100 ülkeye kuru kayısı
Malatya kayısısında ihracat, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen hız kesmiyor. MTB Başkanı Ramazan Özcan, pandemiye rağmen kuru kayısı ihracatını çok iyi bir noktada tamamladıklarını belirterek, kentte 2020 yılında 100 ülkeye 90 bin 317 ton kuru kayısı satılarak 266 milyon 202 bin dolar gelir elde edildiğini söyledi.
Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, borsa binasında 2020 yılı kuru kayısı ihracat rakamlarıyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, Kovid-19'la mücadele verilen süreçte salgına rağmen kuru kayısı ihracatını çok iyi bir noktada tamamladıklarını belirtti.
266 milyon 202 bin dolar gelir
Salgının ilk döneminde kuru kayısı ihracatıyla ilgili endişe duyduklarını anlatan Özcan, "Çok şükür 2020 yılı kuru kayısı açısından pozitif bir yıl olarak hafızalarımızda kalacak. 2020 yılında çok önemli yatırımlara da fırsat yaratmış oldu bizim için. Malatya Ticaret Borsası olarak özellikle lisanslı depoculuğun hayata geçirilmesi ve TMO’nun müdahale alımları kararı da pandemiye rağmen kuru kayısı ihracatını hamdolsun iyi bir noktaya getirdi. 2020 yılında kuru meyve grubunda en az etkilenen ve aslında hem ihracatını koruyan hem de ihracatı ile ilişkili olarak gelen döviz miktarına bakıldığında 2020 yılı Malatya için ülkemiz için kuru kayısı ihracatında önemli bir noktada tamamlanmış oldu. 2020 yılında 90 bin 317 ton ihracat gerçekleştirdik. Bunun karşılığında 266 milyon 202 bin dolar hem ülkemize hem de Malatya’mıza döviz kazandırılmış oldu" dedi.
Kilogram fiyatları arttı
Özcan, kuru kayısı kilogram fiyatlarında da artış olduğunu vurgulayarak, "Özellikle fiyatların geçen yılın ortalamalarına baktığımız zaman, temmuz ayından sonraki fiyat artışı ile ihracat rakamları ve döviz miktarına bakıldığında ortalama 15 milyon dolar daha yüksek miktarda dövizin girdiği görülüyor. 2019 yılının ihracat ortalaması 2 bin 400 dolar olmasına karşın, 2020 yılının son altı ayına bakıldığında bu rakamın 3 bin 400 ila 3 bin 500 dolar civarında olduğunu görüyoruz. İnşallah 2020 yılında yaptığımız yatırımlar ile beraber 2021 yılında da çok iyi bir mahsul ile hem üreticinin mutlu olduğu hem de ihracatının şehri mutlu ettiği yıl olarak bekliyoruz" diye konuştu.
Hedef 500 milyon dolar
Özcan, 2021'de daha fazla ihracat yapmak istediklerini dile getirerek, "Bu yıl 100 bin ton kuru kayısı ihracatıyla 500 milyon dolar gelir hedefliyoruz. İhracat rakamı ve gelirinde yeni hedeflerle yolumuza devam edeceğiz. Kaygımız şu an yaşadığımız kuraklık. Cumhurbaşkanımız da bu yıl kuraklıkla ilgili zor bir dönem olacağını ifade etti. Malatya bir tarım şehri, kar ve yağmura en fazla ihtiyacı olan illerden biriyiz" dedi.
100 ülkeye kuru kayısı ihracatı
İhracat rakamları belirlenirken her yıl farklı tabloların olduğunu ifade eden Özcan, "Bu yıl kısmen pandemiden dolayı ihracat yapılan ülke sayısında gerileme söz konusu. 2020 yılında 100 ülkeye kuru kayısı ihracatı gerçekleştirildi. Bu da geçmiş dönemlerde 115 ülkeye 120 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyordu. Pandemiden dolayı bütün ülkelere ihracat rakamlarımızda gerileme oldu. Bazı ülkelere ihracat yapılmadı. Avrupa ülkelerinde ihracat rakamlarında artış söz konusu. Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerde ihracat rakamlarında kısmi gerilemeler söz konusudur. Avrupa ve ABD en önemli alıcıların başında geliyor. Bu ülkelere olan ihracatımızda artışın olmasının önemli etkeni ise içerdiği besin değerleridir. İnsan sağlığı açısından kıymetli olduğu ve Covıd-19’a karşı besin takviyesi niteliğinde, bağışıklık sisteminin güçlü tutulması açısından önemli olduğu anlaşıldı" şeklinde konuştu.