Türkiye işsizlikte lider

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye'de gerçek geniş tanımlı işsiz sayısının 8 milyon 400 bini geçtiğini ileri sürerek, 'Dünyadaki 95 ülkenin nüfusundan daha fazla işsizimiz var. Her üç gençten birisi işsiz. Üniversite bitireni de, bitirmeyeni de işsiz. Türkiye, işsizlik anlamında lider konumunda' dedi

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Türkiye işsizlikte lider
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ağbaba, Malatya’daki temasları kapsamında Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği (TÜMİŞDER)'i ziyaret etti. Ziyarette konuşan Ağbaba, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun emeklilerin sorunlarını gündeme getirerek, ilk kez emeklilere ikramiye verilmesini sağladığını söyledi.

Emekli sıkıntı içerisinde

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren TÜMİŞDER Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, emeklilerin bir çok sıkıntısının olduğunu dile getirerek, "En büyük sıkıntımız, intibak yasası. Bir başka sıkıntımız ücret dengesizliği var. Ortalama olarak bizim bin 500 civarında, yüzde 6, buçukla çarpsanız 100 lirayı bulmuyor zam açıkçası. 250, 300 lira alan da var ama ortalama olarak maaşımıza gelen zam, aşağı yukarı 100 lira, elektrik paramızı dahi karşılamıyor. Onun için emekliler olarak, sıkıntılar içerisindeyiz. Sıkıntılarımızı dile getirirseniz, bizleri mutlu edersiniz. Bir başka sorunumuz, hastaneleri gidince büyük sıkıntılar çekiyoruz. Hastanelerde randevu sisteminden dolayı emekli, doru dürüst muayene olamıyor.  emekliler, randevunun üstesinden gelemiyor, randevu alamıyor, randevu alamayınca haliyle muayene olamıyorlar. Biz bunu hastane yönetimine sorduğumuz zaman, bunu bakanlık çıkardığı için yapacağımız hiçbir şey diyorlar. Birde hastanelerde eczane, ilaç  ve doktor  parası ödüyoruz. Bunları ödediğimiz zaman bize verilen yüzde 6 buçuk zam haliyle hastanelere gidiyor. Bunların düzenlenmesi lazım. Emekli zaten sıkıntı içerisinde bunun için yardımlarınızı bekliyoruz" diye konuştu.

İntibak yasasının düzeltilmesini talep ediyoruz

2000'den sonra emekli olanların intibak yasasını dört gözle beklediğini söyleyen Tangüner, "Maalesef onun ızdırabını yaşıyoruz. İntibak yasasının çıkması bizleri mutlu eder. 2000'den önce intibak yasasını çıkardılar, 2000'den sonrakilere de çıkarılsın. 2000'den önce emekli olan arkadaşlarımız, ortalama 250, 200 lira bir zam almış oldular. Ama 2000'den sonra  emekli olanlar bundan yararlanamadılar. 2000'den sonra emekli olanlar, ortalama bin 600 iki bin lira maaş almaktalar. 2000'den önce emekli olanlar bunlardan fazla alıyor. Bu durumun düzeltilmesini talep ediyoruz" dedi. 

İşsiz sayısının 8 milyon 400 bini geçti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise, bir memleketteki huzur, refah, çağdaşlık ve ilerleme seviyesinin o memleketteki emeklilerin yaşamına bakılarak değerlendirilebileceğini kaydederek, “Eğer emekliler insanca bir yaşam sürebiliyorlarsa o ülke, gelişmiş bir ülkedir. Türkiye’de kişi başına aylık geliri 673 liranın altında olan kişi sayısı 8 milyon 647 bin 283 kişi. Ayda bin liranın altında gelire sahip dul ve yetim sayısı 847 bin 643 kişi. Ayda 2 bin liranın altında geliri olan emeklilerin sayısı ise 6 milyon 850 bin 513 kişi. Bu rakamlara bakınca emeklilerin ne anlama geldiğini göreceksiniz” dedi. Türkiye’de gerçek geniş tanımlı işsiz sayısının 8 milyon 400 bini geçtiğini iddia eden Ağbaba,  “Dünyadaki 95 ülkenin nüfusundan daha fazla işsizimiz var. Her üç gençten birisi işsiz. Üniversite bitireni de, bitirmeyeni de işsiz. Türkiye, işsizlik anlamında lider konumunda” şeklinde konuştu.

Açlıktan, sefaletten daha kötü bir durumda yaşıyoruz

Yılsonu enflasyon oranının 11,84 olarak açıklandığını anımsatan Ağbaba, “Doğalgaz yüzde 56, elektrik yüzde 60, gıda harcamaları yüzde 50 artmış, domatesinden nohuduna kadar zamlanmayan bir şey yok, sokakta enflasyon yüzde 30, rakamlarda yüzde 11,84 diyorlar. Yüzde 11,84’e rağmen işçi emeklisine yüzde 6,5, memur emeklisine ise yüzde 5,5 zam verildi. Açlıktan, sefaletten daha kötü bir durumda yaşıyoruz. Türkiye’de maalesef bir tarafta şatafatlı görüntüler varken bir tarafta da emekli artık kahveye gidemez hale gelmiş niye, bir komşusunu, arkadaşını görür, korkup çay ısmarlayamaz” diye konuştu.

Yargıya güven kalmamıştır

Emeklilikte Yaşa Takılanlarla(EYT) ilgili konuşan Ağbaba, EYT ile ilgili seçimden önce söz verenlerin sözlerini tutmadığını öne sürerek, EYT meselesinin çözülmesi gerektiğini belirtti.  Ağbaba, Türkiye’de yargının bağımsız olmadığını iddia ederek, “Bir korgeneral önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılıyor, ardından beraat ediyor ve serbest bırakılıyor, ardından bir başka mahkemenin kararıyla tekrar tutuklanıyor. Yargıda çizi çıkmış durumda. Türkiye’de yargı bağımsız değil hele hele Türkiye’de yargının bağımsızlığını savunması gereken, hep ‘yargı bağımsız’ diyen, geçtiğimiz hafta 2019 değerlendirmesi yaparken sayın cumhurbaşkanı ‘yargımız bağımsızdır, yargımızın bağımsızlığını güçlendiriyoruz’ dedi, bir hafta geçmeden kendini yalanladı. Serbest bırakılan korgeneral tekrar tutuklandı, ‘yargıya gereken talimatları verdim’ dedi. Şimdi yargının bağımsız olduğunu iddia edebilir misin? Hiç kimse yargının bağımsız olduğunu iddia edemez. Tek itiraz eden Cumhuriyet Halk Partisi. Yargı bağımsız değildir, yargının bağımsız olmadığı yerde de Türkiye’de ne ekonomi ne adalet olur. Yargıya güven kalmamıştır. Bir yargı ağırlaştırılmış müebbet veriyor, diğeri itiraz ediyor, serbest bırakıyor, o serbest bırakan hakimler başka yerlere tayin ettiriliyor. Bir başka mahkemede tekrar tutukluyor” ifadelerini kullandı.