Üniversite sanayi işbirliği önemli

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 'Kamu Üniversite Sanayi İşbirliğini (KÜSİ) Buluşmaları programı gerçekleştirildi. Programda konuşan Malatya Ticaret Sanayi Odası(MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, ülkelerin gelişiminin tamamen üniversitelerin ve sanayinin işbirliği yapmasından geçtiğini söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Üniversite sanayi işbirliği önemli
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından "Kamu Üniversite Sanayi İşbirliğini (KÜSİ) Buluşmaları programı gerçekleştirildi. Programda konuşan Malatya Ticaret Sanayi Odası(MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, ülkelerin gelişiminin tamamen üniversitelerin ve sanayinin işbirliği yapmasından geçtiğini söyledi.
MTSO 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda düzenlenen programa MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) İl Temsilcisi Prof. Dr. Davut Hanbay, İŞKUR İl Müdürü Vahap Toman, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Üniversitelerin yol göstericiliği önemli
Programın açılışında konuşan Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu  kamu,üniversite, sanayi iş birliğinin önemine dikkat çekerek, ülkelerin gelişiminin tamamen üniversitelerin ve sanayinin işbirliği yapmasından geçtiğini belirtti. Sadıkoğlu, “Üniversitelerin yol göstericiliğinde sanayi kurumlarının hem daha verimli hale gelebilmesi hem eğitim alanında yetişmiş personelin tedarik edilmesi, hem de onları gelişen dünya düzeni içerisinde bilimsel çalışmaların akademik çalışmalarla daha kaliteli ürün ve daha spesifik ürünler üretmeye sevk eden kuruluşlar üniversiteler.  Üniversitelerin işbirliğine gelişen sanayide Dünyadaki yapısı da tamamen gerçekçi real ve ayakları yere basan ekonomiye katkı sağlayan ürettiği basit bir  mamulden para kazanabilen ciddi ekonomilerdir.  Bunun en önemli örneklerinden birisi bugün Almanya belki yüzölçümü Almanya'nın 50 küsur tane Müslüman ülkesinin birleşimi Almanya'nın ihracat rakamlarına  yetişemiyor.  Yüzölçümü ile nüfusu ile baktığınız zaman sanayisi ile ekonomisi ile bizim Müslüman ve Türk dünyasının birleşimi ile Almanya yetişemediğimiz de görüyoruz. Buradaki üniversitelerin yıllardan beri yerle bir olan bir ekonomiyi yeniden ayağa kaldırabilmek adını, özellikle mesleki eğitim okulları, sanayisiyle  üniversitelerin yol göstericiliğinde bugün gelinen dünya düzeyinde sadece müttefiklerle yapılan anlaşmalarla  asker gücü kurma yetkisi olmayan sadece NATO'ya asker verebilen bir ülkenin sanayisi ile dünyada söz sahibi olduğunu görüyoruz. Üniversiteler ile sanayiye buluşturmak adına bizlerin üzerine düşen görevleri yönlendirerek daha doğru itici güç olarak sanayimizin ileride gidebilmesi adına kullanabilirleri elimizden gelen gayreti göstermeye çalışacağız" dedi.
Ülke olarak güçlüyüz
Bir şehrin gelişmesi anlamında ticaret ve sanayi odalarının çok önemli bir faktör olduğuna dikkat çeken Sadıkoğlu, “ Şehrin evirilmesinde geçmişten bugüne tarımla uğraşan şehirlerin sanayiye geçtiklerinde en büyüdüğünü görüyoruz. Tarımdan sanayiye geçen ülkeler ekonomik anlamda büyüme gücünü daha kudretli bir şekilde dünyada söz sahibi bir hale gelebildiğini görüyoruz. Hem tarımdan vazgeçmeden geçmeden sanayimizi geliştirdiğimiz de göreceğiz. Bu bizim dünya ülkeleri karşısında da güçlü olmamızın önünü açacak. Çünkü bizlerin bizden başka dostu yok. Üretmediğinizde, döviz girdisi olmadığında yurtdışı ile rekabet edemediğiniz de, basit tweetlerle ekonomimizi bozacak insanlara güç vermiş oluruz, onlara kudret vermiş oluruz. Hâlbuki bizler ülke olarak güçlüyüz kudretliyiz.  Sadece yöntem ve sistemi bizler öğretecek birilerine ihtiyacımız var.  Burada da üniversitelerimizin nitelikli bir şekilde, sanayi bize yetişmiş eleman performansı ile sektörlerin gelişimi ve verimliliği ile katkı sağlayabileceği, ufak dokunuşlarla Malatya'daki bir firmanın da dünyanın herhangi bir yerindeki bir firma ile rekabet edebileceği, ona daha güçlü bir yönetim yapabileceğini de biliyoruz" diye konuştu. 
