Nesibe Aldemir

YEMEN ÖLÜYOR

Nesibe Aldemir

Yemen, yedi yıldır ciddi siyasi ve insani krizle karşı karşıya. Bitmeyen bir sonbaharı yaşayan Yemen’de hayat durma noktasına gelmiş durumda. Dünya en büyük felaketlerden birine daha şahitlik ediyor. Gözlerimiz İnsanlığımızdan utandıran görüntülere şahit.

 Stratejik konumu bakımından ve dünyanın en zengin enerji bölgelerine yakınlığı sebebiyle geçmişten bu yana uluslararası güç odaklarının hedefinde olan Yemen şimdi de iç savaşın hüküm sürdüğü bir ülke olarak ayakta kalmaya çalışıyor. Kimileri sağırlığına ilaveten gözlerini kapatsa da Yemen’de milyonlarca insan aç, binlerce insan ölüyor. Sağlık sisteminin çöktüğü Ülkede hayat durma noktasına gelmiş. Yani anlayacağımız Yemen halkı, bir yandan açlıkla mücadele ediyor bir yandan da sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor.

 Yaşanan bu felaket karşısında sessizliğini koruyan insanlık, Dünyanın gelişmişlik düzeyini konuşuyor. Peki, açlıktan ve susuzluktan ölen insanların olduğu bir dünya ne kadar gelişmiş demektir? Veya bu gelişim kime ve neye göre? Mazlumların yapılan zulüm seyirci kalarak sessizliğini korumak mıdır gelişmişlik düzeyi?

 Ekmeğin insafsızca israf edildiği ülkeler mi gelişiyor? Bugün çöplere attığımız ekmek, yemek bir yana sofrada yemek beğenmeyen çocuklarımız bir yana… Batıya doğru yol aldıkça batan insanlık geminin yolcuları olduğumuz gerçeğini ne kadar gizlemeye çalışsak da her şey ortada. Yemen’de her on dakikada bir çocuk önlenebilir nedenlerden hayatını kaybediyor. Acı, yoksulluk ve ıstırap…

  Yemen, Ortadoğu’da stratejik açıdan önemli bir ülkedir. Bugün yaşanan iç savaşın nedeni her ne kadar mezhep savaşı gibi empoze edilse de Yemen’e dikilen aç gözlerin hedefi çok farklı. Birileri gücüne güç katmak isterken mazlum insanların kanı dökülüyor. Yemen tarih sahnesinden silinmeye çalışılıyor. Orada olanlara karşı elimiz kolumuz bağlı kalmanın verdiği çaresizlik dilimize dua olarak dökülse de körelen vicdanlarız sessizliği tercih ediyor çoğu zaman.

 Ülke nüfusunun dörtte üçü acil yardıma ve korunmaya muhtaç durumda. Milyonlarca kişi temiz suya ulaşamıyor. Yemen ölüyor, değerli dostlar. Yemen ile birlikte insanlık da bir kez daha ölüyor. Elimizden geldiğince yardım çağrılarına duyarsız kalmayalım. Dilimizin döndüğünce bu zulmü kınayalım. Yoksa çetin olan hesabımız daha da çetinleşecek.

 Hatırlayalım Hucurât süresinde ne diyordu Rabbil Âlemin ‘’Müminler ancak kardeştirler.’’ Kardeşliği kalleşliğe tercih edenler, bu savaştan payıma ne düşer hesabını yaparken bizler bu acı sahneye seyirci olmakla yetiniyoruz. Yemen boynu bükük ve unutulmaya yüz tutmuşken körelen kalplerimiz nefsinin peşinde koşuyor. Sızlanmayan vicdanlarımız olanları görmemek ve duymamak için kulaklarını tıkıyor.

 Sofralarımızı çeşit çeşit nimetlerle donatırken, çocuklarımıza iyi bir geleceğini planlarken dünyada neler olup bitiğine de bakalım değerli dostlar. Yüz çevirmeyelim kardeşlerimizden. Hepsinden de öte insanlığımızdan utandıran görüntüleri zihnimizde taze tutalım. Yemen’den yardımlarımızı esirgemeyelim. Unutmayalım ki onların bize değil, bizim onlara ihtiyacımız var.

Yazarın Diğer Yazıları