Sevgi her engele şifadır

3 Aralık Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Naile Altuntaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün, engellilerin yaşamın her alanında, toplumsal ve sosyal hayatın tüm kademelerinde yer aldığını gösteren önemli bir farkındalık günü olduğunu belirterek, sevginin her engele şifa olduğuna inandıklarını söyledi.

Sevgi her engele şifadır

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla gazetecilere açıklamalarda bulunan Malatya 3 Aralık Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Naile Altuntaş, bugünü, engelliler günü olmaktan ziyade 'farkındalık günü' olarak ele aldıklarını belirtti. Altuntaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün, 'Uluslararası Engelliler Günü'  olarak ilan edildiğini anımsatarak, "Biz engellilerin yaşamın her alanında, toplumsal ve sosyal hayatın tüm kademelerinde yer aldığımızı gösteren önemli bir farkındalık günüdür aslında. Bizler bugünü engelliler günü olmaktan ziyade, “Farkındalık günü” olarak ele almaktayız. Yaşadığımız bu coğrafyada medeniyetimiz, inancımız, değerlerimiz, hassasiyetlerimiz toplumsal olarak birlikte yaşamak kültürü üzerine inşa edilmiştir. Bu anlamda yaşamın her alanında yer almaya çalışan ve yaşamış olduğumuz zorluklara ve engellere rağmen birlikte yaşama kültürü oluşması için çaba sarf ediyoruz. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki bizi toplum olarak bir arada tutan ve güçlü kılan şey farklılıklarımızla hayatı paylaşmamızdır" dedi.

Birçok problemle karşı karşıya kalmaktayız

Engellilik kavramının ya da engelli olmanın sadece engelli vatandaşları ilgilendiren bir durum gibi algılanmaması gerektiğini vurgulayan Altuntaş, "Bu sadece biz engellilerin sorunu değil. Her sağlıklı bireyin de birer engelli adayı olduğunu düşündüğümüzde bunun toplumsal bir konu olduğunu görüyoruz. Merkezi yönetimin, yerel yönetimlerin, Sivil toplum kuruluşlarının ve diğer gönüllü platformların yaptığı ve yapacağı tasarrufları bu anlamda değerlendirmeleri büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde yaşayan milyonlarca engelli kardeşimiz eğitim, ulaşım, sağlık, çalışma hayatı gibi olmazsa olmaz imkânlar karşısında birçok problem ile karşı karşıya kalmaktadır. Mevcut aksaklıkların ve sorunların giderilmesi noktasında uygulanan politikaların, tedbirlerin ve kolaylaştırıcı faktörlerin daha da iyileştirilmeye gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Engellilerin, sosyal ve toplumsal hayata katılımları noktasında yaşanan engellerinde yine toplum tarafından bertaraf edilecektir. Çünkü yaşadığımız toplumda zaman zaman engellilere yönelik sergilenen olumsuz tutumlar ve davranışlardan ötürü engelli kardeşlerimiz kendi içine kapanma, işe yaramama, güvensizlik,  ümitsizlik gibi duygular yaşayabilmektedirler. Bunun çözümü yine bir arada yaşadığımız sağlıklı bireylerin sergileyeceği yapıcı ve olumlu davranışlar ile aşılacaktır. Çünkü bizler şuna inanıyoruz;  Sevgi Her Engele Şifadır" diye konuştu.

Farkındalık uyandırıyoruz

Altuntaş sözlerini şöyle sürdürdü; "Malatya Kent Konseyi Engelliler Çalışma Grubu ve Malatya 3 Aralık Engelsiz Yaşam Derneği olarak bizler Malatya’da yaşayan engelli kardeşlerimizi kentsel yaşamın her alanında etkin olarak katılımlarını sağlamak, toplumsal ve sosyal hayata katılımları konusunda mevcut durumları ve beklentilerinden yola çıkarak, çözüm önerileri ve projeler üreterek engellilerin topluma faydalı, kendi ihtiyaçlarını azami seviyede karşılayan sorumlu bireyler olarak aktif hayatta yer almalarını sağlamak adına hizmetler ve çalışmalar yapmaktayız. Bugünün anlam ve önemine dair olarak tüm engelli kardeşlerimizin 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlamıyor, farkındalık uyandırıyoruz."