Talepler tuhaf!

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantısında, imar komisyonu üyelerinin işlerini yeteri kadar takip etmediği serzenişinde bulundu. Gürkan, 'İmar Komisyonu'nun bu konularda daha hassas davranması gerekiyor. İmar Komisyonu'na ne için görev verilir, gidip yerinde incelemeniz için verilir ona göre uygulamalar yapılır. İlgili maddedeki taleplerde bana biraz tuhaf geldi' dedi.

Talepler tuhaf!

Malatya Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantılarının ikincisi Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan başkanlığında, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Mazeret dilekçelerinin meclis üyelerinin bilgilerine sunulmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri arasında bulunan bazı maddeler, görüşülüp karara bağlanırken, bazı maddeler ertelenirken, bazı maddeler ise ilgili komisyona havale edildi.

5 hektar mera imara açıldı

Akçadağ ilçesi Altunlu Mahallesi 563 nolu mera parselinin kısmen tahsis amacı değiştirtilmesi hakkındaki İmar ve Bayındırlık Komisyonunun teklifi oy birliğiyle kabul edildi. Teklifle ilgili konuşan İmar Komisyonu Üyesi Süleyman Bayram, Altunlu mahallesi köy gelişme alanı olarak belirlenmesi için talep edilen yaklaşık 19 hektarlık bir alanın 5 hektarını uygun gördük uygun gördüklerini söyledi.

Bu işleri meşru hale getirmeyelim

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, gündem maddesinin görüşülmesi sonrası yaptığı açıklamada, pandemi ile birlikte herkesin kendi tarlasına, bahçesine ev yapma gibi girişimlerde bulunduğunu belirterek, “Ama böyle bir uygulama olamaz. Bir yerin yerleşim planı hazırlanır, yerleşim planı dışında da hiçbir şekilde ne su ne kanalizasyon, telefon, elektik gibi hizmetler gitmez. Köy yerleşim birimleri dışında yapılaşmalara hiçbir şekilde müsaade etmeyelim. Bu işleri meşru hale getirmeyelim. O nedenle bizim bir an evvel kırsal mahalleler talebinde bulunanlarla ilgili yoğun bir çalışma yapmamız gerekiyor. Kırsal mahalleler ile ilgili ayrı bir komisyon kurun ve çalışmalara da hemen başlayın” dedi.

Yeteri kadar takip etmiyorsunuz

Gündem maddeleri arasında bulunan Yeşilyurt ilçesi Konak Mahallesi 350, 351, 4623, 4624 nolu parseller için hazırlanan 1/5000 ölçekli İmar Planı değişikliği hakkındaki İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu görüşülürken, Başkan Gürkan, yerin komisyon üyeleri tarafından incelenmemesini eleştirerek, ilgili maddedeki taleplerin biraz tuhaf geldiğini, imar komisyonu üyelerinin hassas davranarak gidip yerinde incelemesi gerektiğini yönünde imar komisyonuna uyarılarda bulundu. İmar maddeleri görüşülürken İmar Komisyonu’ndaki üyeleri uyaran Başkan Gürkan, “Şimdi İmar Komisyonu’ndaki arkadaşlara söylüyorum. Malatya’daki imar uygulamalarına gerekli hassasiyeti göstermemiz lazım. Normalde eğitim tesisi alanlarının belirli bir standartlarının olması gerekiyor. Eğitim tesis alanlarımız çok çirkin yapılaşma içerisinde böyle bir şey olmaz. Bakacaksınız otopark alanı, yeşil alan, sosyal tesis alanı, çocukların oynayabileceği yer var mı? Diye burayla ilgili İmar Komisyonundaki arkadaşlarıma soruyorum gidip yerinde inceleme yaptınız mı? Görmediniz. Biz Meclis’imiz ilk açıldığında şu standartları verdik ve dedik ki ‘yeşil alanları konut ve ticari alanlara çevrilmemesi gerekir’ dedik. Yine ‘kamu alanlarının ticari ve konut alanlarına çevrilmemesi gerekir’ dedik. Burada da uygulamaları nasıl yapıyorsunuz bilmiyorum ama inşallah doğru yapılıyordur diye düşünüyorum. Yarın öbür gün biri gelip bize bir şey demesin. İmar uygulamalarının sürdürülebilir olabilmesi için kesinlikle yerinde incelenmesi gerekir. Ben burada bazı şeyleri söylemek istemiyorum ama bunlara dikkat edeceksiniz. İmar Komisyonu’nun bu konularda daha hassas davranması gerekiyor. İmar Komisyonu’na ne için görev verilir, gidip yerinde incelemeniz için verilir ona göre uygulamalar yapılır. İlgili maddedeki taleplerde bana biraz tuhaf geldi. Benim mantığım almıyor 1/5000’te bu kadar detaya gerek yok. Bu işleri takip edip sonra karar almanız lazım bu şekilde olunca bu sefer farklı bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Onun için hepimiz görevimizi en iyi şekilde yapacağız. İlgili arkadaşlarımızda ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla bir uygulama içerisine girmesin. Ben bunu size ilk toplantıda da söyledim ama bunun yeteri kadar takip edilmediği kanaatindeyim” diye konuştu.

150 milyonluk borçlanma yetkisi

Gündem maddeleri arasında bulunan Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü’nün yatırım ve cari harcamaları için İller Bankası A.Ş’den kaynak temini için 150 milyonluk borçlanma hakkında teklif kabul edildi.