Ali Yiğit

Mahalle ve kış hazırlıkları

Ali Yiğit

Eylül ayının sonları Ekim başında  arasa (buğday bazarı)ında   hareketlilik başlamıştır..

Kaç gırat ( teneke) bulgur kaynatılacaksa ona göre alınır..

Bir gün öncesinden bulgur kaynatma hazırlığı başlar..

Sabah şafağıyla kazan kurulur konu komşu toplanır birbirlerine yardımcı olunurdu..

Bulgur kazanının altına atılacak odunlar arasında önceden ayrılan odunlar vardı..

Hani kırılmayan kuruyan kütükler bulgur için ayrılırdı..

İlk kazan kaynayıp dama serildikten sonra ikinci kazan kaynayana kadar kahvaltı molası verilir..

Son kazanda ise komşulara hedik dağıtılır..

Kuş nöbeti tutanınız vardır buğday dama serildikten sonra kuş nöbeti başlardı..

Sıra buğday seçmeye gelir..

Yine konu komşu toplanır  ekmek tahtasının  üzerine dökülen buğday  seçilir..

Değirmen nöbeti almaya sıra gelmiştir.. Torbaların üzerine tek tek yazılır..

Küftelik, orta bulgur baş bulgur gendimelik, sümüt diye belirtilmiştir..

Zarha işi hallolmuştur..

Eylül ayı sonlarında ilk yağmurla birlikte ceviz zamanı gelmiş ceviz çarptıran ceviz çarptıran sesleri artık duyulmaya başlamıştır..

Cevizi genelde yarı yarıya çarparlardı..

Kışlık köpük bastığı genelde üzümden yapılırdı..

Bakmayın yapılması çok zahmetliydi.. Kaynayan bulamaç teşte aktarılır beyazlanana kadar çırpılır.

Sıra tandır ekmeğine gelmiştir.. Mahalledeki konu komşular sıraya koyarlar her gün bir evin tandır ekmeği yapılır.. Yapılan tandır ekmekleri hızna (mutfak) ta salıncak misali tavandan asılı ekmek tahtası üzerine deste deste yığılırdı..

Erişte kesmede yine imece usulü yapılırdı..

Tarhana işi daha zahmetliydi.. Bir gün öncesinden sitil sitil yoğurt  ayarlanır tarhana malzemesi hazırlandıktan sonra mayalanmaya bırakılır.. Sonra yine dama kurumaya alınır..

Kesmeceyi yemeye yemeye unuttuk neredeyse..

Dut şırasından yapılan bulamaç ile yapılır bastığdan daha kalın serilir sonra üçgen veya kare şeklinde kesilir..

Kurutmalık biberler, salatalık ve kabaktan yapılan külahlar sıra sıra iplikte yerini almıştır..

Turşu ise vazgeçilmezler arasındaydı bidon bidon turşu vurulurdu..

Kayısı, kızılcık, fişne, gül, ayva reçeli revaçta olanlardı..

Bekmez ise kış hazırlığının  olmazsa olmazlarındandı..

Kuru üzüm, kuru dut, ceviz kış aylarının vazgeçilmez çereziydi..

Erik eşkisi şimdi yapan kaldı mı bilemiyorum  eskiden hemen hemen her ev erik eşkisi yapardı.

Kışlık peynirler ise basılmıştı.. Tandır ekmeği ile pendir kahvaltıların şahıydı..

Ekim ayının sonlarına doğru tokat elması derimi başlamıştır..

Tokat elması çok narindir derilirken biraz parmağını fazla bastırsan yeri bir kaç gün sonra kararır o yüzden tokat elması derimi çok hassas ve  özen isterdi..

Derilen tokat elması önce yığın halinde bahçede uygun bir yere bırakılır biraz soğuk yemesi sağlanır.. Sonra tahta sandıklara tek tek dizilir.. Soğuk elma damlarına bırakılır..

 Eskiden kış hazırlığı zor ve zahmetli olsa da tatlı bir telaşı olur ve  tamamen organik ve sağlıklı idi..

Bi defa herşeyi kendi elinizle hazırlardınız..

Şimdi hazırcılık başladı.. Her şeyin hazırı alınıyor..

Eskiden kilo kilo bulgur alacaksınız deselerdi adama gülerler kimse inanmazdı..

Sahi şimdilerde kış hazırlığı yapan var mı?

Kalın sağlıcakla..

Yazarın Diğer Yazıları