Sobacılık sektörü direniyor

Malatya'da doğalgaz ve elektrikli ısıtıcıların kullanımının artması karşısında sobacılık sektörü ise direnmeye çalışıyor. Bakırcılar Çarşısı esnafı, doğalgazın gelmesiyle beraber soba satışlarında ciddi derecede düşüş olduğunu dile getirdiler.

Sobacılık sektörü direniyor

Malatya’da son yıllarda insanların doğalgazlı evleri tercih etmesinden dolayı sobacılık mesleği yok olmakla karşı karşıya geldi. Sobacılık, her geçen gün gelişen teknolojiye yenik düşüyor. Malatya’da Bakırcılar Çarşısı’nda durum farksız değil.

Sobacılık mesleği tarihe karışmak üzere

Doğalgazın hayatımıza girmesiyle birlikte sobacılık sektörünün sıkıntı yaşamaya başladığını vurgulayan Akçil, “Doğalgazın gelmesiyle beraber işlerimiz yarıdan fazla düştü. Şehir merkezine zaten soba satamıyoruz. Bir tek köylere ve ilçelere satabiliyoruz. Eski işlerimiz yok. Doğalgazın gelmesiyle sobacılık mesleği tarihe karışmak üzeredir. Kar marjlarımız oldukça düştü. Kendimizi zor geçindirecek hale gelmişiz. Devlet KOBİ'lere falan destek veriyor biz de KOBİ'lere destek için gidiyoruz ama bizi hep esnaf ve sanatkârlara yönlendiriyorlar oraya gidiyoruz oradan da alamıyoruz. Mesleğin cazibesi kalmadığı için çırak da yetiştiremiyoruz. Eskisi gibi kimse gelip sopacıda çalışmak istemiyor. Sobacılık bitmek üzere olan bir meslek haline geldi" diye konuştu.