Abdullah Ergün

En uygun ortam

Abdullah Ergün

Yeni Malatyaspor ile yaşanan futbol doğrularının şehrin futbol dokusuna uygun hale getirilmesi lazım.

Süper lige ilk yarının sona ermesiyle birlikte yapılan değerlendirmelerde Yeni Malatyaspor’un ortaya koyduğu futbol ve aldığı başarılı sonuçların artık bir şekilde ilin futboluna katkı yapması ve bunun gerçekleşmesi için ilin futbol dinamiklerinin gerekenleri yapmaları için en uygun şartlar ortaya çıkmış durumda.

Malatyaspor’un geçmişte 1. Ligde mücadele ettiği yılarda Malatya amatör kümede oynana maçların kalitesi azda olsa yukarıya taşınmıştı.

Malatyaspor alt yapısında görev yapan genç futbolcular çevre illerin takımlarına rahatlılıkla transfer olabiliyorlardı.

Amatör kümde yer alan takımlar kurdukları kadrolarla lig kalitesine de katkı yapıyorlardı.

Malatya Köy Hizmetleri, Şekerspor, Tekelspor, Sümerspor, Tekspor. Malatya İdmanyurdu, Demirspor, Malatya Gençlik ve Battalgazi takımları bugünün 3 lig kulüplerinde dahi olmayan oyuncu kadroları ve futbol kültürleriyle hep gündemde kalmışlardı.

Ne zaman Malatyaspor alt liglere düştü Malatya amatör küme takımlarında benzer sıkıntıları yaşamaya başladılar.

Yeni Malatyaspor’un süper ligde zirve yaptığı bu sezon amatör kümede yer alan Malatya İdmanyurdu, Arguvan Belediyespor, Battalgazi Belediyespor takımları benzer yapılanma içine girmeleri ilin futbolunun daha ileriye taşınması için büyük önem taşıyor.

Geçtiğimiz hafta çıplak gözle seyrettiğim Malatya İdmanyurdu takımının kurduğu iddialı kadronun karşılığını futbolun genel kültürüne uygun hareket etmeleri ve ortaya koyduğu futbolun daha da olgunlaşması halinde hep konuşulan ve bir türlü gerçekleşemeyen örnek kulüp ortaya çıkabilir.

Benzer durum Battalgazi Belediyespor içinde geçerli Sefa Tatlıcı ‘nın alt yapılarda görev yaptığı dönemlerde çalıştığı oyunculardan kurulu takımın İdmanyurdu gibi topun daha çok saha içinde gezdirildiği futbol tercihinin bir başka versiyonuyla İdmanyurdu takımının ortaya koyduğu başarının devamı niteliğinde bulunuyor.

Yıllar önce Malatya Köy Hizmetleri

Tekspor, Şekerspor ve her zaman gençlerle ligde var olma mücadelesi veren Malatya İdmanyurdu takımları günümüz futbolunda yaşanan futbol artılarının bir başka yanlarını sahaya yansıtıyorlardı.

Malatya amatör kümede son yıllarda bazı takımların kurdukları iddialı kadrolar devamlılık noktasında bilinen sıkıntıların yaşanmasıyla tekrar başa dönmüşlerdi.

İyi takım olmak için iyi bir yönetim ve bu konuyu inanmış teknik sorumlularla uzun vadede çalışılması lazım.

Murat Kurt yönetimindeki İnönü Üniversitesi takımı bu takımlara vereceğimiz en iyi örnek.

Önce 2. Amatör küme, daha sonra 1. Amatör küme sonrasında bölgesel amatör ligde mücadele ettikleri sezonlarda kısıtlı bütçelerle en iyisi nasıl yapılır? Sorunun en mantıklı cevabını veren kulüp olmuştu.

Malatya futbolu için çok önemli bir göreve soyunan İnönü Üniversitesi takımın varlığını devam ettirmesine yönelik başta Üniversite Senatosu ve ilin futbol idarecilerin yapacakları manevi destek bile bu takımı yukarıya taşıyacaktı.

İnönü üniversitesi Rektörü’nün aldığı karar ile kulübün saltığa çıkartılması karşısında köşeme taşıdığım” Sahibinden Saltık Futbol Takımı” yazımı yazdığına an yaşadığım üzüntünün benzerini bu tip yazılar yazarken dahi yaşıyorum.

Malatya futbolu için referans takımı olacak dediğimiz takım artık yok.

Yapılan bu yanlışları kabullenemiyorum. Başarılı olmuş ve daha da iyisini yapacak bir kulüp gözlerimizin önünden kaybolurken hiç kimse tepkisini ortaya koymamıştı.

Yıllarca benzer hatalar yapılmaya devam ediyor.

Şimdilerde bir şeyler yapmaya çalışan kulüplerimiz var.

Maçlara gelişleri, saha içi performansları, yönetim şekilleriyle bir şeyler yapmaya çalışıyorlar.

Bu takımlara sahip çıkalım.

Sayılarının çoğalması için gerekenler yapılmalı.

Yeni Malatyaspor ile yakalanan başarının ilin amatör takımlarına olumlu yansıması için nelerine yapılmasını bu konuya yakın kurumlar ve kişiler çok iyi biliyor.

Biraz cesaret,

Biraz ilgi,

Biraz yardımlaşma,

Yıllardan beri süre gelen bazı sıkıntıların son bulması halinde Malatya futbolu için çok daha iyi şeyler yazılacak ve konuşulacak.

Yazarın Diğer Yazıları