Sorunlar daha da büyüdü

2021 yılı değerlendirmesini yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, 2021 yılında Malatya'nın her anlamda kaderine terk edildiğini savunarak, 'Malatya bir adım ileriye gidemedi. Verdikleri hiçbir sözü yerine getiremediler. Yaşamdan spora, eğitimden sağlığa, ulaşımdan kültüre, tarımdan hayvancılığa her alanda sorunlar daha da büyüdü' dedi.

Sorunlar daha da büyüdü

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, parti binasında düzenlediği basın toplantısında 2021 yılını değerlendirdi. Kiraz, Ak Parti'nin, 2021 yılında sınıfta kaldığını savunarak, vatandaşların gelir ve kazançlarından olduğunu, üreticinin ise üretici, üst üste gelen zamlarla artık üretemez hale geldiğini söyledi. Kiraz, gelir adaletsizliğinin Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya'da da gözle görülür seviyede olmasının, sosyoekonomik sorunları da beraberinde getirdiğini kaydetti. Kiraz, pandemi döneminde geçen 2021 yılında herkesi olduğu gibi sağlık çalışanlarını da olumsuz şekilde etkilediğini belirtti. Malatya'nın bu yıl eğitimde sınıfta kaldığını kaydeden Kiraz, "Malatya genelinde sınava giren 33 bin 648 öğrenciden yerleşen aday sayısı 5 bin 39 kişidir. Yüzdelik olarak yüzde 14,95’tir. Malatya 81 il arasında 61’inci sıradadır. Malatya, Türkiye ortalamasının gerisinde kalmıştır.  Bu kadar derslik ve ikinci üniversite açılışı bunlar başarının gelmesini sağlamıyor. Çünkü ehliyet ve liyakat devre dışında tutulmuştur" şeklinde konuştu. 

Üretici üretmekten vazgeçti 

Üreticinin, üst üste gelen zamlarla artık üretemez hale geldiğini ifade eden Kiraz, "Çiftçinin ürettiği üründen kazanç sağlayamaması nedeniyle artık üretmekten vazgeçti. Türkiye'nin her alanda büyümesinin motor gücü tarım ve tarıma dayalı sanayidir. İthalata dayalı tarım, yüksek girdi fiyatları, kuraklık, sel, don, hortum, dolu, aşırı yağış, aşırı sıcak gibi iklime bağlı ani hava değişiklikleri nedeniyle tarım sektörü 2021 yılında ciddi zararlarla karşı karşıya kaldı. Gübrede son 1 yıllık dönemde yüzde zamlar çiftçinin kimyasal gübre kullanımını büyük oranda azaltması bekleniyor. Son günlerde yapılan zamlarla mazotun litresi 12 liranın üzerine çıktı. Mazot ve gübre kadar olmasa da tohum, ilaç ve diğer girdilerde de fiyatlar el yakmaktadır" dedi.

Ulaşım, Malatya’nın kanayan yarası

Kiraz, Ulaşımın yıllardır Malatya’nın kanayan yarası olduğunu bu yıl ise birinci sorunu haline geldiğini vurgulayarak, "AKP, ulaşım konusunu yıllardır çözemediği gibi bu sorunların artarak devam ettiğini görüyoruz. Aşırı derecede artan nüfus ve araç sayısı yüzünden trafik sorunları şehir hayatının en büyük problemi olmuştur. Ulaşımın ana ögesi insandır. ‘Malatya’yı da geleceğe hazırlıyoruz’ diyen AKP iktidarında; her seçim döneminde konuşulan ve 2017 yılında bitirilmesi hedeflenen Kuzey Çevre yolu hala tamamlanmamıştır. Proje tutarı 837 Milyon TL olan kuzey çevre yolu için bugüne kadar 167 Milyon TL harcanmıştır. Ne zaman tamamlanacağını kamuoyunun takdirlerine sunuyorum. 13 yılda bitirilmeyen Ankara-Sivas yüksek hızlı tren 2021 yılında bitirilecekti yine bitirilemedi. Kaldı ki AKP Milletvekilinin 2015’ten beri konuştuğu Sivas-Malatya Yüksek Hızlı Tren projesinin ne zaman biteceğini sizler düşünün. Malatya-Ankara uçak seferlerinin azlığı hala çözülememiştir" şeklinde konuştu.

Malatya’yı kaderine terk ettiler 

AK Parti iktidarları döneminde Malatya’nın bir adım ileriye gidemediğini kaydeden Kiraz, Malatya için verilen sözlerin hiç birinin yerine getirilmediğini, her alanda sorunların daha da büyüdüğünü ifade etti.