'Yediveren gül'de budama zamanı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Malatya İl Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisi Badin Kılıç, Malatya'da sıkça yetiştirilen 'Yediveren gül' budama mevsiminin başladığını söyledi.

'Yediveren gül'de budama zamanı

Gül budamalarının bilinçli bir şekilde yapılmasının gülleri gençleştirdiğini ve daha kaliteli gül verimini sağladığını ifade eden Badin Kılıç, “Güllerin insan hayatında ve peyzajda Müslümanlar tarafından ayrı bir yeri vardır. Hristiyanlar için nasıl Karanfil veya Ağlayan Gerger Lalesi özel ise bizim için de Gül özel bir değerdir. Bu nedenle de gülün yetiştiriciliği ve kendi çevremizde bulunmasını mutlaka isteriz. Ona ayrı bir sevgi duyarız. Gül'ün birçok farklı çeşit ve tipi var. Bunlardan bazıları halk arasında Yediveren dediğimiz sürekli ve vejetasyon süresinin uzun olduğu yerlerde veya İklim şartlarının uygun olduğu yerlerde sürekli gül çiçek açar ve meyve verir.  Bazı güller sadece ilkbaharda meyve verir. Bunlar genelde Sarmaşık türü tırmanan veya sarılıcı tipler olan güller seni de sadece ilkbaharda açar. İlkbaharda açanların budaması farklı olur” dedi.

Usulüne uygun budanmalı

Kılıç, “Bizde yaygın olanın Yediveren tip dediğimiz sürekli gül açan bitkidir. Bunlar için budama çok önemlidir. Özellikle Yediverenler için çok önemlidir. Bu dönemde budama yaptığımız takdirde hem kaliteli hem de sağlıklı görünümü güzel güller elde ederiz. Budanmadığı takdirde gül yıpranır ve geriye doğru ölüm başlar. Güzelliği kaybolur. Onun için mutlaka yediveren veren güllerin budanması gerekir. Budamanın çeşitli yöntemleri var ama yaygın olarak bir gövde oluşturup daha sonra küçük sürgünleri budayıp ayıklayıp kuvvetli sürgünleri 2 yapraktan 2 gözden veya 3 gözden budadığımız takdirde her sürgünden 2 yaprak iki göz bırakır isek 2 sürgün çıkar ve iki gül verir. Gülün ağacının kuvvetli olma durumuna göre göz sayısı veya sürgün sayısı fazla bırakılabilir veya az bırakılabilir. Yandan çıkan sürgünler ise eğerek sadece dik büyüyen gülleri beslemek için bırakılır. Gül çiçeği açıp solgunluk gösterdikten sonra tekrar o dalı 2 göz veya 2 yaprak üzerinden tekrar budamak gerekir. Bu şekilde budadığımız takdirde gülden alacağımız verim her geçen gün artacaktır. Bu budama ise Yılsonuna kadar bu devam ettirilir” şeklinde konuştu.