Vaka sayıları arttı

Son günlerde yüzde 20-25 oranında vaka sayılarında artışının yaşandığını belirten Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, 'Bunu özellikle vatandaşlarımızın biraz daha fazla dışarıya çıktıklarına bağlıyoruz. Kalabalık ortamlarda, kapalı ortamlarda insanların biraz daha kurallara az dikkat ettiğini görüyoruz. En büyük sıkıntılarımızdan birisi de pozitif vakalarımızın temaslılarını tam olarak bize söylememeleri' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Vaka sayıları arttı

Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, gazetecilere vaka sayıları ve kentteki aşı çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bentli, halen günlük vaka sayılarının istenilen seviyelere kadar düşmediğini aktararak, vatandaşlara tedbirlere uyum çağrısı yaptı.

Yüzde 20-25 oranında bir artış var

Geçen hafta sonuna kadar vaka sayılarının belli bir sayıda kalsa da ciddi bir şekilde düşüş yaşandığını vurgulayan Bentli, "Bu da bizi çok rahatlatmıştı. Bu hem hastanelerimiz hem de yoğun bakamlarımız rahatladı. Ama son günlerde görüyoruz ki, yüzde 20-25 oranında bir artış var. Bunu özellikle vatandaşlarımızın biraz daha fazla dışarıya çıktıklarına bağlıyoruz. Kalabalık ortamlarda, kapalı ortamlarda insanların biraz daha kurallara az dikkat ettiğini görüyoruz. Pandeminin başından bu yana bizim en büyük sıkıntılarımızdan birisi de pozitif vakalarımızın temaslılarını tam olarak bize net olarak söylememeleri. Sadece aile içini söylemeleri veya çalıştığı ortam veya o gün içerisinde ya da son 1-2 gün içerisinde yakın, maskesiz görüştükleri insanların isimlerini bize vermemeleri nedeniyle maalesef bu tür vakaları atlıyoruz. Pozitif saptamadığımız her vaka tabii ki, bir başkasına bulaşarak, vaka sayısını artırıyor. Vatandaşlarımızdan bu konuda hassasiyet istiyoruz. Çünkü Sayın Bakanımızın ifade ettiği gibi tünelin ucundaki ışığı gördük. Bu ışın tam aydınlığa kavuşması için bizim artık bu vaka sayılarını sıfırlamamız gerekiyor" diye konuştu. 

2’nci doz aşı yapılmaya başlandı

Bentli, dün itibariyle sağlık çalışanlarına 2’nci doz aşıların yapıldığını ifade ederek, "İlimize de yeterli miktarda aşı dün sabah itibariyle ulaştı. Bugün hem sağlıkçılarımızın 2’nci dozu yapılacak hem 70 yaş üstü vatandaşlarımız randevu alarak aile hekimliklerine veya sağlık kuruluşlarından aşılanabilecekler. Ve Cuma günü de inşallah 65 yaş üstünü de aşılamış olacağız. Böylelikle en riskli grup dediğimiz bu grubu inşallah aşılayacağız ama hemen aşıdan sonra aşının etkisi başlamıyor. Bilindiği gibi aşı 2 doz yapılıyor. Bu 2 dozdan da 15 gün sonra aşının koruyuculuğu başladığı için bizim en az bu yaş grubunu aşılamış olduk diyebilmemiz için en az 45 güne daha ihtiyacımız var. Ve bunun sonunda bütün vatandaşlarımızın aşılanmasını umut ediyoruz ama en azından hastanede, özellikle yoğun bakımda yatan hastalarımızın yüzde 80’i bu yaş grubunda olduğu için inşallah bu yaş grubundaki aşılanmayı bitirdikten sonra biz salgını tam bitirmemiş olsak bile en azından hastanelerimiz rahatlayacak, biraz daha rahat hareket edebileceğiz. En büyük hedefimiz vaka sayısının sıfırlanması" şeklinde konuştu.