikinci deprem sonrası bölgede teknik araştırma yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Çardak fayına değindi. 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından söz konusu fayda hareketlilik yaşanmasını beklemediğini vurgulayan Yaltırak, “Buradaki hareket hızına bağlı olarak bundan sonra da büyük bir ihtimalle binlerce yıl deprem olmayacak” diye konuştu.

Binlerce yıl deprem olmayabilir

Çardak Fayı’nın 10-12 bin yıldır deprem üretmediğini söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, “Bu fay çok uzun süre beklemiş. Yaklaşık 10-12 bin yıldır bu fayda herhangi bir deprem aktivitesi olmamış. Buradaki hareket hızına bağlı olarak bundan sonra da büyük bir ihtimalle binlerce yıl deprem olmayacak” dedi.