Yetiştiriciden alın

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Kurban Bayramı öncesi Malatya Canlı Hayvan Pazarında besici esnaflar ile üreticileri ziyaret ederek, burada vatandaşlara, 'Kurbanlıklarınızı marketlerden değil, bu ülkenin gerçek üreticisi olan köylüden ve hayvan yetiştiricisinden alın' çağrısında bulundu.

Yetiştiriciden alın

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim kurulu Üyesi de olan Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, beraberinde Malatya Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Yusuf Küçer ile birlikte Malatya Canlı Hayvan Pazarında besici esnaflar ve hayvan yetiştiricileriyle bir araya geldi.  Keskin, son dönemdeki ekonomik gelişmelerin toplumdaki tüm kesimler gibi hayvan yetiştiricilerini de büyük oranda olumsuz etkilediğini belirterek, “Allah ülkemizin birlik ve beraberliğini bozmasın, bu zorluğu hep birlikte aşacağız. Başka gideceğimiz bir ülkemiz yoktur” dedi.  

Faizle kurban alınır mı?

Keskin, “Türkiye’nin şu anda en büyük sorunu ve sıkıntısı üretimdir. Köylü ve çiftçi, ürettiğini ve yetiştirdiğini gerçek değerinde satamazsa, üretim durur. Kurban Bayramı yaklaşıyor. Köylümüz, yetiştiricimiz aylardır kurbanlık besliyor. Ancak ne yazık ki, besisi olmayan, hayvan yetiştirmeyen, çile çekmeyen marketler Kurban Bayramı’nı alışveriş fırsatına dönüştürüyor. Marketler, kurban satışı yapmayı bırakmalıdır.  Marketler kurbandan elini çeksin. Market kurban satar mı? Faizle kurban alınır mı? Faizle kurban kesilir mi? Hükümetimiz bu konuda mutlaka gereken önlemi almalı, çiftçiyi, köylüyü, yetiştiriciyi desteklemelidir.” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan pahalılığa dur demesini beklediklerini belirten Keskin, “Sayın Cumhurbaşkanımız bütün sektörleri olumsuz etkileyen akaryakıt fiyatlarındaki yükselişe dur demesi lazım.” dedi. Hayvan yetiştiriciliği konusunda yanlış uygulamaların yapıldığını belirten Keskin, “Hayvan yetiştiriciliğinin artması için bu işi yapanlara destek verilmeli. Köylüye, çiftçiye, yetiştiriciye destek verilmeli. Ne yazık ki hayatında besiye girmemiş olan büyük şirket sahipleri hayvancılık desteği aldı. Böyle olursa hayvancılık biter” ifadelerini kaydetti. Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, yetiştiricilerin Canlı Hayvan Pazarı girişin de alınan ücretlerin düşürülmesi talebini Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı arayarak iletirken, mezbahaneler de dişi büyükbaş hayvanların gebelikle ilgili muayene ücreti almalarına karşın, hayvanların muayene edilmediği ve gebe ineklerin kesiminin yapıldığı konusundaki şikayeti de Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit’i arayarak sorunu iletti.   

Sokak ortasında kıyma çekimi yapılamaz

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, “Her Kurban Bayramı sonrasında vatandaşlarımız etlerini kıyma çektiriyorlar. Bu durumu da marketler gibi fırsata çevirenler ve halkın sağlığını tehlikeye atanlar var. Sokak ortasında, kaldırımda kıyma çekimi yapılamaz. Vatandaşlarımız etlerini kasap esnafına götürerek burada sağlıklı ve hijyenik ortamda kıymayı çektirmeli. Tüm kurumlarımızı bu konuda gereken denetimi yapmaya davet ediyorum.” diye konuştu.