Vefa Ziyareti

Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hongghi Choi ve beraberindeki heyet, Malatya Valisi Aydın Baruş'u makamında ziyaret etti.

Vefa Ziyareti

Vali Baruş tarafından karşılanan Büyükelçi Choi, valilik şeref defterini imzaladı. Vali Aydın Baruş, bu anlamlı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Kore Cumhuriyeti bizim dost ve duygusal bağlarla bağlı olduğumuz bir ülke bu dostluğun başlangıcı 1949 yılında Kore Cumhuriyeti'nin kurulması ile birlikte Türkiye'nin Kore Cumhuriyetini tanımasına dayanıyor. Aramızdaki bağı sağlamlaştıran hepimizin bildiği gibi Kore savaşlarıdır. 1950-1953 yılları arasında meydana gelen savaşta Türkiye yaklaşık 21200 evladını Kore Cumhuriyeti'nin barış içerisinde yaşaması için yardım etmek üzere gönderildi. Kore savaşlarında 1000'e yakın Türk evladı hayatını kaybetti. Kore'de hayatını kaybeden askerlerimizin anısını Kore Cumhuriyeti ile birlikte yaşatıyoruz. Kore'de savaşan gazilerimizin kurmuş olduğu dernekler var bu derneklerle Kore Cumhuriyeti yakından ilgileniyor. Bu Türk gücü içerisinde de 204 Malatyalı askerimiz var. Malatya'dan giden 4 askerimiz Kore savaşlarında hayatını kaybetti. Şu anda da yaşayan 8 gazimiz var. Birde aramızdaki bağı güçlendiren orada Türk askerlerinin Koreli yetim çocukları için inşa ettiği okul var. Tekrar Malatya ilimize hoş geldiniz diyorum, kendilerini burada ağırlamaktan büyük bir onur duyduğumuzu söylemek istiyorum” diyen Vali Baruş Malatya'nın tarihi, doğal güzellikleri ve ekonomisi ile ilgili bilgiler verdi.

Malatya’ya hayran kaldı

Vali Baruş’a göstermiş olduğu misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederek sözlerine başlayan Büyükelçi Choi ise, “İlk defa Malatya’ya geldiğini,  gelirken gördüğü doğal güzellikler karşısında hayran kaldığını ifade etti. Koreli vatandaşlar; Türklerin, Türkiye’nin fedakârlığını unutmayacaktır. Şu an Kore bir cumhuriyet ise özgür ve bağımsız ise bunda Türk insanının çok büyük fedakârlığı vardır. Her zaman yâd edeceklerdir. Ziyaret kapsamında Kore Gazileri ve ailelerini ziyaret edeceklerini belirterek, 1950 Kore harbi vesilesiyle kardeş ülke Türkiye ile ekonomik, kültürel anlamda ortaklığımız var. Bundan sonra işbirliğimiz artarak devam edecek. İki ülke arasındaki münasebetlerin geleceğe yönelik önemli adımlar olacağını dile getirdi. Ardından Vali Baruş ve Büyükelçi Hongghi Choi Ordu evinde düzenlenen törene katıldılar. Ordu evindeki programda Vali Baruş; “Öncelikle Şehit ve Gazilerimizin yapmış oldukları kahramanlıklar ve vatan için, özgürlük için, bağımsızlık için göstermiş oldukları mücadelelerinden dolayı saygıyla eğildiğimi ifade etmek istiyorum. Kore halkına da bu vefakar tavırlarından dolayı teşekkür ediyorum. Tüm Kore halkını bu güzel şehrimizin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmeye davet ediyorum” dedi. Büyükelçi Hongghi Choi, Kore Gazilerine duyduğu minneti dile getirerek “Kore Cumhuriyeti ve Kore halkı olarak daima sizlerin yanındayız ve yanınızda olmaya devam edeceğiz” dedi. Büyükelçi Hongghi Choi ve eşine kayısı hediye edilirken Büyükelçi tarafından Gazilerin evlatlarına ve torunlara öğrenim bursu belgeleri takdim edildi.