TMO kayısı alacak mı?

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı taban fiyatında ciddi bir sıkıntı yaşandığını ifade etti. Özcan, çayda, fındıkta olduğu gibi kayısıda da taban fiyatın açıklanması gerektiğini belirterek, 'Toprak Mahsulleri Ofisi, ürün alım garantisiyle birlikte taban alım fiyatı açıklasın. Malatya kayısısının buna ihtiyacı var' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
TMO kayısı alacak mı?

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı taban fiyatında ciddi bir sıkıntı yaşandığını ifade etti. Özcan, çayda, fındıkta olduğu gibi kayısıda da taban fiyatın açıklanması gerektiğini belirterek, “Toprak Mahsulleri Ofisi, ürün alım garantisiyle birlikte taban alım fiyatı açıklasın. Malatya kayısısının buna ihtiyacı var” dedi.
Kayısı taban fiyatıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Özcan, kayısı taban fiyatında ciddi bir sıkıntı yaşandığını, çayda, fındıkta olduğu gibi kayısının da taban fiyatının olması gerektiğini vurguladı.
Randıman kaybı olduğunu düşünüyoruz
Özcan, Temmuz ayının başlarında kayısı hasadının başladığını belirterek, Ağustos ayının ilk haftasıyla birlikte hasat döneminin tamamlanacağını söyledi. Hasat döneminde üreticilerden bir takım şikayetler aldıklarını kaydeden Özcan, “Temmuz ayı itibariyle başlayan kayısı hasadı hasat döneminin sonlarına doğru yaklaşıyoruz. Büyük ihtimalle gelecek haftanın sonunda hasat dönemi bitmiş olacak. Geçtiğimiz günlerde kısmen az da olsa bir yağmur alması üreticimiz için sıkıntı oldu. Hamdolsun hasat dönemini sağlıklı bir şekilde bitirmek üzereyiz. Bir taraftan meyve suyu konsantre fabrikalarına alım devam ediyor, sofralık kayısı ihracatı devam ediyor. Ağustos ayının ilk haftasıyla birlikte kayısı hasat dönemini tamamlamış olacağız. Hasat döneminde üreticilerimizden bir takım şikayetlerle karşılaşıyoruz. Ürünlerde gerçekten ciddi anlamda bir kalite olduğunu ifade etmiştik. Ama şu anda bir randıman kaybı olduğunu üreticilerimizden şikayet alıyoruz. Ürünlerin besin değerleri ve şire oranının düşük olduğu ifade edenler var. Beklenen hasadın biraz altında bekleyen üreticilerimiz var. Hasatla ilgili üreticilerimizden aldığımız ihbarlar böyle. Bizlerde artık randıman kaybı olduğunu düşünüyoruz. Bu yılki üretim n kapasitemiz ihracatı karşılayacak kadar görünmüyor. Çok az miktarda bir açık var. İnşallah geçen yıldan bu yıla devredecek ürünle beraber de ihracata yetecek kadar ürünümüz olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Ürün alım garantisiyle beraber taban alım fiyatı açıklansın
Kayısı taban fiyatında ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getiren Özcan, “Malatya kayısının da, çayda, fındıkta olduğu gibi taban fiyat açıklanmasına ihtiyacı var. Özellikle fındıkta birkaç önce Sayın Cumhurbaşkanımız biliyorsunuz bir taban fiyatı açıkladı ama burada asıl muhatap Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), ürün alım garantisiyle beraber taban alım fiyatı açıklasın. Malatya kayısısının buna ihtiyacı var. Siyasetçilerimiz, TMO ve Tarım Bakanlığımızın bir çalışma yapmasını arzu ediyoruz. Mutlaka istiyoruz. Mutlaka kayısıda bir taban fiyatı belirlenmesi, taban fiyat belirlenmesiyle beraber alım garantisi getirmesi konusunda bir serzenişimiz var. Üreticimizin de buna ihtiyacı var. Ürünün mutlaka bir taban fiyatla aşağıya doğru önüne geçilmesi gerekiyor. Bu konuda da hem milletvekillerimiz, hükümetimiz, TMO ile iyi bir koordinasyon kurarsa kayısıda taban fiyatına ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
TMO satış şubeleri kayısı satışına çok uygun değil
TMO şubelerinde kayısı satışının gerçekleştirilmediğini hatırlatan Özcan, “TMO’da geçtiğimiz yıllarda kendilerine ait şubelerde kayısı satışının yapılmasına ilişkin bir kararı vardı. Gecen yıl uygulamaya koydu. Ama şu an aldığımız bilgilere göre TMO şubelerinde kayısı satışı gerçekleştirmiyor. Bunun asıl sebebi şu ürün ciddi anlamda muhafaza sorunu yaşıyor. Ürünün mutlaka soğuk zincirde muhafaza edilmesi gerekiyor. TMO satış şubeleri kayısı satışına çok uygun değil. Tüketiciye sunulduğunda tüketici marketlerdeki kayısıyı tercih ediyor. Olması gereken de bu. Kayısıda kükürt sorunu var. İki ürünün muhafaza edilmesi için belli bir derecede saklanması gerekiyor. Onun için TMO şubelerinde kayısı satışı gerçekleşmiş değil” sözlerinde bulundu.