Teknoloji ve Sanayi Bakanını ağırlayacağız 
MTSO olarak geldiğimiz günden bugüne eğitim amaçlı yüzden fazla toplantı ve seminer yaptıklarını anımsatarak,  “Bunların çoğunda bakanlarımızı buraya davet ederek buradaki üyelerimizin ve ülkemizdeki problemleri çözümü ile ilgili katkı sağlamaya gayret gösterdik.  Bunu bir diğer yansıması da birkaç gün sonra Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank yine burada ağırlayacağız. Sayın bakanımızın da buraya gelecek olmazsa sanayicilerimizin ve üniversitemizin kendini anlatabilmesi adını sslında önemli bir fırsat. O tarih itibariyle herkesi bekliyoruz" dedi.
2 ARGE merkezi Malatya'ya kazandırıldı
Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) 2019 yılı içerisinde Malatya'da gerçekleştirilmiş olan faaliyetler kapsamında  yapılan faaliyetler hakkında bilgi veren KÜSİ İl Temsilcisi Prof. Dr. Davut Hanbay ise, “KÜSİ vali veya vali yardımcısı başkanlığında faaliyetlerini yürütmekte. Bütün kamu kuruluşları burada telkin edilmekte. STK'lar, TSO ve üniversite yetkilileri bulunmakta. Malatya'da gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde vali yardımcımız başkanlığında ilk toplantımızı gerçekleştirdik. Daha sonra kısa kısa bilgilendirmeler yaptık. Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü KÜSİ faaliyetlerinin yürütülmesinde birinci derecede ortaklık sağladığımız birlikte çalıştığımız paydaşımız. 2019 yılı içerisinde 2 tane ARGE merkezi Malatya'ya kazandırıldı. İnönü Üniversite olarak KÜSİ faaliyetleri kapsamında ARGE merkezlerinin ihtiyaç duyduğu lisansüstü öğrencilerle ilgili 2019 yılı içerisinde çalışmalar başlattık. Kurum ve kuruluşlarda bunlara dahil edildi. Sanayi odaklı tez çalışmalarında İnönü Üniversitesi olarak normal destekler lisansüstü desteklerle ilgili düzenlemeler yapıldı. İnönü Üniversitesi kendi personeline yapmış olduğu yükseltme ve artırma kriterlerine KÜSİ faaliyetlerini ekledi. Bu şekilde akademisyenlerin KÜSİ faaliyetlerinden yararlanması sağlandı" şeklinde konuştu.
500 kişiye eğitim sağladık
Hanbay, KÜSİ çalışmaları hakkında bilgiler paylaşarak, “Önlisans eğitimlerinde 3 dönem eğitim bir dönem sanayi stajı, mühendislik eğitimlerinde 7 dönem eğitim bir dönem intörn eğitimine geçildi. Yaklaşık 500 kişiye eğitim sağladık. Turgut Özal Üniversitesi yeni kuruldu. KÜSİ faaliyetleri için ekip oluşturuldu. Mühendislik fakültelerine öğrenci alımı için gerekli çalışmalar yürütmekte.  KOSGEP İl Müdürlüğü ilimizde ARGE faaliyetlerinin desteklenmesi, firma ziyaretleri,  KOBİ'lere devlet desteği anlatılması konusunda sürekli destek sağlamakta.Ayrıca ilimizde üniversitelerle, TSO ile işbirliği konusunda KOSGEP aktif rol almaktadır. Ticaret İl Müdürlüğü KÜSİ faaliyetleri kapsamında il müdürlüklerine destek vermekte.  Faaliyetler hakkında bilgiler aktarmaktadır. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası itici gücü Malatya'nın kamu sanayi işbirliğinde. Sanayiciler ve kamu işbirliğinde ortak nokta. İŞKUR kalifiye iş gücü yetiştirmekle sanayicilere gerekli iş gücünü yetiştirmek amacıyla eğitimler düzenlemekte. Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) firma ziyaretleri her ay en az iki firmayı KÜSİ il kurulu olarak ziyaret etmeyi amaçlıyoruz. Kalkınma projelerine mali destek sağlıyor. İhtiyaç duyulan eğitimler sağlıyor. 2019'dan sonra planlanan çalışımlar nelerdir. Mevcut çalışmaları devam ettirmek. Fikir, mülkiyet ve patent bilgilendirme çalışmaları devam etmekte. Üniversite,sanayi işbirliklerinin artırılarak devam etmesini istiyoruz. Yeni ARGE  açılması için çalışmalar yürütüyoruz" sözlerinde bulundu.