Ali Yiğit

SİVİL HAVAALANI BEKLERKEN.. TERMİNAL BİNASIYLA YETİNMEK...

Ali Yiğit

Yanılmıyorsam yaklaşık  15 yıl olmuştur Malatya'ya  sivil havaalanın şart  konuşmalarının yapıldığı.. Hatta en yetkili ağızlardan bile sivil havaalanı için girişimlerin başlanıldığı söylenmişti.. Dün basına yansıyan haberlerde AK Parti Gn. Bşk. Yrd. AK Parti Malatya Milletvekili sayın Öznur ÇALIK'ın Erhaç Havaalanı yeni bir terminal binasına kavuşuyor müjdesini verdi..

AK Parti iktidarı döneminde inkar edilemez sayısız yatırımlarla tanıştı şehrimiz.. İnşallah sivil havaalanı müjdesini de alırız..

Gönül isterdi ki terminal müjdesi yerine  bu müjde SİVİL HAVAALANI müjdesi olsun..

Özellikle 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından Malatya Erhaç Havaalanının aylarca kapalı tutulmasının ardından Malatya'ya sivil bir havaalanının yapılmasının kaçınılmaz olduğu gerçeği ortaya çıktı.

Türkiye'de kaç ilde acaba askeri havaalanı kullanan yer var bizden başka merak ediyorum. 

Bir ülkenin, bir kentin, hatta küçük bir yerleşim merkezinin gelişiminin, öncelikli şartının ulaşım olduğu düşünüldüğünde, hava alanının bir gün dahi kapalı olmaması gerektiği görülüyor.

Çevre illerle kıyaslandığında, firmalar Malatya’da yolcu bulmakta zorlanmıyor. Ancak istatistik rakamlara bakıldığında en çok iniş ve kalkış Elazığ’da gerçekleşiyor. 2014-2015-2016 yıllarına bakıldığında ise Elazığ Hava alanından uçan yolcu sayısı Malatya’dan  150-200 binden fazla bu  azımsanmayacak  bir rakam. Firmaların ek seferler düzenleyebilmesi, askeri yoğunluğun arttığı günlerde uçuşların etkilenmemesi, çevre illerle rekabet edebilmek için Malatya’nın sivil havaalanı olmalı. Dünya’da marka olmuş kayısısı ile yetiştirdiği iş adamı, bürokrat, siyasetçisi, sanatçısı ve sağlık turizminde merkez olması nedeniyle Malatya’ya sivil havaalanı kurulmasının artık bir hayal olmaması gerekiyor.

Malatya'ya sivil bir hava alanı yapılmasının kaçınılmaz bir elzem olduğunu icra makamındaki yetkililerimiz her platformda gündeme getiriyorlar.

03 Eylül 2016 günü AK Parti Gn. Bşk. Yrd. Sayın Öznur ÇALIK Malatya Gazeteciler Cemiyetine yaptığı ziyarette,  şöyle bir soru sorulmuştu. ''Darbe teşebbüsü ile birlikte Malatya da uçak seferlerinin yapılamadığını bu nedenle de yeni bir sivil hava limanı için bir çalışma yapılıyor mu?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık “Malatya’ya sivil hava alanı yapılması için ilk girişimleri yaptık. Büyükşehir Belediyemizle birlikte Malatya’ya sivil hava limanı yapılması konusunda çalışmalarımız devam edecek. Bu talep son derece haklı ve yerindedir. Malatya’ya sivil hava limanı yapılması için girişimlerimiz sürecek”..

Malatya olarak bir sivil havaalanı müjdesi beklerken terminal genişletme müjdesi ile yetinmek nasıl bir duygu bilemiyorum..

Yanılmıyorsam 2010 yılında Malatya Erhaç havaalanında düzenleme ve genişleme çalışması yapıldı..(Dönemin ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Erhaç havaalanını genişletmek yerine sivil havaalanı için sabredin bunun üzerinde yoğunlaşalım teklifinin olduğu ancak dönemin yetkilileri genişletmede ısrar ettiği iddiaları da konuşuldu)

Yıl 2018 tekrar Erhaç havaalanında terminal genişleme çalışması yapılacak..

Hani hep genişletme nereye kadar genişleyecek..

Hadi genişlettik..

Üç beş yıl sonra yine yetersiz gelecek yine mi genişleteceğiz..

Oysa şehrimiz için en kalıcı çözüm Sivil bir havaalanı olmalı değil midir?

Malatya Erhaç Havaalanı Terminal binasına kavuşuyor açıklamalarını duyunca insanın aklına şu da gelmiyor değil..

Malatya Sivil Havaalanı yapımı ufukta görünmüyor mu?

Hani eğer sivil bir havaalanı yapımı yakın bir zamanda var ise terminal büyütülmesine ne gerek var. Devletin kaynakları heba edilmez mi?

Terminal büyütülmesinden şu anlam çıkmaz mı?

Malatya'ya sivil havaalanı yakın bir zamanda görünmüyor..

Belki de bu yazım eleştiri konusu olacaktır.. Hani Yapılan yatırıma karşı çıkma babında..

Malatya'ya değil ülkemin her bir köşesinde taş üstüne taş koyan her kim varsa ona müteşekkir olurum.. Allah yollarını açık etsin.. Rabbim uzun ömürler versin..

Kalın sağlıcakla..

Yazarın Diğer Yazıları