Vakalar yüzde yüz arttı

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, illere göre her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayılarını açıkladı. Malatya'da geçen hafta 100 bin kişide görülen 45.68 iken, bu hafta 2 katına çıkarak 100 binde 89.56 oldu. Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Kurban Bayramı'ndaki hareketliliğin kentteki, Kovid-19 vaka sayılarına yansımasının bu haftadan itibaren görüldüğünü, önümüzdeki günlerde vaka sayılarında 150'lili rakamların görülebileceğini söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Vakalar yüzde yüz arttı

Malatya'da geçen hafta 100 bin kişide görülen vaka sayıları 45.68 iken, bu hafta 2 katına çıkarak 100 binde 89.56 olarak açıklandı. Vaka sayılarıyla ilgili gazetemize konuşan Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, kentteki vaka sayılarının Delta varyantının etkisiyle Kurban Bayramı'ndaki hareketlilikle birlikte bir haftada yüzde yüz arttığı belirterek, vakaların artmaması için tedbirlere uyulması ve aşı olunması gerektiğini söyledi.

150'lili rakamları görebiliriz

Bentli, vaka sayılarında bir önceki haftaya göre yüzde yüzün üzerinde bir artış olduğunu vurgulayarak, "Yaklaşık 90'lı rakamı gördük, bu geçen haftanın rakamı, bu hafta dün itibariyle hesaplanan rakamda 150'li rakam bekliyoruz.  Maalesef tüm Türkiye hatta Dünya'da olduğu gibi Delta Varyantının etkisiyle, Kurban Bayramı ve il dışından gelen insanların toplu, maskesiz şekilde bayramı, düğün ve cenazeleri geçirmeleri vaka sayısı geçen yıl yaşadığımız bir rakama gidiyoruz. Ama geçen yıldan farkımız ne aşı olayı, şuan pozitif vaka sayılarımızın yüzde 80'i maalesef aşısız. Yoğun bakımda yatan hastalarımızın yüzde 90'ının üzerinde aşısız. Serviste yatan hasta sayıları da aynı şekil. Bizi rahatlatan diğer dalgalar gibi yoğun bir hastaneye yatış ve yoğun bakıma düşüş yaşanmayacağını düşünüyoruz. Çünkü aşı oranımız, batı illerine göre düşük olsa bile ilk doz aşısını yaptıran sayısı yüzde 62'lere ulaştı. Hatta bazı ilçelerimizde yüzde 75'e yaklaştı. Kuluncak, Hekimhan, Arapgir ve Arguvan bu rakamlara ulaşmak üzereler.  İlimize geneline baktığımız zaman halen yüzde 62'lerdeyiz, bu da çok düşük bir rakam" dedi. 

Kaybettiğimiz hastalarımız oluyor

Aşı üretim konusunda Biontech ile yaşanan sıkıntının çözüldüğünü, hafta sonu yoğun bir aşı gelmesini beklediklerini söyleyen Bentli,  "Vaka sayısının artmasıyla insanların aşıya olan rağbetinin bir miktar artacağını düşünüyoruz. Biran önce sarı dediğimiz orta riskli hatta mavi dediğimiz yüzde 75'lik bir orana ulaşarak, düşük riskli bir il haline gelmek istiyoruz. Yaşadığımız bu dalgayı en hafif yoğunlukla, hiç bir kayıp vermeden maalesef şuan yoğun bakımda yatan hastalarımızdan kaybettiklerimiz oluyor.  Bu dalgayı böyle geçirip, bir sonraki dönemde aşının daha etkin olduğu böyle dalgaların yaşanmadığı hayatla karşı karşıya kalalım. Okullarımız açıldığında bir daha kapanmasın, esnafımız bir daha covid belasından bir daha etkilenmesinler diye, bütün vatandaşlarımızı aşı konusunda hassas olmalarını, insanları uyarmalarını ve ikna yoluna gitmelerini rica ediyoruz" diye konuştu. 

Hastaneye yatış da arttı

Prof. Dr. Bentli, vaka sayılarının artmasıyla birlikte hastaneye yatışlarında arttığına dikkat çekerek, "Hastaneye yatışlar var, Delta varyantı başlamadan önce hastaneye toplam yatan sayımız yoğun bakımlarla birlikte elli civarındaydı, ama şuan maalesef 100'ün üzerinde yatan hastamız var. 23 yoğun bakım, 7 entübe hastamız var. Entübe sayımızda yükseliş yok gibi görünüyor ama son bir haftadır, vaka sayısında artış var.  Bunun yoğun bakım ve entübe hasta sayılarına yansıması önümüzdeki 10 gün içerisinde yansımasını bekliyoruz. İnsanlar etrafında vakaları görmedikçe tedbirleri elden bırakıyor. Daha önce şehir merkezlerinde yüzde 95 maske takma oranı varken, şuanda nerdeyse yüzde 50'lere kadar düşmüş düğünlerde maske olayı hiç yok gibi. Delta virüsünde insanların tedbirleri elden bırakmasına anlam veremiyorum, bu konuda hassas olmalarını, sabretmelerini, insanlarda tedbirleri elden bırakmamalarını rica ediyorum" şeklinde konuştu.