Abdullah Ergün

Milat sayılmalı

Abdullah Ergün

Galatasaray Kulübünün yıllık olağan mali genel kurulunda Mustafa Cengiz ve yönetiminin ikinci dönemi idari yönden ibra edilmezken, kulüp tüzüğüne göre yönetim kurulunun 30 gün içinde olağanüstü seçimli genel kururu alması gerekiyor.

Büyük kulüplerin içinde bulundukları borç bakiyesinden kurtulmak için başta “borç yapılanması” olmak üzere kulüplerin yaptıkları genel kurullarda radikal kararların alınması noktasında hiçbir şeyden etkilenmiyorlar.

Galatasaray Kulübünün son genel kurulunda üyelerin takımın içinde bunduğu borçlardan kurtulmak için yönetimin ikinci dönemini ibra etmemesi diğer kulüpler içinde emsal teşkil edeceğini düşünüyorum.

Son yıllarda UEFA’nın kulüpleri sağlıklı bir mali portreye kavuşturmak için bazı yaptırımları uygulamaya başlamaları kulüpleri tedirgin hale getiriyor.

Hovardaca harcanan paralar, hatalı transferler ve sonrasında parasını alamayan yabancı futbolcuların UEFA’ya formasını giydikleri kulüpleri şikayet etmeleri ve dosya sayısında ortaya çıkan artışlar.

UEFA’yı radikal kararlar almaya zorluyor.

UEFA kriterleri en çok bizim kulüpleri zor durumda bıraktı.

Transfer politikasında sıkıntı yaşayan kulüp sayısının fazla olmasının yanı sıra sağlıklı bir kulüp olamamasın da bunda büyük katkısı var.

Profesyonel ligdeki tek temsilcimiz Yeni Malatyaspor’un benzer sıkıntıları yaşamaması için sağlıklı futbol politikası izlemesi lazım.

Bunların başında olumlu transferler ve mali portresin gerçeklere uygun ve bu gerçeğe uygun harcamaların yapılması lazım.

Özellikle yabancı futbolcu transferinde hata yapma şansın hiç olmaması lazım.

TFF1. Ligde mücadele eden bazı takımların puanlarının silinmesi daha önce görev yapan yabancı futbolcuların alacaklarından dolayı UEFA silahını kullanmalarından kaynaklandığı biliniyor.

O futbolcuların takımlarına verdikleri katkı da bir başka önemli konu başlığını oluşturuyor.

Yaşananlar ışığında kulüplerimizin mali konularda daha dikkatli olmaları lazım.

Efsane Malatyaspor’un Çek futbolcu Jiri Masek konusunda neler yaşadıklarını unutmadık.

Malatyaspor’un amatör lige kadar gerilemesinin nedenlerinden birisi de geçmişte yaşanan yabancı futbolcu yanlışlığı oldu.

Yeni Malatyaspor’un benzer durumların uzağında sağlıklı bir kulüp modelini devam ettirmesi için gerçek kulüp yapılanmasının ortaya çıkması için yapılması gereken doğru kararları alması ve devam ettirmesi lazım.

***

UEFA,  artık radikal kararların alınması ve uygulanması noktasında ülke ayrımı yapmadan kulüplere yaptırım uygulamalarına devam ediyor.  Kendisine bağlı ülkelerin futbol yapılanmalarına yönelik uygulamaya koyacağı kriterleri kararlı bir şekilde devam ettirecek adımlar noktasında kulüpleri bilgilendirmeye devam ediyor.

Bu kriterlere uyulduğu zaman kulüpler ayaklarını daha sağlam basacaklar.

Aşağıda UEFA’ın kulüplerden istediği şartları belirleyen devrim niteliğindeki isteği var.

Yıllar önce kulüpler bu uygulamayı yerine getirmiş olsalardı bugün daha olumlu şeyler yazacaktık

***
UEFA kriterleri olarak da bilinen “kulüp lisans sistemi” ile Avrupa futbolunun standardının yükseltilmesi planlanırken, 10 başlık altında toplanan hedefler şöyle:

*Avrupa futbolunun sportif standartlarını iyileştirmek, geliştirmek ve bunun için de kulüplerin kaliteli antrenörler ve sağlık ekibiyle donatılması.

*Her kulüpte genç futbolcuların yetiştirilmesine öncelik verilmesi ve hatta bunların okul eğitimlerinin sağlanması ve bunun kaliteli antrenör ve öğretmenlerle desteklenmesi.

*Kulüplerin mali ve ekonomik kapasitelerinin iyileştirilmesi, güvenilirliklerinin artırılması ve futbol yatırımcılarının korunması.

*Kulüplerin mali yapılarının kontrol ve denetim mekanizmalarının kurulması.

*Kulüpler için mali kriterlerin uygulanmasıyla bir sezon boyunca ulusal ve uluslararası müsabakalarda devamlılığın korunması ve garanti edilmesi.

*Kulüplerin mevcut stat ve antrenman sahaları gibi sportif altyapılarının iyileştirilmesi, gelecekteki taleplere cevap verecek şekilde düzenlenmesi, statların seyirciler ve medya için modern aletlerle donatılması, genç futbolcuların antrenmanları için her türlü isteklerine cevap verecek malzemenin sağlanması.

*Kulübün günlük ihtiyaçlarına cevap verecek idari yapısının kaliteli, yeterli sayıda ve tam zamanlı görev yapacak personelle donatılması.

*Antrenörler ile futbolcuların hakemlerle çıkabilecek anlaşmazlıkların ortadan kalkması için oyun kurallarına ve Fair Play prensiplerine uygun karşılıklı işbirliğinin sağlanması, genç futbolcuların da faydalanabileceği fikir alışverişinde bulunulması.

*UEFA yönetimi ve UEFA elkitapçığına uygun olarak ulusal federasyonlar lisans sisteminin kurulması ve uygulanması.

*Gelecekte gelişecek şartlara göre hedeflerin ve ihtiyaçların lisans sistemine uyarlanması, bu geçiş döneminde asgari standartların yürürlüğe girmesi.

***

Galatasaray Kulübünün yıllık olağan mali genel kurulunda mevcut yönetimin ikinci döneminin ibra edilememesi konusu, kulüplerimizin UEFA’nın istediği kulüp modeline uygun hale gelinmesi için milat sayılmalı.

Yazarın Diğer Yazıları