Yıkım kararı kafa karıştırdı

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü'ne ait tarihi taş binalara depreme dayanıksız raporu verilmesini eleştiren Malatya Tarım Platformu (MATHAP) Başkanı İhsan Akın, taş yapıların çürük olduğuna inanmadığını söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Yıkım kararı kafa karıştırdı

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü'ne ait binalara, Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremden etkilendiği için yıkım kararı alındığı iddia edilmişti. 

Sultansuyu Harası'ndaki (TİGEM) tarihi binaların yıkımını engelleme ve kamuoyuna duyurmaya yönelik olarak TİGEM önünde basın açıklaması yapmak isteyen MATHAP Başkanı İhsan Akın, jandarma engeli takıldı. Pandemi ve sosyal mesafe genelgelerini gerekçe göstererek, bası n açıklamasına izin vermeyen kolluk kuvvetleri,  TİGEM Binası ve arazisi görünmeyecek şekilde basın açıklamasının yapılabileceğini söyledi. Bunun üzerine MATHAP Başkanı İhsan Akın ile beraberindekiler Birlik binasına gelerek burada basın açıklamasını yaptılar. 

Yıkım kararını kabul etmiyoruz

Sultansuyu Harası'nın 1865 yılında kurulduğunu anımsatarak, "Ordumuzun binek at, keçe, yapağı, vb hayvansal ürün ihtiyaçlarını 1908 yılına kadar karşılamıştır. Bu güne kadar yetiştirdiği ünlü atlarla sadece Türkiye’nin değil dünyanın da dikkatlerini çeken yaklaşık iki asırlık tarihi yapıların, bir süre önce restore edilmesine rağmen, yıkım kararı alınmasına hiçbir anlam veremiyoruz. İki katlı yatay mimari örneği olan gayet sağlam yapılardan oluşan bu binaların özel anlaşmalı bir şirkete depreme dayanıksızdır raporu tutturularak, yıkım kararı alınmasını uygun bulmuyor ve kabul etmiyoruz. Ayrıca depremin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen bugüne kadar kamuoyunda yer almaması manidar olup alel acele yıkım kararı alınması zihinlerde soru işareti bırakmıştır. Bu bağlamda eğer haradaki binalar dayanıksız olduğundan dolayı yıkımı gerçekleştirilecekse bu demektir ki Malatya’da ki tüm yatay binalarda yıkım kararı alınması anlamına gelir" dedi. 

Endişeliyiz

Sultansuyu Harası için endişe yaşadıklarını vurgulayan Akın,  "Bu tesisler içerisinde hayvan bakımında görevli olan personellerin burada ikamet etmediği takdirde bir çocuk gibi bakım, yemleme, sağlık ihtiyacı olan ve bu ihtiyacı karşılayan çalışanların, ikamet yeri merkez ya da başka bir yer olduğunda, ulaşım ve zaman kaybı olacağı için buraya gelip hayvanların anlık ihtiyaç ve bakımını nasıl karşılayacaklar. Bu bakıcılara herhangi bir konut yapmadan tesis ve konutlara yönelik acil yıkım kararı alınması ve bununla ilgili yaklaşık 15 milyon TL civarında israf yoluna gidilmesi, ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu dönemde milyonların israf edilecek olması bizleri derinden üzmektedir. Tarım Platformu olarak, geçmişte Sultansuyu Harası işletmesi üzerinde birçok sıkıntı yaşanmış olup kapatılma, kapattırılma riski ile karşı karşıya gelmişti. Bu anlamda böyle tarihi bir işletmenin,  elden gideceği endişesini de taşımaktayız. Üretimin altın değerinde olduğu bu günlerde daha fazla üretime dayalı yatırım yapmamız gerekmektedir. Bu bağlamda idareci kişiler geçici olup kurumun devamlılığı esastır anlayışıyla, her gelen kişinin ayrı bir yol izleyip tarihi, kültürel ve kurumsal yapının bozulmasına gönlümüz kesinlikle razı değildir. Ayrıca bu konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin de incelemelerini bekliyoruz, Tarım Platformu olarak konunun da her zaman takipçisi olacağımızı ifade ediyoruz" şeklinde konuştu.
 

Yıkım kararı kafa karıştırdı
Yıkım kararı kafa karıştırdı
Yıkım kararı kafa karıştırdı
Yıkım kararı kafa karıştırdı