Vatandaş duyarsız

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyesi Tahir Özelçi, Sağlık Bakanlığının, bütün ülkeleri etkisi altına alan koronavirüse karşı yeterince tedbir alarak, vatandaşa duyurduğunu belirterek, 'Fakat bizim eczanelerde gördüğümüz kadarıyla koronavüris tehlikesi vatandaşlarımız tarafından yeterince algılanamamıştır. Halkımız, tedbirleri günlük hayatına yeteri kadar sokamamıştır' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Vatandaş duyarsız

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkarak kısa sürede salgına dönüşen ve ülkemizi de tehdit eder hale geldiğini kaydeden Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyesi Tahir Özelçi, hem vatandaşların hem de ilgili kurumların alınan tedbirleri artırmaları ve alınan kararlara uymalarını istedi. Özelçi, ülkemizin çok kritik bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, "Çin de başlayan koronavirüsü hızla AB ülkelerine yayılmış, şuanda ülkemizi tehdit eder hale gelmiştir. Ülkemizde vaka sayısı az olmasına rağmen, ilerleyen günlerde vaka sayısının artacağı, tedbirleri yeterince alınmadığı takdirde daha korkunç bir şekilde otoriterler tarafından ön görülmektedir. Halkımızı buradan uyarmak istiyorum. Bizim eczanelerde gördüğümüz kadarıyla koronavüris tehlikesi vatandaşlarımız tarafından yeterince algılanmamıştır ve tedbirler yeterince uygulanmamaktadır. Sağlık Bakanlığı, yeterince tedbirleri almakta, bunları halkımız duyurmakta fakat halkımız, tedbirleri günlük hayatına yeteri kadar sokamamıştır" İfadelerinde bulundu.

Mecbur kalmadıkça çıkmayın 

Kronik hastalıklar ile risk gurubunda olan hastaların mecbur olmadıkça dışarı çıkmamaları gerektiğini ifade eden Özelçi, "Özellikle Malatyalılardan ricamız mecbur kalmadıkça evlerinden çıkmamalarıdır.  Bu çok önemli bir faktördür. Özellikle 60 yaş üstü, kronik hastalığı bulunan, şeker, diyabet gibi kronik hastalığı bulunan hastalarımızın, daha büyük bir risk altında bulundukları ve dışarıya çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Koronavürisle ilgili, sağlık otoriterlerimiz ve meslek örgütlerimiz, hızla tedbirler almaya başlamıştır. Sağlık Bakanlığımız, yaptığı bir duyuruyla kronik hastaların raporuyla ilaçlarını eczanelerden reçetesiz bir aylık uzanabileceğini duyurmuştu. Bu nedenle bu tür hastalarımızın hastanelere gidip, hastaneleri meşgul etmek yerine, eczanelerimize gelip, kronik hastalık ilaçlarını eczacılarından bir aylık dozda alabilirler" dedi. 

Eczaneler ilaçlanıyor

Eczanelerde dezenfekte çalışmalarının yapıldığına dikkat çeken Özelçi, "Eczanelerimiz dezenfeksiyona gereken önemi vermekte. Gerekli tedbirleri almışlardır. Ben bir noktaya dikkat çekmek istiyorum; hiçbir vüris alacağımız tedbirler kadar güçlü değildir. Bu nedenle özellikle bu tür viral hastalıklarda dezenfeksiyona dikkat etmemizi temasla bulunan yerleri çamaşır suyuyla mutlaka silinmesi, insanların el ve benzeri temizliğe önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Ve bunları kısa başlıklar halinde paylaşmak istiyorum; Henüz aşısı bulunmadığından, insanların birbirleriyle az temas etmesi gerekmektedir. Ellerimizi, sabun, su alkol bazlı temizleyicilerle sık sık dezenfekte etmeliyiz. Temiz olmayan elleriyle, göz, ağız, burun teması yapılmamalı. Öksürme ve hapşırma sırasında ağzımızı mutlaka kapatmalıyız. Et ve yumurta gibi hayvansal gıdalar iyiçe pişirilerek tüketilmelidir. Hayvanlarla korumasız temaslardan kaçınmalıdır. Grip belirtisi olan kişiden kaçınmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için önlemler ve gıda takviyeleri alınmalıdır. Kalabalık ortamlarda maske takılmalıdır. Kurallara uyarsak, salgını daha az kayıpla atlatırız diye düşünüyorum. İtalya'da yapılan yanlışı yapmayalım. Koronavürisü önemseyelim. Mümkün olduğu kadar evden çıkmayalım" ifadesini kullandı.