Üreticinin yanındayız

Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Birliği tarafından 'hayvan ıslağı' istişare toplantısı düzenlendi.Toplantıda konuşan Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Zeki Sadak, bakanlık olarak sürekli yetiştiricilerin yanında oldukları söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Üreticinin yanındayız
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Birliği tarafından 'hayvan ıslağı' istişare toplantısı düzenlendi.Toplantıda konuşan Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Zeki Sadak, bakanlık olarak sürekli yetiştiricilerin yanında oldukları söyledi. 
Damızlık Koyun Keçi Birliği tarafından birlik binasında yetiştiricilere yönelik 'hayvan ıslağı' istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıya Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Dr.Selami Aygen, Tarım İl Müdürü yardımcısı Zeki Sadak, Fırat Üniversitesi  Veteriner Fakültesi ve Islah Projesi Lideri  Doç. Dr. Zeki Erişir, Birlik Başkanı İhsan Akın ile çok sayıda küçükbaş hayvan yetiştiricisi katıldı.
Küçükbaş hayvancılık ciddi manada destekleniyor
Toplantıda konuşan Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Zeki Sadak, hayvan ıslağı projesi kapsamında yetiştiricileri bilgilendireceklerine vurgu yaparak, “Islah projesi dediğimiz, yetiştiriciler nezdinde yapılan ıslah projeleridir. Bununla da Bakanlığımız her sürüdeki hayvan başına 40 lira destek vermek suretiyle bir destekleme yapıyor. Bunun dışında bakanlık olarak, küçükbaş hayvancılığa son süreçte özellikle et fiyatlarında yaşanan artışlardan dolayı büyükbaş hayvandan, küçükbaş hayvana dönüşümü sağlamak, et ihtiyacımızın küçükbaş hayvandan sağlanmasını gerçekleştirmek üzere özellikle 2019 yılından itibaren küçükbaş hayvancılığa ciddi destekler vermek suretiyle küçükbaş hayvancılığı özendirmeye çalışıyoruz. 2019 yılı kararnamemiz 24 Ekim'de yayınlandı. Destekleme kararnamesine baktığımız zaman küçükbaş hayvancılığın ciddi manada desteklendiğini görüyoruz. DAP projesi dediğimiz ağıl yapımına yüzde 50 hibemiz zaten devam ediyor. Biz bunun dışında geçen senelerde de devam eden anaç koyun, keçi desteklenmesi ödediğimiz desteklemede 20 liradan 25 liraya çıkarttık. Orada da bir artış sağladık. Ama özellikle bu yıl uygulamaya koymuş olduğumuz, Malatya ili soy kütüğü kapsamında bir destekleme çıktı. Bunu Malatya için ön gördüğümüz için 2 yıl önce talipli olduk, birliğimiz vasıtasıyla. Şuanda yürütmüş olduğumuz bir projedir. Bu Türkiye geneline yayıldı ve Türkiye genelinde gerçekleştirildi. Bu soy kütüğüne üye olan yetiştiricilerimizi de biz bu sene ayrıca hayvan başına 100 lira gibi önemli bir destekleme sağlıyoruz. Bu da yetmedi ve özellikle bu yıl çıkartmış olduğumuz bir destekleme var, sürü büyütme desteği dediğimiz bir destek. Çünkü biz eğer, küçükbaş hayvancılık üzerinden bir şey yapacaksak hayvan varlığımızı arttırmamız gerekiyor" dedi.
47 milyon küçükbaş hayvan var
Ülke genelinde 47 milyon küçükbaş hayvanın olduğuna dikkat çeken Sadak, “Biz bakanlık olarak bunu 100 milyona çıkartmayı düşünüyoruz.Bu amaçla da sürüyü büyütmeyi hedefliyoruz. Tüm sürülerin büyütülmesi için oran şuanda belirli değil ama bakanlık olarak belirleyeceğimiz oranda sürüsünü arttıran yüzde 20-30 olabilir, her bir hayvan artışı için 100 lira destek vermek suretiyle de sürülerin büyütülmesini ve hayvan varlığımızın hedeflenen noktalara gelmesini ve küçükbaş hayvan varlığımızın da artması ile birlikte de et ihtiyacımızın büyü oranda karşılanmasını sağlayacağız. Bu amaçla bakanlık olarak sürekli olarak yetiştiricilerimizin yanındayız, bundan sonraki süreçte de yanlarında olacağız. Bize bu anlamda destek veren, ıslah projesine katkı sunan yetiştiricilerimize teşekkür ediyoruz. Onlar var ki biz varız. Onların üretimi ile ülke ayakta duruyor. Üretimlerini arttırmak içinde bakanlık olarak arkalarındayız" diye konuştu.
Malatya örnek olmuştur
Birlik Başkanı İhsan Akın da, soy kütüğü ile ilgili belli bir sürecin yaşandığına dikkat çekerek, “Bu süreç içerisinde de birçok mahkeme ve davalar oldu ve onları da kazandık. Şuanda  bakanlığımız bizim uyguladığımız, Malatya olarak bize destek veren bu soy kütüğünde emeği geçenlere de teşekkür ediyoruz. Bakanlık olarak bir kararname çıktı ve bu kararname çıktıktan sonrada 81 ilimizde, soy kütüğü yetkisini alan arkadaşlarımız bununla alakalı faydalanacaklar. Malatya'mız örnek olmuştur. Yine bunun içerisinde bir destekleme vardır. Az önce müdür vekilimde söyledi, damızlık hayvan başına 100 lira destek veriliyor, birde koç alış verişi yapan kan değerlerini, verim kayıtlarını, et, süt verimlerini yükselten yetiştiricilerde bu koçu, tekeyi kullanırsa soy kütüğündeki artı 500 lira bir para desteği veriyor" dedi.
Amacımız sahada hayvan sayısını yükseltmek
Yetiştiricileri ve üreticilere yönelik  tulum yaptırdıklarını anımsatan Akın, “Bu tulumumuzda yağmurdan, çamurdan, ağılda kullanılması için yapılan ve üzerinde fosfor bulunan gecede her türlü kullanılabilecek tulumlarımızı da yetiştiricilerimize dağıtacağız. İnşallah çalışmalarımıza ve üretimimize devam edeceğiz. Kağıt üzerinde bazı değerleri yükseltebilirsiniz ama bizim asıl amacımız sahada hayvan sayısını yükseltmek ve girdi maliyeti en düşük olan küçükbaş hayvancılığa destek olmak. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a bu desteklerinden dolayı da yetiştiriciler adına teşekkür ediyoruz. Ayrıca Bakanımıza ve tarım teşkilatına da teşekkür ediyor saygılarımızı sunuyoruz" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından yaklaşık 55 yetiştiriciye fosforlu tulum dağıtıldı.