Vaka sayısında artış var

Covid 19 salgını ile ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Valisi Aydın Baruş, bugüne kadar kentte, 51 vatandaşın Covid 19 nedeniyle kaybettiğini söyledi. Corona virüsü salgınının devam ettiğini hatırlatan Baruş, 'Son zamanlarda sosyal hayat kurallarındaki eksikliklerden dolayı, vaka sayısında ve hastanede yatan hasta sayısında artış olduğunu görüyoruz. Malatya olarak bunu hak etmiyoruz. Bu başarılı mücadele sürecini lütfen devam ettirelim' dedi.

Vaka sayısında artış var

Malatya Valisi Aydın Baruş, son haftalarda artış gösteren corona vakalarına dikkat çekerek, vatandaşlara kalabalık ortamlardan uzak durulması çağrısında bulundu. Baruş, kapalı ortamlarda uzun süre kaldığımız müddetçe, bu hastalık davetiye çıkardığını ifade etti.

Sosyal mesafeye mutlaka dikkat edelim

Malatya'nın 2020 yılında başta Sivrice depremi olmak, üzere meydana gelen depremler ve Covid 19 salgını nedeniyle zor günler geçirdiğini anımsatarak, "Bu zor günlerde hep vatandaşımızın yanında olmaya çalıştık. Bütün yerel yönetimler olarak. Sıkıntılarla mücadelede vatandaşlarımızla el ele vererek yürümeye çalıştık. Covid salgını ile Malatya gerçekten güzel mücadele örnekleri verdi. Sıkıntılı zamanlarda sağlık görevlilerinin de desteğiyle mesai kavramı gözetmeksizin yapmış olduğu çalışmalar Malatya'mız başarılı bir noktaya gelmiştir. Ancak mücadelenin devam ettiğini unutmayalım. Buradan bir kaç hatırlatmada bulunmak istiyorum; Değerli vatandaşlarımız, yeni sosyal hayata geçiş ile birlikte sosyal hayatımız kontrollü bir hale geldi. Kontrollü sosyal hayat döneminde, maske kullanmak hayatımızın bir parçası haline geldi. Evinizden dışarıya adım attığınız her anda mutlaka maske takmak elzemdir. Dışarıda bulunduğunuz zaman, caddede, sokakta, alışveriş yaparken, sosyal mesafeye mutlaka dikkat edelim. Sosyal mesafe hastalıkla mücadelede temel koşullardan bir tanesi. Temizliğe dikkat edelim. Özellikle el temizliğine. Belediyelerimizin farklı yerlerde kurmuş olduğu stantlardaki dzenfektenleri kullanalım.  Market, alışveriş merkezleri ve diğer yerlerde; dezenfekten ve kolonya kullanımına dikkat edelim" dedi.

Kalabalıklara meydan vermeyelim

Baruş, kapalı ortamlarda uzun süreli kalınmasının hastalığa davetiye çıkardığını vurgulayarak, "Bu açıdan, düğün, mevlit, taziyeler önem kazanıyor. Kapalı ortamlarda uzun süre kaldığımız müddetçe, bu hastalık bize davetiye çıkarıyor. Hastalığın bulaşma riskini artırdığını aklımızdan çıkarmayalım. Evlatlarımızı, askere uğurluyoruz. Asker uğurlamalarında daha önce almış olduğumuz il hıfza kurulu kararı ile asker uğurlamayı yasakladık. Özellikle şehirler arası otobüs terminalinde, vatandaşlarımızı, askerlerimizi yollamak üzere oralara gittiğini görüyoruz. Çocuklarımızın, çevremizdeki insanların sağlığını düşünüyorsak, lütfen bunu yapmayalım. Kalabalıklara meydan vermeyelim. Askerlerimizin birinci derece yakınları dışında kimse terminale alınmayacak. Polislerimiz müsaade etmeyecek" diye konuştu.

Vaka ve hastanede yatan hasta sayısında artış görüyoruz

"Ülkemizin geleceği, sağlıklı insanların yetişmesi ve çalışmasına bağlı olur" diyen Baruş, "Bunu hiçbir zaman unutmayalım. Her hastalanan insan ülkemiz için bir kayıptır. Bugüne kadar Malatya'da 51 vatandaşımızı Covid 19 nedeniyle kaybettik. Üzüntümüz büyük. Tüm vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyoruz. Son zamanlarda sosyal hayat kurallarındaki eksikliklerden dolayı, vaka sayısında ve hastanede yatan hasta sayısında artış olduğunu görüyoruz. Malatya olarak bunu hak etmiyoruz. Bu başarılı mücadele sürecini lütfen devam ettirelim.  Yerel yönetimlerimiz ve kamu kurumlarıyla birlikte aldığımız tedbirlere lütfen riayet edelim. Üzücü hadiselere meydan vermeyelim. Özellikle toplu olarak bulunulan ortamlara dikkat edelim, uzun süre kalmamaya riayet edelim. İnşallah önümüzde ki süreci ülke olarak hep birlikte atlatırız. Eğer bizde kurallara riayet edersek, maskesiz toplu taşıma araçlarına binmezsek, konulan diğer kuralları harfiyen uygularsak bu süreci başarılı bir şekilde atlatmış oluruz" şeklinde konuştu.