Vali Baruş uyardı

Son iki haftada Malatya'daki koronavirüs vaka sayılarında bir artışın olduğuna dikkat çeken Malatya Valisi Aydın Baruş, artışın, sosyal temasa, kurallara riayet edilmemesinden kaynaklandığını söyledi.

Vali Baruş uyardı

Son iki haftada Malatya'daki koronavirüs vaka sayılarında bir artışın olduğuna dikkat çeken Malatya Valisi Aydın Baruş, artışın, sosyal temasa, kurallara riayet edilmemesinden kaynaklandığını söyledi.  Salgının yayılmaya devam ettiğini belirten Baruş, "Eğer sosyal temaslarda, kurallara riayet etmezsek, bunun acısını hep birlikte çekeriz. Özellikle kronik rahatsızlığı bulunan hastaları kaybediyoruz. Son 4 günde Malatya'da kronik rahatsızlığı bulunan 4 hastamızı kaybettik" dedi. 

Malatya Valisi Aydın Baruş, gazetecilere vaka sayılarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Son günlerde ülke genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19 ) vaka sayısının artmasına paralel olarak kentteki vaka sayısında da artış olduğunu belirterek, vatandaşlardan maske ve sosyal mesafe kurallarına uymalarını istedi. Normalleşme süreciyle birlikte bazı yasakların kalktığını anımsatan Baruş, "Vatandaşlarımızın normal ekonomik ve soyla faaliyetlerini yürütebilmeleri için bazı olanaklar tanındı. Ancak bunların kurallara uyma dahilinde gitmesi gerekiyor, yoksa hastalık şuan halen ayakta. Yani hastalık, salgın yayılmaya devam ediyor. Eğer sosyal temaslarda bu kurallara riayet etmezsek, bunun acısını hep birlikte çekeriz. Özellikle kronik rahatsızlığı bulunan hastalarımızda maalesef hızlı bir reaksiyon gelişiyor ve onları kaybetmek zorunda kalıyoruz. Son 4 günde Malatya'da kronik rahatsızlığı bulunan 4 hastamızı kaybettik. Onun için sağlıklı insanım bu hastalığı nasıl olsa atlatırım, bana bir şey olmaz demesinler, yakınlarınızdaki insanlara, anne, baba, akrabalara bulaştırabileceklerini unutmasınlar. Özellikle gençleri uyarıyorum, fiziksel temaslarınızda lütfen dikkatli olun. Uzun süreli kapalı bir yerde kalmayın.  Düzenlenen; düğün mevlit gibi kalabalık yerlerde uzun süre kalmamaya dikkat edelim. Çalışma mekanlarında, maske taksınlar, sosyal mesafeye dikkat etsinler ve el temizliğine mutlaka dikkat etsinler" dedi.

Vaka sayısında artış var

Vali Baruş, son günlerde bölgede olduğu gibi Malatya'daki vaka sayılarında da artış görüldüğünü ifade ederek, "Vaka sayısı son 2 haftadır, önceki haftalara nazaran bir artış var. Artış neden kaynaklanıyor. Sosyal temaslara dikkat etmememizden, kurallara riayet etmememizden kaynaklanıyor. İlimizde genelinde maske takma zorunluluğu getirdik.  Buna önemli ölçüde uyulduğunu görüyoruz. Ama buna uymayanlar var. Mutlaka uyarılsınlar. Çünkü biz bu maskeyi kendimizi korumak için değil, karşımızdaki insanı korumak için takmamız lazım. Maske takmaya ve sosyal mesafe kurallarına riayet edersek, hastalığın yayılımını büyük ölçüde durdururuz. Vatandaşlarımızı uyarıyorum. Malatya olarak bu salgının getirdiği tehlikeye birlikte aşabiliriz. Lütfen duyarlı olalım" şeklinde konuştu.

Vaka aile çevresinde hızlı yayılabiliyor

Günlük ortalama vaka sayısının değiştiğini aktaran Baruş, "Çünkü bir vaka bir aile çevresinde hızlı yayılabiliyor. O gün sayı fazla çıkıyor. Bir kaç aileden dolayı bazen de düşük geliyor. Kurallara riayet ettiğimiz takdirde düşüşü yakalarız. Düşüşü yakalayabilmemiz için özellikle şehir dışından, başka mekanlardan gelen insanlarla temaslarda dikkatli olmamız lazım. Çünkü başka şehirlerden gelenler burada birine bulaştırdığı zaman oda aile fertlerine bulaştırıyor. Böylece hastalığın yayılma imkanı oluyor. Bunlara çok dikkat edelim" ifadesini kullandı.