Yoksullukla alay ediliyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, hükümetin, ihtiyaç sahibi 4 milyon haneye 450 ile 1150 lira arasında ısınma desteği verilmesini eleştirerek, 'Kış ortasında elektriğe yüzde 52-127 arası, doğalgaza yüzde 25, kömüre yüzde 72, oduna yüzde 32,6 zam yapıldıktan sonra çıkıp 4 milyon haneye 'ısınma desteği' verileceğini açıklamak, milyonlarca insanın yoksulluğuyla, çaresizliğiyle alay etmektir' dedi.

Yoksullukla alay ediliyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 4 milyon haneye yıllık 450 lira ile bin 150 lira arasında doğal gaz desteği sağlanacağını, bunun ısı haritasına göre belirleneceğini bildirdi. CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, yaptığı açıklamada, iktidarın, insanların yoksulluğuyla alay ettiğini savundu. Kiraz, "Doğalgaza, elektriğe, oduna, kömüre fahiş zamlar yaptıktan sonra 4 milyon haneye iki taksitte 450-1150 TL yardım yapılacağını ilan eden iktidar, insanların yoksulluğuyla alay etmektedir. Bir gecede döviz kuruna müdahale için 7 milyar dolar satıp 126 milyar lirayı bir avuç dolar zenginine aktaran iktidarın, toplamı 3 milyarlık bu destekten yararlanacaklara, başvuruda bulunma ve yoksulluğunu belgeleyip tescilletme mecburiyeti getirmesi saygısızlık ve utanç vericidir!" şeklinde konuştu. 

20 milyon kişi kara kışta üşüyerek yaşıyor

Kiraz, iktidarın, yılbaşında yapılan zamları geri çekmek yerine halkın yoksulluğunu istismar etmeye yöneldiğini ifade ederek, "Kış ortasında elektriğe yüzde 52-127 arası, doğalgaza yüzde 25, kömüre yüzde 72, oduna yüzde 32,6 zam yapıldıktan sonra çıkıp 4 milyon haneye ‘ısınma desteği’ verileceğini açıklamak, milyonlarca insanın çaresizliğiyle alay etmektir. Bakanın açıklamasına göre 4 milyon haneye iki taksitte yapılacak ısınma yardımının tutarı 450 TL ile 1150 TL arasında olacak. Destek tutarları arasındaki üç kata varan bu farkın gerekçesi nedir? Ortalama bir hanede beş kişinin yaşadığı düşünülürse 20 milyon kişi evinde kara kışta ısınamadan, üşüyerek yaşıyor. Kışın en şiddetli günleri yaşanırken, ısınma desteği için başvurular şubat ayında alınacak, ilk taksit mart ayında ödenecek. Sadece bu bile iş bilmezliğinin kanıtıdır. Yapılan zamlar sonrası bir ailenin aylık elektrik faturası 400-500 liraya, doğalgaz faturası 600-700 liraya yükselirken, kömürün tonu 3500 liraya, 25 kiloluk torba kömür 90 liraya çıkmış iken 6 ayda ve iki taksitte 450-1150 TL ısınma desteği, çaresiz milyonlara ‘ne haliniz varsa görün’ demektir" açıklamasında bulundu.