Suya yüzde 35 zam
Malatya Büyükşehir Belediyesi Ocak Ayı Meclis Toplantısı III Oturumu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Pilten başkanlığında yapıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (MASKİ) su fiyatlarına Şubat ayından geçerli olmak üzere yüzde 35 zam teklifi oy çokluğuyla kabul edildi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Ocak Ayı Meclis Toplantısı III Oturumu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Pilten başkanlığında Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Mazeret dilekçelerinin Meclis Üyelerinin bilgilerine sunulmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri arasında bulunan tarifeler yönetmeliği ve tarifeler cetveli hakkındaki MASKİ Genel Müdürlüğünün teklifi oy çokluğuyla kabul edildi. Madde 10: Tarife Tespiti Başlıklı maddenin 11.fikrası "Ticarethane ve Resmi Daire hariç 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle diğer abone türlerinde mevcut tarifenin % 20 arttırılarak devam ettirilmesi, gelecek yıllar için tüm abone türleri için su deret tarifelerine yıllık TÜFE oranında artış yapılacaktır." İbaresi, "MASKİ Tarifeler Cetvelinde belirtilen ücretlerin artış hesaplaması Genel Kurulun belirlediği diğer gelir tahakkuklarına 450 oranında artış yapılacak; 1 Nisan 2022 tarihinde her tahakkuk döneminde ayık TÜFE uygulanacak olup, uygulama esnasında iki önceki ayın oranları dikkate alınacaktır." Şeklinde değiştirilmesi hususu, ilerde uygulanır, 1 Şubat 2022 tarihi itibariyle su tarife ücretlerine yüzde 35. 2) Madde 27- Su Güvence Bedeli başlıklı maddenin 2. Fıkrası "Su Güvence Bedeli abone türüne göre 1. Kademe 30 metreküp tüketilen aylık sarfiyatın 2 (İki) katı miktarı ile (su + atıksu) tarife bedelinin çarpılması sonucu elde edilir. Ortak Kullanım tarife türü ile şantiye tarife türü güvence bedeli hesabı yapılırken bağımsız birim sayıları göz önünde bulundurulmaz."
Maliyetler arttı
Maddeyle ilgili söz alan MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, MASKİ'nin sadece Malatya merkeze değil tüm ilçe ve köylerine su götürmekle mükellef olduğunu belirterek, "Ayrıca burası tahsilat yaparken yatırım da yapan bir Genel Müdürlük, şebekenin yenilenmesi, kayıp kaçağın kontrolü gibi çalışmalar da yapılıyor. Son dönemdeki fiyat artışları ile alakalı bir su zammı yapmak zorunda kaldık. Örneğin biz MASKİ olarak 4,5 milyon elektrik bedeli öderken gelen elektrik zamlarıyla beraber bu tutar 10 milyona çıktı. Yani biz artık aylık 10 milyon TL elektrik parası ödeyeceğiz. Bunun haricinde yatırım yapıyoruz ve boru fiyatları 3 katına çıktı. Maaş zamları ve diğer girdiler de anormal bir şekilde artınca yüzde 35 oranında bir zam yapıldı. Tabii bu maliyetlere bakıldığı zaman aslında bizim yüzde 50 oranında bir zam yapmamız gerekiyordu. Ama Sayın Başkanım bu konuda ‘zammı minilimize edin gerekirse biz Büyükşehir’den takviye yapabiliriz’ diye bize talimat verdi" dedi.
Suyu en ucuz biz kullanıyoruz
Mert, toplanan tahsilatın elektriğin ancak yüzde 40’ını karşıladığını anlatarak, "Büyükşehir Belediyesi olan illerin dezavantajı şu, Malatya Belediyesi sınırları içerisinde oturan vatandaşlar, yüzde 100, kapanan belediyelerin baktığı bölgelerdeki vatandaşlar yüzde 50, kırsal ve köylerde yüzde 25 oranında su parası ödüyor. Yani bu topladığımız su paraları elektriğin yüzde 40’ını bile karşılamıyor. Bir de şöyle bir şeyi öngörüyoruz, artık TÜFE ile zam yapmayı düşünüyoruz. Her sene zam yapacağımıza TÜFE oranında zam gelsin. Hatta bu zamdan sonra Ocak-Şubat ve Martta da Tüketici Fiyatlarının yüksek çıkacağı tahmin ediliyor. Biz diyoruz ki bu ayları sübvanse edelim. 1 Nisan’dan itibaren enflasyonun düşük çıkacağı söyleniyor. Yüzde 1-2’lerde olacağı tahmin ediliyor. Bizde diğer Büyükşehir Belediyelerin yaptığı gibi TÜFE ile zam oranını belirlemeyi düşünüyoruz. Böylelikle bir daha vatandaşlarımız yüzde35-40 oranında zam görmeyecek. Bilindiği üzere Türkiye’de ucuz su kullanımında 1. sıradayız, bu zamdan sonra da yine 1. sırada olacağız. Malatya haricinde diğer Büyükşehir Belediyeleri ÜFE-TÜFE’ye göre zam yapıyor. Ama onlar yüksek bazda yapıyor" diye konuştu.
Vatandaşın durumu çok kötü
Maddeyle ilgili söz alan CHP Meclis Üyesi Günnur Tabel ise, bu maddeye ret oyu verdiklerini vurgulayarak, Şimdi yüzde 35 bize çok yüksek geliyor. Vatandaşımızın durumu çok kötü, su da en çok kullanılan bir temel ihtiyaç, Büyükşehir Belediyesi olarak dar gelirli insanların durumuna göre kar amacı gütmeden yüzde 15 olarak öneride bulunmuştuk. Ama bu kararımız kabul görmedi. Bir de TÜFE’nin nisanda düşeceğini nerden biliyorsunuz. Ocak, şubatta yüksek ama nisanın bir garantisi yok ve sular daha da zamlanabilir" dedi. Tabel’e yanıt veren Mert şu ifadeleri kullandı; "Sosyal Yardımlaşma desteği alan vatandaşlara bir indirim düşünebiliriz. Tabii ki Büyükşehir Belediyesinin desteği ile şunu belirteyim inanın yüzde 35 bizim elektrik paramızı ödemeye bile yetmiyor. Biz yüzde 40 elektrik parası ödüyoruz. İsteyen meclis üyelerimiz MASKİ’ye gelirse, rakamlara da bakabilirler."