Sorunları kim çözecek

Saadet Partisi Malatya İl Başkan Yardımcısı Planlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Şahin Sert, Malatya'da birçok sorun ve sıkıntının olduğunu belirterek, 'Malatya depreme ne kadar hazırlıklı, toplu ulaşım karmaşası, oto yol eksikliği ve trafik sorunu gibi eksiklik ve sıkıntılar göz ardı edilmemeli' dedi.

Sorunları kim çözecek

Saadet Partisi Malatya İl Başkan Yardımcısı Planlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Şahin Sert, Malatya’nın sorun ve sıkıntılarıyla ilgili yazılı açıklamada bulundu. Malatya’nın deprem riski olan öncelikli illerden olduğunu ifade eden Sert, “Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız ve ciddi hasarlar oluşturan Elazığ, Malatya depremi ve daha büyük kayıpları haber veren yoğun artçı sarsıntılar hala devam ediyor. Depremin acılarının halen sarılmadığı gün gibi ortadadır. Etrafımızda gözlemlediğimiz yıkılan yüzlerce binanın yerine halen yenilerinin yapılmadığı ve bu bina sahiplerinin mağduriyeti hala giderilmemiştir. Bina sahiplerinin yapmış olduğu başvurular ve görüşmeler sonuçsuz kalmaktadır. En kısa sürede bu mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda tüm yetkili mercilerin bir an önce harekete geçip bu vatandaşların mağduriyetleri giderilmelidir. Acilen Malatya’nın bina envanterinin çıkarılması, ne kadarı sağlam ve ne kadarının yenilenmesi gerekiyor ise deprem dayanaklık testlerinin yapılarak belirlenmeli ve mümkünse yıkılıp dönüştürülmesi gerekmektedir. Muhtemel bir depremde Malatya’mızdaki yapıların yaklaşık yüzde 60 ı yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya” dedi.

Toplu taşıma araçları saatinde gelmiyor

Sert, Malatya’da toplu ulaşım karmaşasının yaşandığını ifade ederek, toplu ulaşım ihtiyaçları karşılayacak kapasitesi olan bilinçli kişilerin yetişmesine yönelik uzun soluklu eğitimler ve rehabilite çalışmaları yapılması gerektiğini belirtti. Sert, “Saatinde gitmeyen otobüsler, işlek olmasına rağmen 1 saat 20 dakikalık aralıklı seferler çarpık güzergâhlar ve en önemlisi yapılan şikâyetlere duyarsız kalmalar halkımızı ziyadesi ile mağdur etmektedir. Bu mağduriyetin giderilmesine yönelik gerek sefer saatleri düzenlemeleri gerekse ilave ulaşım gereçlerine takviyeler ile ivedilikle çözüme gidilmesi gerekmektedir. Trambüs Malatya’mız için can damarı niteliğinde güzel düşünülmüş ve hayırlı bir hizmettir. Ancak trafikte yavaş ve hareket kabiliyeti olmaması ve sefer sayılarının seyrek olması kent ve halk için ciddi olumsuzluk teşkil etmektedir. Sefer ve araç sayısı çoğaltılarak halkın mağduriyeti, mümkün ise raylı sistem değilse trafikten arındırılmış özel bir transit trambüs yolu ile de trafik mağduriyeti giderilmelidir” diye konuştu. Sert, Malatya’nın en önemli sorunlarından birinin de oto yol eksikliği ve trafik sorunu olduğunu vurguladı.

Üretime destek verilmeli

Tarımda yaşanan sıkıntılara değinen Sert, “Tüm Türkiye’deki çiftçilerimizde olduğu gibi, yem, tohum, gübre zirai ilaçlar fiyatları tavan yapmış durumda, alım gücü düşmüş üretim ve mahsulü satmak da artık zorlaşmış durumda. Tarım, orman ve hayvancılık ülkemizin kendi gücüyle ayakta durabilmesi için stratejik öneme sahip sektörlerdir. Çiftçilerimize üretim başına destekler verilerek, üretimin artması sağlanmalı ve yurt dışına bağımlılığımız bitirilmelidir” dedi. Sert, Malatya’nın gün geçtikçe sanayileştiğine dikkati çekerek, organize sanayi bölgelerinin eksikleri ve beklentileri göz ardı edilmeyerek, desteklenmesi gerektiğini ifade etti.