Üretici endişeli

Malatya'da dün gün gece yarısından itibaren etkili olan kar yağışı ve soğuk hava, kayısı üreticilerini yaşanacak olası zirai don öncesi endişelendiriyor. Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, şuan için kayısıda don riskinin bulunmadığını söyledi.

Üretici endişeli

Kayısı -3'lere kadar dayanabiliyor

Kentte, etkili olan kar yağışı ve soğuk hava, üreticileri zirai don konusunda tedirgin ediyor. Üreticiyi rahatlatan açıklamayı yapan Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı, Fevzi Çiçek, kayısının, kar yağışından sonra don olmadığı sürece etkilenmeyeceğini ifade ederek, "Meteoroloji, hafif don uyarısında bulundu.'-2 civarında don olayı olur' denildi. Şuan kayısı çiçek aşamasında olduğu için çiçek aşamasında da -3'lere kadar dayanabiliyor" dedi.

Hastalıkların artmasına neden olur

Çiçek, kar yağışının, kayısıdaki hastalıkları arttıracağına dikkat çekerek, "Kar yağdığı için don riski olacağını zannetmiyorum. Bunun şöyle bir sıkıntısı olur özellikle mantari hastalıklar dediğimiz çil, monilya gibi hastalıkların artmasına yoğunlaşmasına neden olur. İlaçlama yapanların bir daha ilaçlama yapmaları gerekmektedir. Birde özellikle çiçek olan yerlerde, döllenme problemleri yaşanacağından kısmen kısır çiçek olayı olabilir" şeklinde konuştu.