Üretici zarar etti

Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Taneli, Et ve Süt Kurumu tarafından açıklanan karkas et fiyatının daha önce açıklanması gereken fiyat olduğunu belirterek, üreticilerin bu süreçte zarar ettiğini söyledi.

Üretici zarar etti

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Et ve Süt Kurumu aracılığıyla, üretici mağduriyetini önlemek için, karkas et alım fiyatlarında kilogram başına 2 liralık artışa gittiğini açıkladı. Bu kapsamda, söz konusu fiyat ithal hayvanda 33 liradan 35 liraya, yerli hayvanda 34 liradan 36 liraya çıkarıldı.

Üreticinin eline bir şey geçmedi 

Malatya Kırımızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, açıklanan fiyatlarla ilgili birlik binasında basın toplantısı düzenledi. Taneli, açıklanan fiyatın olumlu olduğunu kaydederek, ancak bu fiyatın 45 gün önce açıklanması gerektiğini, üreticilerin bu süreçte zarar ettiğini savundu. Taneli, karkas et fiyatlarının geçen sene 38 lira olduğunu dile getirerek, "Ama her ne hikmetse fiyatlar, pandemi ve çeşitli hastalıklardan dolayı et fiyatları geri düştü. Yem fiyatlarında ve diğer giderlerde ciddi anlamda maliyetler de yükseldi. Hakikaten,  üreticilerimiz şu anda ciddi anlamda mağdurlar. Bu zammı daha önce bekliyorduk. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanımıza ve Et ve Süt Kurumuna da teşekkür ediyoruz.  34 lira yaptıkları zaman keşke 36 TL olsaydı üreticilerimiz bu kadar zarar etmezdi. Bu süre içinde ciddi anlamda yetiştiricilerimiz zarar ettiler. Bu süre içinde üreticilerimiz 33-34 liraya et sattılar. 40 -45 gün bu fiyatlardan et satıldı. Bu arada fırsatçılar maalesef faydalandı. Bu sürede fiyatlar düştü ama marketlerdeki et satış fiyatları yükselmeye devam etti. Yani üreticinin eline bir şey geçmedi. Şu anda da dikkat ederseniz marketlerde et fiyatları yükseliyor.  Yani şu ana kadar et fiyatları 4 lira düşmüş olmasına rağmen marketlerde 1 kuruş dahi fiyatlar düşmemiştir. Üstelik market fiyatlarındaki et fiyatları yükselmeye devem etmiş durumdadır" diye konuştu. 

Geçen sene et fiyatları 38 liraydı

Açıklanan fiyatların, iyi ama az olduğunu vurgulayan Taneli, "Daha geçen sene et fiyatları 38 liraydı. Karkas et fiyatına 2 lira daha gelmesi gerekiyordu. Ama yapılan zam tabii ki yinede üreticinin lehinedir. Bu yapılan zamdan dolayı yetkililere teşekkür ediyorum.  İnşallah gelecek süreçte üreticilerin durumlarını da göz önüne alırlar alım fiyatlarını 38 lira yaparlar. Bizim talebimiz bu yöndedir. Çünkü üreticilerin ürettikleri mal şu an 38 liraya mal oluyor. 38 lira dahi kurtarmıyor. Diğer yandan elinde kesilecek hayvanı bulunan yetiştiricilerimize de sesleniyorum. Elinde kesilecek hayvanı bulunanlar Et ve Süt Kurumuna veya birliğimize müracaat etmeleri halinde hayvanlarının kesiminde yardımcı olabiliriz" şeklinde konuştu.