Cafer Çelik

CEMAAT - CUMA - HAC

Cafer Çelik

      Cemaat, gücünü birleştiren, cem eden, bu güçle şerleri engelleyip, yok etmeye, hayırları artırıp çoğaltmayı gaye edinen, gayret gösteren topluluk. Gayesiz, gayretsiz topluluk kalabalıktır. Kalabalıklar ancak işlenirse cemaatleşir. Kalabalıkların sayıları ne kadar çok olsa da, fertler yalınızdır. Ferdin gayreti, hayırları artırma, şerleri engellemede cılız kalır. 

    Cuma, haftalık toplanma günü. Her köy ve mahallede o gün toplanılır, öğlen vaktinde camide cuma namazı kılınır. Çevredeki gelişmelerden herkes birbirini haberdar etmeli, yanlış, yakışıksız, yasak gelişmeler; uygun ve hayırlı olanlarda duyurulmalı, hayırlıları yapanlar övülmeli, sevilmeli, örnek gösterilmeli, uygunsuzları önlemek için yapılacaklar düşünülmeli, önlemler alınmalıdır. Çevrenin imkanlarının ihtiyaçlılarla ilgilenmelerini artırmak için örnekler anlatılmalı, İslam’a, insana yakışan halleri artırmaya çalışarak, gerçek kardeşlik, huzurlu ortam, birlik geliştirilmeye çalışılmalıdır.

    Hac, her yıl yapılan büyük kongre. Dünyanın dört bucağından, sayıları milyonları aşan, İslam toplumu içinde madden-manen öne çıkmış şunca Müslüman, dini vecibelerinin yanı sıra, İslam, hatta tüm insan toplumu için sosyal içerikli neler yapamaz ki? Büyük İslam Birliği, dil, din, renk, yer farkı gözetmeden uygulanan adalet, açlık ve zulmü yok etme mücadelesi, Güçsüzlerin birleşerek güçlülerin elinde bulunan her imkana sahip olmaları için üretimin, imalatın, sanayinin geliştirilmesi, daha neler, neler yapılmalıdır.

   İnsanları tüm yarattıkların üstün kılan, dünyada huzur bulması, ahirette sonsuz saadete ermesi için, bilmesi, inanması, uyması, uygulamasını istediği din İslam’dır. Noksansız, tahriflerden arınmış, korunmuş, kıyamete kadar uyulması istenilen ilahi yasa KUR’AN ‘dır. Her ayet ve surelerinde sayısız ibretler, hikmetler, ibretler, örnekler vardır. Hiçbir kelime ve hecesi lüzumsuz değildir. İnsanlığa hidayet rehberidir. İnsanlar düşünüp, inceleyip, araştırarak, karanlıkları aydınlatacak ışık bulacak, her güçlüğü yenecektir.

    Hiçbir dinde hac gibi insanlığın toplanarak büyük bir cemaat oluşturmasını sağlayan bir ibadet yoktur. Müslümanlar, hac ve birçok esasları çok yönlü değerlendirseler, insanlığı yakışıksız, yasak, her türlü zararlı hallerden koruyacak; her türlü yararlıları artıracak, insanlık huzur bulacak, mutlu olacaktır.

    Var, bir, ezeli, ebedi, sonsuz irade ve güç sahibi olan Allah, yapmamız gerekli olanları yapar; yardıma layık görülürsek, yardım edecek, her zararlılardan koruyacak her hayırlı olanı nasip edecek, dünyada huzurlu kılacak, ahirette ebedi saadete erdirecektir.

     “İnsanlar hüsran içindedir. Ancak iman edip iyi ameller işleyenler, birbirlerine hakkı, sabrı tavsiye edenler bunun dışındadırlar.”( Asr Suresi-3 ) Bunlar sonsuz saadete nail olacak kimselerdir.

Yazarın Diğer Yazıları