TMO'nun alımı önemli

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) kayısı alımlarının bu yıl zor göründüğünü ama gelecek yıllar için önem arz ettiğine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, TMO'nun alım yapmasının, bölgede taban fiyatı oluşması açısından da çok önemli olduğunu söyledi.

TMO'nun alımı önemli

Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan incir, kuru incir ve kuru üzüm müdahale alımlarına bu yıl kayısının da ilave edildiğine açıklamıştı. Yapılan açıklamanın üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen herhangi bir gelişmenin olmaması Malatya kamuoyunun dikkatini çekmişti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, TMO kayısı alımlarının bu yıl zor göründüğünü ama gelecek yıllar için önem arz ettiğini belirtti. 

Lisanslı depoculuk ön koşuldu

Çiçek, kayısı alımı için lisanslı deponun ön koşulduğunu ifade ederek, lisanslı depoda raf yerleştirilmelerinin yapıldığını söyledi. Çiçek,  "TMO'nun ön şartı lisanslı depoculuğun tam anlamıyla faaliyete geçmesi sonucunda alım yapılacaktı. Şuanda lisanslı depoculukta son evresine geldi. Rafların falan yerleşmesi dönemine geldi. Dolayısıyla lisanslı depo, depolamak üzere ürün aldıktan sonra oradan da TMO alacak diye bekliyoruz. Ama bu çok yüklü veya üretilenin tamamını alacak diye bir beklenti olmadı çiftçilerimizde. Bir taban fiyat oluşması açısından, birde üretilen ürünlerin kısmen pazar bulması açısından önemli buluyoruz" dedi.

Bu yıl zor görülüyor

TMO tarafından kayısı alımlarının bu yıl zor göründüğünü ama gelecek yıllar için önem arz ettiğine dikkat çeken Çiçek, "Bu yıl biraz normal sezon itibariyle fiyatlar fena fiyatlar değildi, geçmiş yıllara göre. Belki bu yıl çok ihtiyaç yokmuş gibi gözüküyor ama önümüzdeki yıllarda çok çok önemli olduğunu görüyoruz. Zaten geçmişten beride biz ısrarla TMO'nun alım yapmasını, bölgede taban fiyatı oluşması açısından da önemli olduğu ifade etmiştik" diye konuştu.