TMO neyi bekliyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 'Üreticinin elindeki kayısının büyük kısmı el değiştirmiş, Eylül ayı gelmiş, Toprak Mahsulleri Ofisi halen alım fiyatını açıklamıyor. Dünyada başka örneği yok' dedi.

TMO neyi bekliyor?

Belirsizlik mağdur ediyor

TMO’nun kayısının alım fiyatını hala açıklamamasını yaptığı yazılı açıklama ile eleştiren Ağbaba, üreticilerin hem geç açıklanan rekolte rakamı ile hem de henüz açıklanmayan taban fiyat ile mağdur edildiğini belirtti. Ağbaba, “Üreticinin elindeki ürünün yüzde 30’u el değiştirdikten sonra rekolte açıklandı. Mayıs ayında yaşanılan don, şiddetli rüzgar, çiçeklenme döneminde yağan yağmur vs. gibi arka arkaya gelen doğal felaketler nedeniyle rekolte düşük beklenirken geçtiğimiz yılın rekoltesine yakın bir rekolte açıklanması dikkat çekerken, eldeki ürünün çok büyük bir kısmı el değiştirmesine rağmen halen taban fiyatın açıklanmaması ise kafalarda soru işaretleri bırakıyor” dedi.

Maliyetler göz önüne alınsın

Ağbaba, “Başta fındık olmak üzere çok sayıda tarım ürününü alımı yapan TMO hasat başlamadan taban fiyat açıklarken konu kayısı olunca sessizliğe gömülüyor. Hasat bitmiş, ortada taban fiyat yok. Üretici maliyetleri son yıllarda olağanüstü artmış durumda. Gübrenin çuval fiyatı 190 liradan 330 liraya kadar yükselmiş. Elektrik fiyatları üreticiyi çarpıyor. Mazot fiyatlarında çok ciddi artış var. Sulama suyu fiyatları üretici için çile olmuş durumda. Artan bütün maliyet unsurlarını göz önüne alınarak bir fiyat açıklanması gerekir ki üretici mağdur olmasın. Piyasada oluşan fiyatın altında açıklanacak hangi rakam olursa olsun üreticilerin o rakamı elinin tersiyle itecekleri bilinmelidir” şeklinde konuştu.