Cafer Çelik

ÖLÜM

Cafer Çelik

   Her canlı ölecektir. İnsanüstün yaratıktır. O da takdir edildiği vakitte ölecek, onun ölümü geçici dünya hayatından ebedi ahiret hayatına geçiş olacaktır. Yaşamda yaptığı hayır ve şerre uygun ahirette karşılık görecektir. Ölmemek değil de, şerlerden korunmak, hayırları artırmak, cezalanmadan korunmak, sevapları çoğaltmak kısmen elimizdedir. Geçici yaşam iyi değerlendirilmelidir. Şunca peygamberler ilahi sayfa ve kitaplarda hayırları, şerleri duyurmuş, insanlığı gafil ve kafir olmaktan uyarmaya, öleceğini, yaptığının karşılığını göreceğini tebliğ etmiştir.  

    İnsan ölecek, tekrar dirilecek, dünya yaşamında yaptıkları değerlendirilecek, ahiret sonsuz hayatında ya sonsuz mükafata, ya da işlemiş olduğu yanlış, yasaklar karşılığı caza gördükten sonra sonsuz yaşama erecektir.

     Mevlana tekrar dirilme hakkında-“Hangi tane toprağa düşmüşte bitmemiş, insanoğlu için bu ne guman” diyor.

     Saidi Nursi de “Bitkisel, hayvansal, insani olarak hayatı sınıflıyor. En yüksek hayatın insan hayatı, en basit hayatın bitkiler hayatı olduğunu belirterek; bir bitki çekirdek ve tohumunun toprakta çürümesinden meydana gelen ağaç, bitki; tohumun, çekirdeğin çok üstünde yeni hayatı başlatıyor, üstün yaşamlı insanın toprağa düşüşü sonsuz, dünya yaşamından çok üstün, sonsuz ahiret hayatının başlangıcı olacaktır.”diyor.

     Dünya yaşamında insan başıboş bırakılmamış, emir yasaklar, mübarek aylar, günler, geceler bildirilmiş, yanlış, yasak yaptığında tövbe etmesi bildirilmiş ki mükâfat görsün, yasaklarını bildirmiş ki huzurlu olsun, cezalanmaktan korunsun.

     Yaratan insanı cezalandırmak değil, mükâfatlandırmak ister. İnsan ilahi emir ve yasaklara değil de, nefsine, keyfine, heva ve hevesine uyarsa kendi cezalandırılmayı gafletle hak eder. Uygun insanın gayesi, gayreti ıslah ve imar olmalı, yaşamını hayırlı değerlendirmelidir. İnsanların yanlış ve yasaklardan, yakışmayan hallerden korunması, üstün hasletlerin yaşanması için gayret ıslah, yaşamlarını kolaylaştıran, ihtiyaçlarını karşılamak için üretim, imalat imar çalışmasıdır. Herkes gücü nispetinde bir şeyler yapabilir. Yanlış ve yasaklar, yakışıksız haller karşısında yüz asmak, yan bakmak, uygun şeyler öğrenip, öğretme çalışmaları çoğu kimselerin yapabileceği ıslah çalışmalarıdır. Faydalı şeyleri korumak, imal, üretilmiş şeyleri uygun, israfsız kullanılması için çalışmak, yoldan zararlı olanı atmak imandan parçadır. Kısacası yaşayan yaralı olmalı, yararlı olacağı şeyler bulmalı, görmeli, hoş gibi görünen, neticesi boş, önü ve sonu boş şeylerle ömrünü israf etmemelidir. Her uygun-faydalı şeyin karşılığı mükafattır.                     

          Ömür durmadan geçip, gitmektedir. Bir gün son bulacak, boş ve faydasız geçirmeye pişman olmak bir işe yaramayacaktır. Vakit, nakitten kıymetlidir. Vakitle nakit kazanılır, nakit geçen vakidi getiremez.

Yazarın Diğer Yazıları