Tehlike kapıda

Küresel ısınma nedeniyle yaşanılan kuraklık, Türkiye'nin birçok yerinde tarımı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, bu yıl kuraklığın, hububat alanında verim kayıplarına sebebiyet verdiğini söyledi. Çiçek, içme suyunun bahçelerde kullanılmasının tarımsal sulamada olduğu gibi içme sularında da ciddi sıkıntılar oluşturacağına dikkat çekti.

Tehlike kapıda

Değişen iklim, artan kuraklık Türkiye'de bazı bölgelerde tehlikeli boyutlara ulaştı. Yağışların yetersiz olması tarımda sulamayı olumsuz yönde etkilerken, uzmanlar içme suyunun sınırsız kullanımının içme suyu için büyük bir sorun olacağına dikkat çekiyorlar.  

Yüzde 50 verim kaybı

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, bu yıl kuraklığın, hububat alanında verim kayıplarına sebebiyet verdiğine dikkat çekerek, "Malatya olarak şuan kuraklığın ortasındayız. İlerleyen sürede kuraklık daha da sıkıntı olacak. Şuan ki kuraklık daha çok yetiştirilen ve sulanamayan kıraç arazilerdeki arpa, buğdayı etkileyen durumlar. Birçok hububat alanlarında belki yüzde 50'lere yakın verim kayıpları söz konusu olacak. İleriki dönemlerde de, kuraklığa bağlı olarak su debilerinin düşeceğinden, sulama yapılan arazilerde de sıkıntılar ortaya çıkacak. İhtiyacı kadar su verilemeyecek, kısıtlı sulama yoluna gidilecek. Normal tarımsal alanda kullanılmayan su, ev ve site bahçelerde içme suları kullanılacak, buda içme sularında ciddi sıkıntılar ortaya çıkartacak. Kuraklık bu yıl sadece tarımı etkilemeyecek, insan yaşamını da su azalmasını da olumsuz etkileyecek" dedi. 

Kayısı rekoltesini etkileyecek

Zirai don ve şiddetli rüzgarlarla birlikte bazı lokal bölgelerde verim kayıplarının olduğuna işaret eden Çiçek; "9-10-11 Mayıs tarihlerinde son 25-30 yıldır rastlamadığımız bir tarihte zirai don meydana geldi. Orada da yine ilçe tarım müdürlükleri, yine TARSİM eksperleri çalışmalarını henüz devam ettiriyorlar. Almış olduğumuz bilgilere göre ciddi anlamda verim kaybı var. Birde özellikle lokal bölgelerde aşırı rüzgardan dolayı da meyve dökülmeleri yaşandı. Bunların hepsi rekolteyi de etkileyecek faktörler" şeklinde konuştu.