Yeşil reçete kapsamına alındı

'Pregabalin' etken maddesi ihtiva eden ilaçlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyesi Uzm. Ecz. Tahir Özçelik, 'Türkiye Eczacılar Birliği ve Sağlık Bakanlığı'nın yapmış olduğu çalışmalarla bu tür ilaçlar yeşil reçete kapsamına alındı. Dolayısıyla bu tür ilaçların torbacı diye tabir edilen kişilerin eline düşmesi kısıtlanmış oldu. Eczanelerde kontrollü bir şekilde yeşil reçete karşılığı satılıyor' dedi.

Yeşil reçete kapsamına alındı

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyesi Uzm. Ecz. Tahir Özçelik, pregabalin etken maddesi ihtiva eden ilaçlar hakkında uyarılarda bulundu. Pregabalin etken maddesi ihtiva eden ilaçların farklı amaçlarda kullanılabildiğini belirterek, eczacıların bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Yeşil reçete karşılığı satılıyor

Özellikle nöropatik ağrılarda kullanılan pregabalin türevi Lyrica gibi ilaçların geçmişte suiistimali olan, ağrı kesici özelliği dışında narkotik amaçlı da kullanıldığı söyleyen Özelçi, “Hem Türkiye Eczacılar Birliği hem de Malatya Eczacılar Odası ve Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu çalışmalarla bu tür ilaçlar yeşil reçete kapsamına alındı. Dolayısıyla bu tür ilaçların torbacı diye tabir edilen kişilerin eline düşmesi kısıtlanmış oldu. Eczanelerde kontrollü bir şekilde yeşil reçete karşılığı satılıyor. Renkli reçete sistemi diye Sağlık Bakanlığı’nın kurmuş olduğu ve bizim de oraya giriş yapmak zorunda olduğumuz bir sistemle tamamen kontrol altına alınmış durumda. Bunun dışında, okul önlerinde torbacılar aracılığıyla satılan ilaçlar eczane dışında temin edilen ve satılan ürünlerdir. Emniyet teşkilatımız da bu konunun üzerine gitmekte ve sıklıkla denetim yaparak bu işin önüne geçmeye çalışmaktadır" diye konuştu.