Üzüme incire var kayısıya yok mu?

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 10 Eylül'den itibaren kuru üzüm ve incir alımına başlaması kayısıda da alım beklentisi doğurdu. Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, TMO'nun üzüm ve incire müdahil olduğuna dikkat çekerek, kayısıya da müdahil olmasını istedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Üzüme incire var kayısıya yok mu?

Siyasi baskı oluşturmalıyız

MTB Başkanı Ramazan Özcan, gazetemize açıklamalarda bulundu. Özcan, TMO’nun üzüm ve incirde uygulamış olduğu müdahaleye kayısının da ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, özellikle siyasilerimizin çok ciddi anlamda TMO Genel Müdürlüğü ve Tarım Bakanlığına baskı uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

Ekim ayında 11 bin 700 ton ihracat gerçekleşti

Ekim ayı ihracat rakamları açıklayan Özcan, Ekim ayında 11 bin 700 ton ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Özcan, geçtiğimiz yıla oranla 700 ton bir artışın söz konusu olduğunu ifade ederek, “Daha öncede ifade etmiştik. Bu yıl ki ihracat hedefimiz 110 bin tondu, emin adımlarla bu rakama gidiyoruz" şeklinde konuştu.  Özcan'la yapmış olduğumuz röportajdan kesitler.

Üretici ciddi bir beklenti içerisinde

NETHABER: Sayın başkanım TMO kayısı alımı yapacak mı bununla ilgili herhangi bir gelişme var mı?

Ramazan Özcan: TMO ile ilgili geçtiğimiz günlerde gerek genel müdürümüz şube müdürümüzle bir takım görüşmeler yaptık. Genel müdürlüğe ulaştırılmak üzere kayısı ile ilgili bazı doneleri şube müdürüne gerekli bilgileri aktardık. Akabinde Malatya'da hazırlamış olduğumuz bilgi ve belgeler büyük ihtimalle ulaştı. Şimdi sadece şunu bekliyoruz. Özellikle siyasilerimizin bu bağlamda çok ciddi anlamda TMO Genel Müdürlüğü ve Tarım Bakanlığına siyasi baskı uygulayıp, Malatya'nın temel hakkı olan ekonomisinin direği olan geçtiğimiz günlerde üzüm ve incirde uygulamış olduğu piyasanın regole edilmesi açısından TMO'nun müdahaleye ihtiyacı duyduğu anda müdahale şuanda da kayısıda da göstermesini bekliyoruz. Kayısı yaklaşık 3 yıldır ciddi anlamda fiyatlarda bir istikrar var ama bu fiyat istikrarı, maliyetlerinin artmasına paralel olarak fiyatlarda bir artış söz konusu değil. Özellikle kükürtlü üründe ciddi anlamda yatay bir seyir var. Geçen yıla göre maliyetlerin yüzde 42 oranında arttığını düşünürsek bu yılda özellikle kükürtlü kayısıda fiyatların da artmasını bekliyoruz.  Natürel ve organik üründe bir fiyat artışı söz konusu ama bunu da mutlaka kükürtlü üründe de belli bir noktaya getirmemiz lazım. Üretici bu konuda ciddi bir beklenti içerisinde, beklentiye cevapta piyasadaki arz talebi regolu edecek güç üzüm ve incirde olduğu gibi kayısıda da TMO'nun piyasaya müdahale etmesi söz konusu.  Bu yıl hazır üzüm ve incirde yaptığı müdahalenin hemen ardından kayısıda da böyle bir müdahale söz konusu. Siyasilerimizin özellikle burada devreye girmesi gerekiyor. Bu aşamaya kadar zaten siyasilerimiz getirdi. Siyasi partilerimizin tamamı Malatya'nın ortak paydası kayısı kayısıyla ilgili farklılık gözetmeksizin hem iktidar hem de muhalefet partisi milletvekillerinin ortak bir şekilde ciddi anlamda TMO Genel Müdürlüğüne ve Tarım Bakanlığına siyasi baskı uygulayarak üzüm ve incirdeki bu müdahalenin kayısıda da alınması lazım. Gün,  kayısının üzerinde ortak bir akıl geliştirip ortak bir mutabakatla bir baskı uygulayarak, TMO'nun acil bir şekilde müdahale etmesini bekliyoruz.  Tam bu üzümle incirde ki müdahaleyi soğutmadan TMO'nun kayısıda da müdahale etmesini sağlayacak bir siyasi baskı oluşturmak. Milletvekillerimizden, üreticilerimizin en önemli beklentisi bu. Hızlı bir şekilde soğutmadan sıcağı sıcağına bütün Malatya bu konuya yoğunlaşmalı ve siyasi baskının oluşturulması gerekiyor. 

Bu yıl ki ihracat hedefimiz 110 bin ton

NETHABER: Sayın başkanım Ekim ayı ihracat rakamları açıklandı artış var mı?

