Sicil kaydı şart

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, 50 bin liralık destekten, esnafın faydalanabilmesi için mutlaka oda sicil kaydının olması gerektiğini söyledi.

Sicil kaydı şart

MESOB Başkanı Şevket Keskin, Esnafın, 50 bin liralık destekten faydalanabilmesi için 24 ocak 2020 tarihinden önce mutlaka oda sicil kaydının olması gerektiğini belirtti. Deprem sonrası esnafa verilecek olan 50 bin liralık faizsiz kredi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Keskin, "Kredinin bir kısmı  5 yıl, bir bölümü ise 3 yıl. İpotek vermezseniz 3 yıl içerisinde ödeme şartı var. İpotek ve kefil olursa 5 yıl içerisinde geri ödeme süresi var. Bankalarda değişiyor kooperatiflerde ise, kooperatifin uslu neyse ödenecek şekliyle aynı sadece bu faizsiz. Ama bankalar şunu yapıyor; İpotek ve kefil olursa 5 yıla kadar süre tanıyor.  İpotek vermez bir kefille gidersen 3 yıla kadar süre tanıyor. Kooperatiflere 5 binin üzerinde başvurunun olduğu, bankalara ise daha fazla başvurunun olduğunu düşünüyoruz. Çünkü kooperatifteki ayrıcalık şurada, oranın ortağı olmayan oraya başvuramıyor" diye konuştu.

Talepte bulunacağız

Keskin, kredinin alınabilmesi için sicil kaydının önemine değinerek, "Maliyeye kaydı var, esnaflık yapıyor esnaf odası neye yarar düşüncesiyle odaya üye olmuyor. Adam buraya gelip, 'Ben 20 senelik esnafım bana niye vermiyorsunuz'  diyor. Senin sicil kaydın yok, hangi meslek odasına kayıtlısın onu da bilmiyor. Sen korsan esnafsın. Kaydın yok. Maliyeye gitmişsin kayıt yapmışsın, belediyeye gidip, ruhsat almışsın onun sorması lazım. Hangi mesleği yapıyorsun. 50 bin liralık destekten faydalanabilmesi için mutlaka oda sicil kaydının olması lazım. Bu kaydının 24 Ocak 2020'den önce kaydı olması gerekiyor. Biz bakanlığımızla şu konuda görüşmek istedik; Eğer maliye kaydı varsa, oda kaydı yoksa bunlarında kapsam içine alınması için talepte bulunalım bunlar yine kayıtlarını yapsınlar.  Bu krediden iki şeyin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Birincisi odalara kaydın ne kadar önemli olduğu ikincisi ise, korsanlar ortaya çıktı. Bunların hepsini kayıt yapma görevi hem maliyenin hem de belediyenin. Asli görevi belediyelerin, belediyeye gidip ruhsat aldığı zaman hangi mesleği yapıyorsun hangi odaya kayıtlısın dediği zaman onu yapması lazım" şeklinde konuştu.

Sicil kaydı zorunlu olmalı

Odaları önemsemeyen, aidat bile yatırmak istemeyen, korsan faaliyet gösteren esnafa neler söylemek istersiniz? Sorusuna cevap veren Keskin, "Bizde bir söz vardır. Ya bu deveyi güdeceksin ya bu diyardan gideceksin. Bu işi yaptıktan sonra meslek odalarına sicil kaydını yapmak zorundadır. Ekmek mi, yağ mı, peynir mi, kayısı mı ne satacaksın? Mutlaka bir yere kaydolmak zorunda.  Kayıtsız olmaz. Bugün belediye göz yumar, yarın gelecek belediye göz yummaz. Kanun var. 20 senedir esnaflık yapıyorsun. 20 senedir ne oda kaydın, ne sicil kaydın var. Git 20 senenin parasını öde gel derler. Daha önce yapılmadı mı? Geçmişte yapıldı. Esnafın bunu yapma zorunluluğu var" açıklamasında bulundu.