Yerel basın zorda bırakıldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, Sayıştay'ın açıkladığı rapora göre Büyükşehir Belediyesi'nin ihalelerini parçalayarak ilan vermeyi tercih ettiği için yerel gazetelerin büyük kayıplar yaşadığını belirterek, 'Yerel yönetimlerin yerel basına destek olması beklenirken daha zorda bırakılmaları asla kabul edilmez. Büyükşehir ve ilçe belediyelerini yerel basına sahip çıkmaya davet ediyorum' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Yerel basın zorda bırakıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, partisinin Malatya İl Binasında basın toplantısı düzenledi. Türkiye ve Malatya gündemine dair önemli açıklamalarda bulunana Ağbaba, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, karar özetlerinin resmi ilan yayınlama hakkı bulunan İstanbul merkezli gazetelerde duyurulması kararını, Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin de uygulamasını istedi.

TÜİK işsizliği düşürüyor İŞKUR yükseltiyor

TÜİK'i eleştiren Ağbaba, TÜİK’in her ay düşürdüğü işsizliği İŞKUR'un yükseltmeye devam ettiğini savunarak, "Aylardır TÜİK ile İŞKUR arasındaki kovalamacayı dikkatle izliyoruz. TÜİK’İN her ay düşürdüğü işsizliği, İŞKUR yükseltmeye devam ediyor. Devletin iki kurumu her ay birbirini yalanlamaya devam ediyor.  TÜİK’İN her ay açıkladığı gerçek dışı bir veriyi, İŞKUR kendine kayıtlı işsizlerle çürütüyor. TÜİK, işsiz sayısının Ekim ayında bir önceki aya göre 75 bin kişi azaldığını iddia ediyor. Lakin devletin bir başka kurumu İŞKUR ise Eylül ayından Ekim ayına işsizlik ödeneğine başvuran kişi sayısındaki artışın 114 bin olduğunu açıklıyor. Bizlerde her ay birbirine giren bu iki devlet kurumunu takip ediyoruz. Bizlerde acaba hangisine inansak diye kendi kendimize sorduğumuzda, Kayıtlı veriye sahip İŞKUR verileri elbette anketli ve makyajlı TÜİK verilerine göre daha güvenilirdir. Bunun yanı sıra TÜİK dar tanımlı işsizliğin Ekim ayında 0,2 puan azalarak iddia ederken öte yandan yine kendi verilerinde gerçek işsizliğin de arttığını söylüyor. Aynı verilerde TÜİK gerçek yani geniş tanımlı işsizliğin ise 1 puan artarak yüzde 22,8’e yükseldiğini açıklıyor. Bir başka deyişle TÜİK, kendi verilerinde kendisini de yalanlamaya devam ediyor. TÜİK artık sarayın talimatıyla pinpon topuna dönüştüğü için, kendi içinde de çelişkiler yaşıyor. TÜİK’İN kendi verisine kendisinin bile inanmadığı içler acısı hali ne yazık ki devam ediyor" diye konuştu. Ağbaba, Her yıl asgari ücret görüşmelerinde bir işçinin asgari geçim maliyetini hesaplayan TÜİK'in, bu yıl komisyona bu hesaplamayı yapmayacağını söyledi.

Büyükşehir Meclis karar özetleri yerel basında yayınlansın

Yerel basının sıkıntılarının her geçen gün artarak devam ettiğini vurgulayan Ağbaba, "Artan kağıt ücretleri, matbaa masrafları, personel giderleri, üst üste geldiğinde gazetelerin yayın yapması olanaksız durumda. Bu gün o sektörde görev yapan insanlarımız gazete sahipleri, muhabirine kadar büyük bir fedakârlıkla, kendi çocuklarının nafakalarını gazeteye yatırarak büyük bir iş yapmakta. Malatya’daki yerel gazeteler bölge illeri arasında ilan geliri en düşük olan illerden birisidir. Yerel gazeteler resmi ilan bakımından bölgede en düşük geliri alan illerden birisi. Sayıştay son raporuna göre büyükşehir belediyesi ihalelerini parçalayarak ilan vermeyi tercih ettiği için yerel gazetelerde büyük kayıplar yaşıyor. Yerel yönetimlerin yerel basına destek olması beklenirken daha zorda bırakılmaları asla kabul edilmez. Mutlaka yerel yönetimlerin yerel basına destek olması gerekiyor köstek olmaması gerekiyor. Bakın bir örnek İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi karar özetlerinin basın yayın organlarınca yayınlanmasına karar verdi. Bu ne demek yerel basını destekliyorum demek. Buradan Malatya Büyükşehir Meclisine ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanına da sesleniyoruz. Bu yönde kararı lütfen alın sizde Malatya Büyükşehir Meclisinde alınan kararlar yerel basında yayınlansın. Bizim büyükşehir meclis üyelerimizin böyle bir teklifi meclise verdiğini söylemek istiyoruz. Yerel basın olmazsa olmaz. Yerel basın önemlidir. Yerel basın denetleme ve bilgi alma açısından önemlidir. Buradan büyükşehir belediyesine hem de diğer belediyelere yerel basına sahip çıkmaya davet ediyorum" ifadesini kullandı.