Ramazan Özcan: Ekim ayında 11 bin 700 ton ihracat gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıla oranla 700 ton bir artış söz konusu. Daha öncede ifade etmiştik. Bu yıl ki ihracat hedefimiz 110 bin tondu, emin adımlarla bu rakama gidiyoruz. Göreve geldiğimiz andan itibaren gerek yurt içinde gerekse yurt dışında medyayı çok iyi organize ederek, ciddi anlamda desteği ve katkısıyla hem yerel hem de ulusal basında kayısıyla çok önemli çalışmalar yaptık. Bunun geri dönüşümü uzak doğu pazarları, özellikle Cin ve Japonya pazarlarının açık olduğunu bu pazarlara girmemiz gerektiğini ifade etmiştik. Görüşmelerimiz olmuştu. Cin ile ilgili ihracatta ciddi bir artış söz konusu. Özellikle natürel üründe kısmen bu yıl üretimde bir azlığın olması bir taraftan talebin fazla olmasından dolayı Cin'in de önemli bir alıcı olmasından dolayı da fiyatlarda ciddi bir artış söz konusu. Şu anda jumbo dediğimiz ürün yaklaşık 30 lira bandında ihracat ürünlerimiz 20 lira bandında, bunlar çok önemli rakamlar. Gelecek yıl bunun üzerinde bir rakam olacağını tahmin ediyoruz. Daha çok ürüne yoğunlaşmak zorundayız. Kükürtlü üründe arz talebi arz talep fazlalığını ortadan kaldıracak bir gelişme sağlanırsa, talepte de bir artış olacak. TMO üzerinden depolara çekmeyi başarırsak kükürtlü ürünlerde de maliyetin en az iki katına çıkacağını tahmin ediyoruz. 

İç piyasada tüketim 20 bin tona yaklaştı

NETHABER: Sayın başkanım kayısı da yıllardır süre gelen sıkıntı kükürt sorunu bununla ilgili çalışmalar hangi aşamada?

Ramazan Özcan: Kükürtle ilgili geçtiğimiz günlerde bakan yardımcımızla bir görüşme gerçekleştirdik. Özellikle iç piyasa da arkadaşlarımız çok mağdurdu. Şunu belirtmek istiyorum. İç piyasada tüketim 20 bin tona yaklaştı. Bunun yani arttırabilmenin en iyi yolu kükürtteki ağır cezaların mutlaka hafif bir noktaya indirilmesi gerekiyordu. Görüşmemizi gerçekleştirdik. Görüşmenin sonucunda da özellikle mevcut yasada kayısının izlenebilir ürün sınıfından çıkarılıp, izlenemez, izlenebilirliği mümkün olmayan ürün sınıfına alınarak, yaklaşık 23 bin lira olan kükürt cezalarının 4 bin lira olan ceza sınıfına alınması konusunda bir çalışmamız var. Önümüzde ki günlerde bakan yardımcımız bununla ilgili hangi noktada olduğumuzu ifade ederse bizde bunu kamuoyuna bildireceğiz. Şu anda biliyorsunuz kayısı kükürt denetimine tabi değil. 2019 Ocak ayı ile 2019 Aralık ayının sonuna kadar Tarım Bakanımız Malatya ziyaretinde numune alımını durdurmuştu.  Şuan da herhangi bir numune alımı söz konusu değil. Biz bunu yasal bir zemine oturmayı düşündüğümüzden bakanlıkla görüşme yapıyoruz. Sayın vekillerimize ciddi anlamda destek oldular hepsine teşekkür ediyorum.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı lisanslı depoculuğu ziyaret edecek

NETHABER: Sayın başkanım lisanslı depoculukla ilgili çalışmalar hangi aşamada?

Ramazan Özcan: 9 Kasım'da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ilimizi ziyaret edecek. Ziyaretin sebeplerinden bir tanesi de kuru kayısıda lisanslı depoculukla ilgili. Bu proje de özellikle 2017 yılında cazibe merkezleri programı kapsamında projeye destek vermek amacıyla Fırat Kalkınma Ajansı üstünden 12 milyon TL'lik bir hibe desteği sağlamıştı. İnşaatın % 60'ı tamamlanmış durumda. Bakan bey hafta sonu programında yerinde projeyi inceleyecek. Şöyle bir beklenti içerisindeyiz. Projenin ikinci aşaması büro malzemeleri ve çelik raflarla ilgili ikinci bir ihale yapmamız gerekiyor. Kısmen bir finansman sorunumuz var. Bunu sayın bakana ileteceğiz. Bir an önce kuru kayısıda lisanslı depoculukta mart ayının ilk haftasında geçici kabulünün yapılabileceği aşamaya getirilip, martın sonunda da artık bütün işlemlerin lisansın alındığı, sezonda da üreticinin artık kullanabildiği bir noktaya getirmeyi planlıyoruz.