Toplu taşıma daha riskli

İl Hıfza Kurulunun almış olduğu düğün, sünnet, nişan, mevlit gibi organizasyonlarda yemek verilmesi ve her türlü yiyecek ikramında bulunulmasına müsaade edilmemesi kararına tepki gösteren düğün salonu sahipleri, toplu taşımalardaki riskin daha fazla olduğuna dikkat çektiler. İşletmeciler, İl Hıfzıssıhha Kurulu, almış olduğu kararın, düğün iptallerini getireceği belirterek , onlarca sektörün ve on binlerce insanı etkileyeceği bir çok emek heba olacak maddi manevi insanların zarar göreceğini söylediler.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Toplu taşıma daha riskli

Malatya İl Hıfzıssıhha Kurulu geçtiğimiz günlerde düğün, sünnet, nişan, mevlit gibi organizasyonlarda yemek verilmesi ve her türlü yiyecek ikramında bulunulmasına müsaade edilmemesine karar vermişti. Düğün salonu sahipleri alınan karara tepki göstermek için Yeni Cami Soykan Meydanında bir araya gelerek, kararın gözden geçirilmesi istediler.

Karardan bir çok sektör etkilenecek

Düğün salonu sahipleri adına burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Hüseyin Batar, alınan kararın bir çok sektörü etkilediğini dile getirdi.  Sağlık konusunun her şeyden önce geldiğini ifade den Batar, "Her zaman “önce sağlık” diye temenni ederiz. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde tüm halkımızın etkilendiği aşikardır. Sokağa çıkma yasakları, birçok sektörün dolayısıyla işletmelerin kapatılması gerekliliğini doğurmuş ve zor bir süreçten geçilmiştir. Bu süreçte devletimiz gerekli önlemleri almış, maddi ve manevi yardım ve desteklerini yaparak halkımızın refahını sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir. Devletimiz bu süreci oldukça iyi yönetmiştir. Bunu diğer ülkelerde yaşananlardan, vaka sayılarından rahatlıkla anlayabiliyoruz. Normalleşme adımları ile hemen hemen tüm işletmeler açılmış ve önlemleri, tedbirleri elden bırakmadan hayatımız devam etmektedir" edi.

Tedbirler en üst seviyede

Virüsün yayılmaması adına düğün salonlarında tedbirlerin sıkı bir şeklide yapıldığına işaret eden Batar, "Açılan işletmelere corona virüs 19 a karşı alması gereken tedbirler bildirilmiştir. Tüm işletmelerimizde ilgili tedbirleri alarak profesyonelce uygulamaktadır. Salonlarımıza gelen misafirlerin istisnasız ateş ölçümleri yapılmakta, maske temin edilmekte, girişlerde masalarda el dezanfektanları bulundurulmakta, sürekli temas edilen yerler kısa aralıklarla silinmekte ve dezenfekte edilmekte,  gerekli uyarı yazıları ve yapılan anonslar ile maske takılması ve sosyal mesafe kuralları hatırlatılarak sağlıklı bir şekilde tüm organizasyonlarımızı yönetmekteyiz. Bu konuda tüm salonlarımız “önce sağlık” bilinci ile hareket etmektedir" diye konuştu.

Yeme içme sektöründeki işletmeler açık

Batar, pandemi sürecinde yeme içme sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin açık bulunduğuna vur yaparak, "Tüm vatandaşlarımız bu işletmelerde hijyen kurallarına uyarak dilediği yere gidebilmekte, dilediği kadar oturabilmektedir. Bununla birlikte düğün salonlarımızın büyük bir çoğunluğunda günlük bir düğün yapabilmektedir. Her gün yeniden masalar açılmakta masa örtüleri steril olarak serilmekte, çatal bıçaklar kılıflara konulmaktadır. Düğüne gelen misafirler ailece gelmekte olup aynı masaya oturmaktadır. Aldığımız önlemlerde masa sayılarının fazla olması, salon kapasitesinin yüzde 40'ının kullanılması, sandalye sayılarının azaltılması nedeni ile genellikle aynı evde kalan ailelerin masalarda oturduğu gözlemlenmektedir. Bu bağlamda bir masaya bir gün sonra başka bir aile oturmaktadır. Bu süreçte aynı masada oturan misafirlerin yemek yeme süreçlerinde en fazla 10 dakika maskelerini çıkarmaları içinde bulunduğumuz normalleşme sürecinde oldukça normal karşılanmaktadır. Tekrar üzerine basmak gerekir ise tüm yeme içme sektörünün açık olduğu tüm kapalı yeme içme mekanlarında dahi masaların boşalması ile yeni insanların tekrar aynı masaya oturduğunun yaşandığı bu süreçte düğün ve benzeri organizasyonlardaki yemek ikramının corona 19 un yayılmasını artırıcı bir durum olmadığını tekrar tekrar belirtmek isteriz" şeklinde konuştu.

Toplu taşıma araçları daha riskli

Toplu taşımalardaki riskin yemek yemeden daha fazla olduğuna dile getiren Batar, "Toplu taşıma araçlarını kullanan, kamu kurumlarına, bankalara, postanelere giden vatandaşlarımızı düşündüğümüzde yüzlerce yere temasın olduğu bilinmekte olup salonlarımızda yemek ikramlarının kaldırılması hususu virüsün yayılması konusunda bu saydıklarımızdaki risklere göre çok çok düşük kalmaktadır. Anadolu kültüründe yemek ikramı düğün sahipleri için önemlidir. Salondaki organizasyonların fiyatlaması da yemek üzerinden yapılır. Bu kısıtlama ile bir çok düğünün iptali gündeme gelmiştir. Takdir edilir ki mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında ki düğünlerin hatta temmuzun ilk yarısındaki düğünler ağustos ayına ertelenmiştir. Yaz sezonunun bitmesine bir ay kalmış olup bu süreçte vatandaşlarımız düğünlerini yapacaklardır.  İlgili kararın düğün iptallerini getireceği, onlarca sektörü ve on binlerce insanı etkileyeceği aşikardır. Bununla birlikte çok öncelerden yapılmış olan düğün hazırlıkları, yapılan emekler, düğüne katılacakların yaptıkları programlar, iş yerlerinden alınan izinler gibi bir çok emek heba olacak maddi manevi insanlarımız zarar görecektir. Konuşmamızın başında önce sağlık dedik, lakin yemek ikramının kısıtlanmaması gerektiğine inanıyor ve bunun virüsün yayılması konusunda olumsuz bir etkisinin olmayacağı kanaatindeyiz.  Sayın valimizden yemek ikramının devam etmesi konusunda hassasiyet göstereceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.