Süleyman Keskin

SİYASET KAZANI ISINIYOR

Süleyman Keskin

AK Parti iktidarında daha çok dış politika gündemli konular bu sıralar tartışma konusu olurken giderek yaklaşan yerel seçimlerle birlikte önümüzdeki günlerde iç politika merkezli siyasi tartışmaların hız kazanması bekleniyor.

Siyasi parti liderlerinin beklenmedik çıkışları, birbiri ardına yayınlanan ve halen yapılan anketler, muhalefet partileri arasında artan trafik bu hareketliliğin ilk göstergeleri olarak nitelendiriliyor.

Siyasetin en önemli gündem maddelerinden birisi Mart 2019 da yapılacak yerel seçim. Şimdiden Türkiye sadece siyasi partileriyle değil bütün kurum ve kuruluşlarıyla yerel seçimlerine yavaş yavaş odaklanmış durumda.

Siyasetin bir diğer sıcak tartışmalarından birini de erken seçim tartışmaları oluşturuyor. Erken seçim tartışmalarının Ramazan ve Bayram tatili rehavetinin geride kalmasıyla birlikte daha da artması bekleniyor. Ama görülen tablo da şuan için erken seçim yok.

Beni erken seçimden ziyade iktidarın yerel seçim hazırlıkları ilgilendiriyor.

Bu konuda da en yetkili isim AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya.

Bakın kısa bir süre önce Erol Bey, AK Parti Yerel seçim hazırlıklarına başladı mı? Aday belirleme kriterleri nasıl olacak? Sorusuna şu cevabı vermişti: “Ak Parti olarak kurumsal bir yapımız var. Biz ocak ayında evet düdük çalındıysa evet biz düdük çaldık. Ocak ayında dedik ki Türkiye yerel seçime gidiyor. Bir yılımız var. Bu son rötuşlarımızı yapalım ve belediyeler olarak yapmamız gereken; sahanın toparlanması, asfaltlarımızın son temizliklerimizin yapılması, projelerin tamamlanması toplumla daha güçlü bağlar oluşmasıyla ilgili çalışmalar yaptık. Bölge bölge yaptık ve Türkiye'nin 6 bölgesinde toplantılarımızı bitirdik. 822 belediye başkanımızla bir araya geldik. Onlara son ikazlarımızı yaptık. Hem belediye meclis ilişkileri belediye halkla ilişkiler belediye teşkilat ilişkilerini ve kendilerinin belediye ile olan ilişkileriyle ilgili ikazlarımızı yaptık.”

Erol Bey, “Belediye başkanlarına ikazlarını tek tek anlattık” dedi.

Kaya, “AK Parti seçim düdüğünü çaldı. Erken seçim yok ama zaten bugün başlasanız zaten bir yılda toparlıyorsunuz sahayı. Belediyecilik uygulamalı bir sistem olduğu için biz bunu yaptık. Belediye başkanlarımıza bu anlamdaki ikazlarımız kendilerine tek tek anlattık. Yapmaları gereken seçim vaatlerini gözden geçirmelerini, halkla ilişkilerini güçlendirmelerini, yanlış anlaşılmaya sebebiyet verilen hususları son vermeleri, parti belediye ile ilgili varsa sıkıntı sorun ve kavgaları bitirmelerini ifade ettik” deyince rahat bir nefes aldım.

Çünkü bu sözleri Erol Bey’in çok önemliydi…

Sonrasında belediye başkanlarına CV'lerini düzeltme talimatı verdik diyen Erol Kaya, “Belediye başkanlarına ve meclis üyelerine şunu dedik. CV'nizi düzeltin. Önce Ak Parti'de referans bizzat kendinizsiniz dedik. Size kim referans olacak sorusuna bir belediye başkanımızın referansı kendisidir. Yaptığı hizmetleridir, iyi yönettiği kurumdur. Halkla ilişkileridir, teşkilat ilişkileridir, toplumla kurduğu gönül bağlarıdır. Bir belediye başkanımız kendi kendine referans olmuyorsa ona dedikki ne ilçeye başvur ne ile başvur ne de genel merkeze gel. Zaten versen de bu olmaz” şeklinde konuştu.

Peki AK Parti adaylarını ne zaman açıklayacak?...

Kaya bu konuya da açıklık getirerek, Kasım ayı gibi adaylarını ilan edebileceklerini belirterek, "Sanırım, biz 2014'de Kasım gibi ilk adayımızı açıkladık. Ağustos sonu Eylül başı gibi temayüllere başlarız. Dolayısıyla Ekim sonu Kasım ortası gibi de adaylarımızı yavaş yavaş kamuoyuna tanıtmaya başlarız. Yani biz Eylül'ün başı gibi temayüller başlar. Ak Parti yerel seçimle ilgili son hazırlıklarını aday tespitle ilgili çalışmalarına başlar. Kasım aralık gibi de adaylarımızı ilan ederiz. Bununla ilgili başka bir şey daha yürütüyoruz. Seçim beyannamenizde olması gereken önerileriniz neler olması noktasında da hem saha çalışmalarını akademisyenlerle anket firmaları ile hem de belediye başkanlarının düşüncelerini alıyoruz” dedi.

AK Parti'nin belediye başkan adaylarını nasıl seçeceğini de anlatan Kaya, "Ak Parti iki şekilde aday analizi yapar. Birincisi kendi belediye başkanlarını değerlendirme. Biz bunu her yıl yapıyoruz zaten, şuandaki mevcut belediye başkanlarımızın kurumsal performanslarını yani şehri nasıl yönetip yönetmedikleriyle ilgili mali kaynakları kullanmaları, yatırımlarıyla ilgili bunu zaten yapıyoruz. Kamuoyu anketlerini her yıl yapıyoruz. Teşkilatla ilgili çalışmalara katılımlarını soruyoruz. Ak Parti kendi adaylarının her yıl karnesini çıkarıyor. Bu karneyi de Cumhurbaşkanımıza arz ediyoruz” dedi.

Mevcut belediye başkanlarıyla yola devam etmek için gerekli şartları sıralayan Erol Kaya, "Biz kendi adaylarımızla ilgili, nedir bu? Belediye başkanı bir kurum yönetiminde başarılı mı, teşkilatla ilişkilerinde sorunu yok başarılı mı, meclis üyeleriyle uyum söz konusu mu, milletvekilleriyle aynı şekilde, halkla ilişkileri nasıl?” cevabını verdi.

Gelgelelim...

Erol Bey’in hedef ve planları ile siyasetin gerçeklerinin de örtüşmesi gerekiyor. Bu noktada, Sayın Cumhurbaşkanı'nın görüş ve önerilerinin yanı sıra, üç dönem kriterine takılan isimlerin geleceği de çok belirleyici olacak. Vesselam.

Yazarın Diğer Yazıları